fredag 4. september 2015

Stor porsjon økologisk chili con carne

                                                                                           /sponset innlegg/

Chili con carne er skikkelig kosemat og passer godt til helgen. Om du lager en stor porsjon har du også litt til fryseren til en travel ettermiddag, supert dersom du er en sånn som av og til kjenner på tidsklemma. Eller bare sett restene i kjøleskapet, chili con carne blir bare bedre når den får stå litt. Da går smakene opp en i høyere enhet. Denne gangen har jeg også hatt oppi en ingrediens som jeg ikke hadde i den forrige oppskriften - nemlig litt mørk sjokolade. Prøv - det blir kjempegodt! Dette trenger du
1 kg karbonadedeig, gjerne økologisk
2 løk
4 fedd hvitløk
4 gulrøtter
2 paprika
Olje til steking
1-2 ts spisskummin
1-2 ts tørket koriander
2-3 chili (jeg brukte to stk. av en forholdsvis liten, sterk utgave)
2,5 bokser økologiske hermetiske tomater á 400 ml
3-4 bokser ferdig tilberedte økologiske bønner, jeg brukte en blanding svarte bønner, kidneybeans og kikerter
Salt og pepper
20 gram sjokolade
Vann til å koke ut pannen

Til servering: Frisk koriander, lime, guacamole og eventuelt crème fraiche. 


Slik gjør du
Start med å steke kjøttet. Legg karbonadedeigen i en varm stekepanne og bare dra den såvidt fra hverandre. Snu etterhvert bitene når de ser godt stekt ut på utsiden. På denne måten får kjøttet en god stekeskorpe, uten at det kokes i sin egen kraft. Legg kjøttet tilside. Hakk løk og hvitløk og surr dette sammen med hakket chili i en stor gryte sammen med litt olje. Rør inn krydder. Tilsett etterhvert hakkede gulrøtter og paprika og ha i kjøttet. Kok ut pannen og ha kraften i gryta sammen med de hermetiske tomatene. Ha i hakket sjokolade og la alt putre i minst 30 minutter, veldig gjerne lenger. Tilsett tilslutt de hermetiske bønnene, varm opp og smak på gryten for å se om det er nok krydder.  

Chili con carne smaker godt sammen med litt ris, til tortillalefse eller bare sammen med salat.  

Tips! Om du er usikker på hvor mye chili du skal tilsette, så kan det være lurt å spare på frøene og tilsette dette etterpå dersom maten ikke er sterk nok. Det er en fin måte å regulere styrken på. 

Jeg har litt dilla på å legge ut matlagningsprosessen på Snap, og på Facebook kan du se alle bildene jeg tok denne dagen. 

Dette innlegget er skrevet som et ledd i et oppdrag for Helios.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.