torsdag 28. juni 2012

Aprikoskompott og litt om å servere ost

Jeg liker å invitere til ost og vin. Da kan man enten slippe unna alt tidkrevende arbeid ved å kjøpe inn noen gode oster, litt deilig tilbehør og noe godt å drikke. Eller man kan gjøre seg skikkelig flid med hjemmelaget tilbehør i tillegg til det man kjøper inn av ost og vin. Begge metoder fungerer utmerket, og man kan velge etter overskuddsnivå, tid og humør. Men det er ikke noe tvil om at det ostetilbehøret man får i butikken koster skjorta, og at det er lett som en plett å fikse det selv. (Valnøtter og akasiehonning, for eksempel. Krever kun to ingredienser som koster omtrent en tredel av det man får på glass som heter "Valnøtter i akasiehonning". Produsenten glemte å merke det med "Svinedyrt".)

Ost velger man selvsagt etter smak og behag, men personlig synes jeg minst én blåost og én skikkelig brie er obligatorisk på et ostefat. Ingenting galt med crème cherie eller ananas kremost, men ikke glem at mange foretrekker litt smak. Jeg pleier ofte først å velge land og holde meg til det - enten bare franske oster eller bare italienske - for eksempel. Om ostefatet er en del av et smårettbord, er det fint å velge oster etter samme prinsippet - la det passe til de øvrige rettene som skal serveres.  Deretter plukker jeg ut tilbehør etter ostene som ligger på fatet.

For det er egentlig ikke osten som er temaet i dette innlegget, det er tilbehøret. Tidligere har jeg skrevet om både fikenmarmelade og ovnsbakte fiken - begge deler godt og søtt tilbehør til smaksrike oster.

For noen uker siden inviterte jeg til ost og vin. Som sammen med godt tilbehør ble et helt måltid. For det første liker jeg å bake brød til osten - om man i det hele tatt trenger det. Dersom osten for eksempel serveres som rett nummer tre i rekken av fire eller fem, synes jeg ikke man trenger kjeks eller brød i det hele tatt. Tilbake til ostekvelden vår; jeg serverte ost med eltefritt brød, aprikosmarmelade og valnøtter i akasiehonning. Sistnevnte spesielt godt sammen med en moden og smaksrik brie.

Tilbake til aprikosmarmeladen. Den er ikke så tidkrevende å lage, men den må godgjøre seg en stund på komfyren.


Dette trenger du
300 gram tørkede aprikoser
Saft av en halv sitron
Saft av en lime
En halv sitron i små biter (man kan også bruke appelsin)
To stjerneanis
En kanelstang
Sukker etter smak (jeg hadde nok litt over hundre gram og jeg brukte en blanding av hvitt sukker og rårørsukker)
En klunk cognac eller annen brandy
Vann

Slik gjør du
Hakk aprikosene i små biter. Ha dem i en kjele og tilsett alle ingrediensene. Smak til med sukker og tilsett mer vann dersom det blir for tykt. La det koke minst en time - jeg kokte det lenger. Syltetøyet skal være ganske tykt, men aprikosene skal være helt myke og nesten oppløst. I flere oppskrifter stod det at man skulle bløtelegge aprikosene over natten. Dette gjorde altså ikke jeg, men jeg så at koketiden ble betraktelig lenger enn det som var angitt i oppskriftene med bløtlagte aprikoser.

Fisk opp stjerneanisene og kanelstangen marmeladen has over på helt rent glass.

Aprikoskompott og valnøtter med akasiehonning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.