fredag 21. oktober 2011

Sjokoladesorbet

Sjokoladesorbet? Det går ikke an, tenker du kanskje. Jepp. Det gjør det virkelig. Det går ikke bare an, det anbefales på det sterkeste.Fordelen med å bevege seg i matbloggverden, er at du kan konsentrere deg om de vellykkede oppskriftene. Fordi de er testet ut av en blogger - som ofte er en amatørkokk - før deg. En amatørkokk som tidvis gjør de samme feilene som deg selv. En del ganger er det undertegnedes jobb å drive testvirksomhet på kjøkkenet før fremgangsmåte og ingrediensliste havner i en blogg nær deg. Denne gangen var det min tur å benytte seg av andres testmateriale. Jeg gikk nemlig på tyveriraid når jeg skulle finne denne oppskriften.

Min gode bloggekollega, navnesøster, "partner in crime" og evige inspirasjonskilde Ina fra Mat på Bordet hadde denne gangen fristet meg med sin oppskrift på den perfekte sjokoladesorbeten, det var liksom ikke noe vits i å skulle finne opp kruttet på nytt. Altså, man er da praktisk anlagt. Så for å rydde enhver tvil av veien, oppskriften fra Inas blogg er fulgt til punkt og prikke (formuleringene er mine egne).Dette trenger du
5,5 dl vann
200 gram sukker
75 gram kakao
175 gram mørk sjokolade, jeg brukte 70 % sjokolade
En klype salt
1/2 ts vaniljeekstrakt (kan utelates)

Slik gjør du
Ha vann i en romslig gryte. Tilsett kakao, sukker og salt. Pisk godt sammen og fortsett med lett visping mens alt koker opp. La det koke ett minutts tid, hele tiden mens man visper.

Ta gryten av varmen og tilsett hakket sjokolade. Rør videre til sjokoladen er smeltet. Tilsett deretter vaniljeekstrakten. Pisk massen godt sammen og sett den deretter kaldt. Nå skal den avkjøles helt, helst over natten. Massen vil stivne noe. Om du har iskremmaskin, skal denne benyttes når sorbetmassen er fullstendig kjøleskapskald. Rør det godt opp før det has i maskinen. Jeg synes det tok litt lenger tid å få sorbeten stiv enn ved vanlig egge- og fløtebasert is. Sorbeten has deretter i en boks før den settes enda noen timer i fryseren for perfekt konsistens.

Om du ikke har iskremmaskin, settes bollen med sorbetmasse i fryseren når den er kjøleskapskald. Rør godt omtrent hver halve time til sorbeten er nesten stivnet.Advarsel: Denne er farlig god. I tillegg egner den seg ypperlig til dessert etter tunge måltider - dersom du ønsker noe lett, men samtidig er typen som liker søte avslutninger på måltidet. Langt fremskreden avhengighet kan derfor raskt forekomme. Og for meg som elsker sjokoladens hemmeligheter var det en glede å oppdage at man kunne frembringe en såpass kompleks sjokoladesmak med forholdsvis ordinære ingredienser.

2 kommentarer:

  1. kjente jeg ble litt skeptisk da jeg forbinder sorbet med saftis og kakao mer med fløteis,men dette så godt ut :D

    SvarSlett
  2. Dette så godt ut, om enn litt kaldt ut. Idag er det minus 5 grader her jeg bor, så får prøve å huske å lage dette til våren...

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.