tirsdag 1. september 2015

Tomatsuppe med røde linser

Jeg blir ikke lei av tomatsuppe. Smaker deilig, lager seg raskt, kan varieres i det uendelige. Tomatsuppe egner seg godt dersom man har rester av makaroni, brød som man kan lage krutonger av, bacon eller spekeskinke. Man kan variere med kikerter, røde linser, lage den kremet eller ikke kremet, benytte anledningen til å bruke opp en liten kraftrest man kanskje har i fryseren. Eller man kan lage kraften selv. Dette er tomatsuppe med røde linser. Røde linser egner seg til bruk i suppe siden de ikke trenger å bløtlegges før bruk. Ha linsene rett i suppen og la de koke med til de er ferdige. 
                                      


Dette trenger du
1 gul løk
2-3 fedd hvitløk
Olje til steking
2 bokser hermetiske tomater, bruk gjerne av litt god kvalitet (Mutti - og gjerne på flaske)
2 spiseskjeer tomatpuré
2 dl røde linser, ukokte (litt mer om du har ferdigkokte linser)
Ca 1 liter grønnsaks- eller kyllingkraft eller -buljong
Salt og pepper
Honning
Fersk timian eller andre ferske urter
Eventuelt: Noen tomater
Noen spiseskjeer hakkede soltørkede tomater
Fløte eller crème fraiche

Slik gjør du 
Hakk løk og knus og hakk hvitløksfeddene. Surr det i en stor gryte i litt olje til det er mykt, omtrent 10 minutter. Tilsett linsene, de hermetiske tomatene og pureen, eventuelt også ferske tomater eller soltørkede tomater. La det få et oppkok og sett deretter gryten på svak varme. Tomatsausen kan få godgjøre seg så lenge du har tid, jo lenger tid på komfyren desto mer smak i suppen. Ha i ferske urter og kjør tomatsausen glatt med en stavmikser når linsene er ferdigkokt. Ha i kraft/buljong og kok opp. Smak til med salt og pepper, og eventuelt honning. Det er stor forskjell på tomatene, avhengig av sesong og hvor de kommer fra. Smak derfor til med honningen tilslutt. Om det blir for søtt, kan alt balanseres med litt balsamicoeddik. 

Som sagt er dette et genialt utgangspunkt dersom man vil ha en enkel suppe. Den kan serveres med kikerter, makaroni, brødkrutonger, litt parmesan, egg, pølsebiter, chorizo, ulike urter, chili, andre kryddervariasjoner osv. Det finnes ingen grenser for hva som kan puttes oppi denne, og den kommer nok til å dukke opp på bloggen igjen i andre varianter. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.