mandag 13. februar 2012

Kyllingkraft - trinn for trinn

Kraftkoking har fått sin egen etikett her på bloggen, siden jeg er av den oppfatning at nettopp dette er en av de aller mest tilfredsstillende kjøkkensyslene man kan bedrive.

Kyllingkraft er kanskje den mest smakfulle kraften av alle, det er iallefall den mest anvendelige. Om man har en kartong kyllingkraft i fryseren, er den absolutt beste suppa ikke særlig langt unna.


Ved å kjøpe en hel fugl istedet for fileter når man trenger kyllingkjøtt, får man på en måte en ekstra middag på kjøpet. (I tillegg kan man kjøpe økologisk, og boikotte Prior. Hvis man vil det, da.) Ved å først skjære av lårene og eventuelt vingene og deretter bryststykkene, får man et flott skrog å koke kraft på. I korthet går kraftkoking ut på følgende: Brune, koke, sile, redusere. Gjerne med selsakp av De Fire Store; gulrot, sellerirot, purre, løk.

Dette trenger du
1 kyllingskrog
5-6 fedd hvitløk
1 løk
1/2 liten sellerirot
1 gulrøtter
1/2 purre
4 laurbærblad
Sort hel pepper
Eventuelt en urtebukett eller litt timian


Slik gjør du
Brun kyllingskroget i ovnen på 250 grader i 15-20-25 minutter. Imens skal grønnsakene skjæres i litt store biter og stekes på sterk varme i en stor gryte i litt olje. Ha skrog og stekesjy over i gryten. Hell over vann til det dekker bena og tilsett pepper og laurbærblad. La det koke en lang stund, gjerne 3-4 timer. Sil deretter kraften og kok inn. Bruk gjerne klede når man siler, så blir den helt klar. Når kraften har kokt inn til en tredel er den ferdig. Det går også an å redusere enda mer, slik at kraften kan fryses i isterningsposer og brukes nesten slik man bruker buljongterninger.

Under hele prosessen er det viktig å skumme kraften. Dette betyr at man fjerner skummet som legger seg på toppen av kraften.

20 kommentarer:

  1. Hei! Kan jeg bruke skroget av en "ferdiggrillet" kylling fra butikken, eller er det bedre å kjøpe en fersk, hel kylling som man tilbereder selv og så bruker til kraftkoking? Tusen takk for flott artikkel, skal hive meg i kraftkokinga i morgen.

    SvarSlett
  2. Hei! Jeg har brukt slike skrog og det har gått helt greit, men det aller beste er nok de man kjøper rå og steker selv. (De er blant annet større.)

    SvarSlett
  3. Tusen takk for svar :-) Nå spør jeg kanskje dumme spørsmål, men jeg er student og prøver å spare penger (jeg kan ikke se at jeg får muligheten til å bruke en hel kylling de nærmeste dagene). Rema har tilbud på rå kyllingklubber (800 gram), kan jeg brune slike kyllingklubber og så koke kraft på dem? Eller er det mindre heldig?

    SvarSlett
  4. Det har jeg aldri gjort før, men du *kan* sikkert gjøre det. Jeg hadde imidlertid ikke gått til innkjøp av kyllingklubber dersom det var kraften som var poenget. :)

    SvarSlett
  5. Okei, tusen takk for svar og for en fin blogg :)

    SvarSlett
  6. Hei. :-) Jeg lurte på om du bruker grønnsakene som mat etter at de har gjort jobben i kraften? De må vel ha en del smak igjen i seg som kan gjør at de kan anvendes istedenfor for å kastes?

    Mvh Kenneth

    SvarSlett
  7. Hei Kenneth. Jeg pleier ikke bruke grønnsakene, de blir helt vasne og myke. Mvh Ina.

    SvarSlett
  8. Hei!
    Jeg skal koke kraft for første gang, og vil prøve meg på denne oppskriften. Men hvor mye ferdig kraft får man her? Siden vannet skal dekke kyllingen, og så reduseres ned til en tredjedel. Setter pris på svar!:)

    SvarSlett
  9. Dessverre kan jeg ikke gi deg noe nøyaktig svar på det. Men som med alt annet er kraftkoking ikke eksakt vitenskap, og mengde kraft vil avhenge av hvor mye vann du bruker, hvor stor gryte du har også videre. Om du trenger en spesifikk mengde kraft til en oppskrift, anbefaler jeg å måle opp og deretter følge denne oppskriften. Det er heller ikke nødvendig å redusere så mye som til en tredjedel. Når jeg lager suppe, koker jeg bare kraft på kyllingen også bruker kraften direkte. Men det optimale er å redusere for smakens skyld.
    Håper dette var svar nok.

    SvarSlett
  10. Takk for svar, kraften står og putrer nå, og jeg tror det skal bli en grei porsjon. Et spørsmål til, jeg har sett i andre oppskrifter at man kan sette kraften i kjøleskapet over natten, for å fjerne fettlaget før man så fryser den. Er detrte noe du anbefaler?

    SvarSlett
  11. Ja, som regel gjør jeg det dersom jeg ikke skal bruke kraften umiddelbart. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Supert, takk for alle svar! :)

      Slett
  12. Hei! Jeg hekstkte to kyllinger i ovnen i dag, å har lyst å prøve meg på kraftkoking til helga, men sliter med å finne ut en ting.. må beinene renses helt for kjøtt/brusk, eller kan jeg bare fryse ned alt å hive d i gryta for koking til helga?

    SvarSlett
  13. Hvis du har tatt av alt kjøttet du skal spise, er det bare å la rester av kjøtt og brusk sitte på. Det gjør bare kraften enda bedre. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ok, ja har tatt av alt spiselig,takk for raskt svar, da blir d kraftkoking til helga! :)

      Slett
  14. Hei, for en fantastisk blogg :-)
    Jeg har tilgang på mye kyllingbein fra min arbeidsplass, dette er da fra stekt kylling som har blitt renset. Kan man like gjerne bruke det eller vil det gi mye dårligere smak?

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for fine ord! Jeg har forsøkt å koke kraft av ferdigstekt kylling, men jeg mener å huske at det gir en litt mindre markant smak. Uansett, det er bare å prøve, i verste fall reduserer du den bare enda litt mer enn du vanligvis ville gjort. Lykke til, og skriv gjerne her hvordan det har gått.

      Slett
  15. Man bruner skroget for å steke vekk eventuelt rått kjøtt fra kyllingen eller for smakens skyld? Det blir jo kokt?

    SvarSlett
    Svar
    1. For smakens skyld. :-) Da settes karamelliseringsprosessen igang, og man får en dypere smak (og farge). Det er ikke nødvendig, men smaken blir etter min mening bedre.

      Slett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.