søndag 16. november 2014

Pulled pork 2.0

Pulled pork smaker fantastisk og er latterlig enkelt å lage. Selvom det ofte forbindes med grilling, sommer og terrassemat, passer det også ypperlig til høstens mange gode middager.
Jeg tilbereder for enkelhets skyld pulled pork i gryte, men det går også an å lage den på grillen. Siden den skal varmebehandles i 8-9 timer, synes jeg imidlertid det er best å bruke komfyren. Svinekjøttet smaksettes ofte med en klassisk grillkrydderblanding, litt sennep og sukker. Retten kan serveres med tradisjonelt amerikansk grilltilbehør som hamburgerbrød og coleslaw, eller man kan bruke kjøttet til taco eller andre ting. Her – som ellers – er det fritt frem på bakgrunn av smak, ønsker og tilgjengelige råvarer.


Dette trenger du
Svinenakke
2 spiseskjeer brunt sukker
1 spiseskje Dijon sennep
Nykvernet pepper
Salt
1 ts paprikapulver
1 ts chilipulver
BBQ-sausSlik gjør du
I korte trekk: Kjøttet skal brunes, langtidsstekes, dras fra hverandre, blandes med stekekraften og bbq-saus og varmes opp igjen. Faktisk kan man godt hoppe over bbq-sausen også, jeg får ofte tilstrekkelig med kraft fra tilberedningen av svinenakken.
Svinenakke er fettholdig og dermed smaksrikt. Det egner seg perfekt til pulled pork, men det går også fint an å bruke mer ukurante stykningsdeler, som for eksempel svineknoke. Sett ovnen på 220 grader. Start med å tørke godt av kjøttet og la det ligge en stund i romtemperatur. Bland sammen sukker, sennep og krydder og gni blandingen godt inn på begge sider av kjøttstykket. Legg kjøttet i en Le Creuset- eller lignende gryte med lokk og sett inn i ovnen i omtrent 30 minutter. Kjøttet skal først brunes, så i begynnelsen trenger man ikke lokk. Sett deretter på lokk og senk temperaturen til 120 grader. La kjøttet stå i ovnen i 8-9 timer, til det er helt mørt. Ta det ut av ovnen, legg over på en tallerken og la det avkjøle. Ha stykket over på en stor skjærefjøl og dra det fra hverandre med et par gafler. Legg kjøttet i en stor bolle og bland med passende mengde stekekraft. Kjøttet skal deretter blandes med bbq-saus, formes som hamburgere og varmes opp. Det går også fint an å servere med en gang, uten å forme kjøttet først.

Vi hadde pulled pork på farsdagen i år, og den ble servert med hjemmelagde hvetetortilla og cole slaw - som det straks kommer oppskrift på.

2 kommentarer:

  1. Mmmm! Pulled pork!

    Hvor får du forresten kjøpt svinenakke? Tror jeg må til slakter, det er så trasig utvalg selv i ferskvaredisken.

    SvarSlett
  2. Hei Tora! Av og til får jeg det i vanlig dagligvare (Rema 1000, Mega osv) men denne gangen kjøpte vi hos slakter Idsøe i Stavanger. Det går an å bruke svineknoke også.

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.