onsdag 28. september 2011

Andelår i eplemost

Det blir mange kjøttretter på bloggen om dagen. Det gir kanskje inntrykk av at vi hovedsaklig spiser kjøtt, men det er faktisk feil. Til hvert måltid er jeg ganske restriktiv med mengde kjøtt, og som ellers satses det friskt på tilbehør. Vi har både karbohydrater og masse grønnsaker til.


Forleden dag tilberedte jeg to av andelårene fra de indiske løpeendene vi hadde fått. Ganske små, men likevel smakfulle og med et tykt fettlag. Antakeligvis tykkere fettlag enn man får på andelår man får kjøpt i butikken. Jeg måtte derfor fjerne litt av fettet på kraften etter at de hadde vært i ovnen. De ble konfitert i eplemost, en utrolig god og vellykket kombinasjon som jeg også har testet ut med kyllinglår. Kjøttet blir mørt og velsmakende, jeg lurer på om det er på grunn av syren i eplemosten? Kombinasjonen syrlig, men likevel søtlig frisk eplemost og and er iallefall god.

Dette trenger du
Andelår
Løk
Gulrøtter
Eplemost, gjerne fra Berentsens brygghus i Egersund
Frisk salvie eller andre friske urter
Salt og pepper

Slik gjør du
Rens lårene fri for dun og fjær. Skjær sårkantene slik at lårene ser fine ut. Rens og skjær gulrøtter i staver og løken i litt store biter. Bland sammen og legg i en ildfast litt høy form. Gni andelårene inn med litt salt og nykvernet pepper og stek dem raskt på begge sider i en varm panne. Dytt dem deretter ned i grønnsakene og hell over eplemost. Sett inn i ovnen på midterste rille på omtrent 180 grader. Legg et lokk over formen. La det stå inne til det er ferdig. Dette vil variere litt, avhengig av blant annet størrelsen på lårene. De jeg tilberedte var ikke så store og 30 minutters steke/koketid var tilstrekkelig.Serveres med poteter og noen ekstra grønnsaker etter smak. Sjekk om kraften er passende før servering. Min var som sagt litt for fet og jeg skummet bare av litt av fettet på toppen før jeg serverte.

Om du tilfeldigvis har fått hånd om hele ender, kan du lese litt om hvordan de skal behandles før de er spiseklare HER.

4 kommentarer:

 1. Det er enzymene i eplet som mørner kjøttet, hvis jeg ikke tar helt feil.

  SvarSlett
 2. Gikk jeg glipp av noe her? Den ble lagt i en ildfast form...og så tatt av noe av fettet? Men på bildet er det plutselig en suppe!?

  Blir det suppe av eplemosten?
  Er ikke det syltetøy?

  SvarSlett
 3. Til første anonym: Det stemmer. :9

  Til andre anonym: Det er ikke en suppe, det er to andelår som blir braisert i eplemost (som er en slags eplesaft - denne med kullsyre). Eplemos er syltetøy og følgelig noe helt annet. Fettet som jeg skummer av blir rennende fett som legger seg på toppen av kraften.

  SvarSlett
 4. Jeg liker denne oppskriften, både fordi det ser skikkelig digg ut og mye fordi den faktisk ikke har mengdebetegnelse. Det er sånn mat skal lages. :D

  Testes i morgen, gleder meg allerede.

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.