tirsdag 13. mars 2012

Liten pavlova med appelsinfileter, sjokolade- og kanelkrem

Jeg sitter ofte med eggehviter til overs etter å ha laget majones, spagetti carbonara eller andre ting hvor man bare benytter seg av plommen i egget.

For noen helger siden kom jeg på at jeg kunne lage en liten og søt pavlova av de to overskudds-eggehvitene i kjøleskapet. Som tenkt, så gjort. Da jeg også hadde litt mørk kokesjokolade og et par appelsiner som var igjen etter skituren, ga nesten toppingen seg selv.Dette trenger du
2 eggehviter, romtempererte
60 gram melis
1/4 ts maizenna
1/4 ts hvitvinseddik
1/4 plate kokesjokolade

Fyll:
Krem
Resten av kokesjokoladen
Kanel etter smak
Evt. melis etter smak
2 appelsiner

Her er marengsbunnen før den skal inn i ovnen.
Slik gjør du
Når man skal lage marengs, er det viktig at alle kjøkkenredskaper er helt rene. Eggehvitene må dessuten være fullstendig fri for eggeplomme. I motsatt fall vil ikke marengsen stivne.

Sett ovnen på 200 grader. Finn frem alle ingrediensene og en bakeplate med bakepapir. Hakk sjokoladen. Pisk eggehvitene med miksmaster eller i kjøkkenmaskin. Tilsett gradvis melisen når massen begynner å skumme lett. Pisk til eggehvitene er helt stive, dette tar 3-5 minutter. Ha maizenna og eddik i marengsen og rør det forsiktig inn. Tilsett den hakkede sjokoladen og vend den inn med en slikkepott.

Bre marengsen utover bakepapiret med en slikkepott eller en bred smørekniv. I mange oppskrifter står det at man skal tegne opp en sirkel på bakepapiret og deretter snu papiret. Jeg synes det er like greit å ta det på slump - og alle kakene har blitt runde og fine i formen. Denne oppskriften holder til en kake på omtrent 17 cm i diameter.

Sett kaken inn i ovnen og skru ned temperaturen til 130 grader. Jeg bruker varmluft. La den stå i 90 minutter.

La kaken deretter stå i ovnen for avkjøling med stekeovnsdøren på gløtt. Fjern papiret og legg marengsbunnen over på et fat. Smelt kokesjokoladen på svak varme sammen med litt av kremfølten og sett deretter til avkjøling. Pisk kremen og tilsett den avkjølte, men smeltede sjokoladen. Smak til med kanel.

Skjær ut appelsinfileter. Ha krem på kaken og pynt med appelsinene. Bør helst ikke lagres lenge, men kan stå litt i kjøleskap.Oppskriften er basert på pavlova-oppskriften i DETTE innlegget.

HER er forresten en liten you tube-film om hvordan man lager appelsinfileter.

4 kommentarer:

 1. Hvor lenge kan man oppbevare eggehvitter før de blir dårligere tro?

  SvarSlett
 2. Jeg har prøvd å fryse eggehviter, og siden tatt de opp igjen og pisket den stiv og laget en nydelig pavlova av dem. Så å fryse eggehviter er i alle fall ikke noe problem. Men du bør være forsiktig når du tiner dem: la dem stå i romtemperatur,jeg tror de lett kan koagulere hvis de varmes opp på noe vis... Lykke til :)

  SvarSlett
 3. Så veldig lekkert ut;)
  Kan man steike to bunner om gangen tror du? Må nesten ha to store for å please alle:)

  SvarSlett
 4. Kanskje du kan bruke denne oppskriften i stedet?

  http://kjoekkentjeneste.blogspot.com/2011/07/pavlova.html

  Om du har varmluft, vil jeg tro det går fint å steke to samtidig, men jeg har aldri prøvd selv. Jeg ville uansett fulgt ekstra godt med på den øverste, og eventuelt byttet plass underveis.

  Lykke til, og rappporter gjerne om hvordan det gikk! :-)

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.