tirsdag 21. august 2012

Matjes til middag - matjes med sellerirotmos og granateplekjerner

Jeg har skrevet om matjes tidligere, men repeterer litt likevel. Matjes fiskes i Nordsjøen i mai og juni. Den er fremdeles ikke kjønnsmoden, derav navnet matjes, som betyr jomfru på nederlandsk. Matjessilden har på den tiden av året et helt spesielt og nokså høyt fettinnhold som bidrar til den særegne matjessmaken.

Siden silden kun saltes i ett døgn, regnes dette som ferskvare som må fryses for å holde seg. Det betyr at man må lete i frysedisken dersom man skal handle matjes i butikken. I kjølvannet av forrige innlegg om matjes, som kan leses dersom du trykker HER, fikk jeg flere forespørsler om hvor man får tak i matjessilden. Såvidt jeg vet selges matjes blant annet på Meny-, Ultra-, Centra-butikker, Jakobs og Helgø. Fullstendig oversikt over utsalgssteder finnes HER.


Det geniale med matjes er at man kan spise sesongvare absolutt hele året! Matjesen kommer i en liten pose med tre ferdige fileter. Enkelt og greit og forholdsvis rimelig. Vi har ofte matjes til middag de dagene - du vet, når ungene skal hit og dit og noen spiser her og noen spiser der og vi må lese lekser og meldingsbøker og etterlyse gjenglemt gymtøy og skille to brødre som krangler og trøste den siste som snublet i en høne og gå tur med hundene og være med på fotballkampen og vaske litt klær og forberede seg til foreldremøtet - ett av en rekke med tre - og finne den etterlyste biblioteksboken som er levert for sent. Ja, de dagene som er sånn, hvor man skal pusse opp gangen, pakke sekken, trene litt, samtidig skal trylle frem.....jepp.....hjemmelaget mat. Joda, da funker det fint å servere matjes. Kanskje ikke så veldig barnevennlig, men flere av mine spiser det med glede. Smaken er rund og fin. Ta filetene opp av fryseren, lag noe raskt tilbehør, og vips, så har man middag.

Dette er imidlertid en middag som jeg velger når jeg har tid til å lage sellerirot- og potetmos og rense granateplene. Granateplekjerner passer forresten overraskende godt til matjessilden. For når silden er kremaktig og rund, er granateplekjernene syrlige og litt spisse på smak.


Dette trenger du
Sellerirotpuré:
Sellerirot og potet - halvparten av hver
En klatt smør
Crème fraiche
Salt og pepper

Granateple
Matjessild, omtrent en filet pr. pers.
Rød løk
Gressløk

Slik gjør du
Lag først sellerirotpureen. Skrell og skjær sellerirot og poteter i terninger og kok til det er mørt. Mos med en potetstapper eller bruk stavmikser. Smak til med smør, litt crème fraiche, salt og nykvernet pepper.

Skjær matjessilden i skiver. Hakk lø og gressløk og bland sammen. Ta ut kjernene av granateplet. Tips! Rens granateplet under vann - i vasken eller en stor bolle. Da vil man ikke bli full av røde prikker fra kjernene, og det hvite skallet vil flyte til overflaten. Kjernene synker til bunnen og det er enkelt å skille dem fra skallet.


Anrett varm sellerirotmos og matjes på en tallerken. Dryss rikelig med granateplekjerner over sellerirotmosen og litt av løkblandingen over matjesen.

Om du har lyst til å lese om Kjøkkentjeneste på sildefiske, på M/S Brennholm nord for Skottland, kan du trykke HER.

1 kommentar:

  1. Jeg må prøve å få tak i denne matjes- kjekt å prøve noe nytt.

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.