søndag 18. juli 2010

Hjemmelaget kjeks

Kjeks befinner seg i den kategorien av ting som ikke er vanskelig å lage, men som jeg tror de fleste velger å kjøpe "fordi det er så lettvint og vi alltid har gjort det". Eller noe sånt. Jeg vet at mange kjekstyper inneholder det ikke så veldig sunne fettet transfett. (Trykk på lenken dersom du vi se googleresultatene av ordet transfett - og velg lesestoff selv.) Man unngår transfettet ved å bake kjeksene selv. En fin bieffekt er at det er utrolig hyggelig å lage kjeks sammen med barna.


Dette trenger du
210 gram hvetemel
210 gram havregryn
150 gram sukker (halvt om halvt med brunt og hvitt sukker)
2 ts bakepulver
175 gram smør
2 spiseskjeer lys sirup (eventuelt honning - som lager en litt mer markant honningsmak)
½ -1 dl vann


Slik gjør du
Melmengden er bare ca-mål. Deigen skal være fast, men ikke for hard. I kjeksene tilsetter jeg gjerne lys sjokolade og valnøtter, hakkede tørkede aprikoser og mørk sjokolade, hvit sjokolade og tranebær eller rosiner og pistasjnøtter. Bland etter egne ønsker og smak. Bland alt det tørr i en bolle og smuldre i smøret. Deretter tilsettes vann, sirup og smakstilsetningene og alt røres til en jevn deig. Jeg pleier bare å blande alt med eltekroken i kjøkkenmaskinen. Rull deigen til en tykk pølse og legg den en times tid i kjøleskapet. Når smøret har stivnet er det lett å skjære deigen i tynne skiver på omtrent en liten cm. Disse legges på stekebrett og settes i ovn som er forvarmet til 200 grader. Senk temperaturen til 175 grader og stek kjeksene i omtrent et kvarter.

5 kommentarer:

 1. Disse skal jeg prøve!
  Laget kjeks for et par dager siden, og som du sier er det jo enkelt og veldig gøy!
  Minuset er vel at jeg ikke klarer å la de ligge i boksen:) Går og småspiser dagen lang:)

  Men du - dette brune sukkeret... Gjør du noe for at det skal holde seg.
  Jeg bruker det så sjelden, at det alltid er knallhardt og ubrukelig til neste gang. Så må jeg kaste det, og kjøpe nytt... Har prøvd å ha det i plastpose etter at det er åpnet, men det hjalp jo ikke...

  Håper dere har fine dager og nyter sommeren! (Om det kan kalles sommer, dette vi har:))

  SvarSlett
 2. Jeg laget valnøttmarengs i dag, go det brune sukkeren var blitt hardt og klumpete her også. Da lukket jeg posen godt og lot den få en god omgang med hammeren. Funket som bare det!

  SvarSlett
 3. Takk for supert kjekstips... og godt å unngå transfettet ved å bake selv;)

  SvarSlett
 4. Takk for kommentarer, alle sammen. :) @Marta: jeg taper sammen posen så godt jeg kan og surrer en strikk rundt. Men så bruker jeg også vanligvis opp posen med brunt sukker før den blir helt stiv. Så løsningen bør vel være at du lager kjeks...ofte. ;)

  SvarSlett
 5. legg det brune sukkeret i en luft tett boks etter den er åpnet, da holder det seg mykt lenge!
  viktig at boksen er helt tett:)
  gleder meg til å prøve denne oppskriften:)

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.