søndag 14. august 2011

Amerikansk ostekake med morellkompott

Denne kaken inngikk som siste rett i et særdeles lite velsammensatt måltid på fredag. Med ost som ingrediens i både forrett, en slags hovedrett og dessert, avslørte jeg meg som både lidenskapelig osteelsker og dårlig planlegger på én gang.Uansett, her er oppskriften, som jeg opprinnelig fant på Dinmat.no. Jeg har, som jeg ofte gjør, endret på et par ting og tilført noe. Oppskriften anbefaler at man bruker 26 cm form, men jeg skal teste ut 24 cm neste gang, siden jeg synes den ble litt for flat.

Anbefalingen om at kaken skal lages dagen før den serveres skriver jeg definitivt under på. Denne gangen laget jeg den samme dag, og den smakte selvsagt godt da også. Men smaken hadde satt seg til dagen derpå, så her gjelder det å planlegge litt.

Dette trenger du
Bunn:
15 digestivekjeks
100 g smør
1/2 ts kanel
1 neve mandler

Ostefyll:
500 g kremost naturell, jeg brukte Philadelphia
1 dl seterrømme
1 sitron, helst økologisk
150 g sukker
1 vaniljestang eller 1 spiseskje vaniljeekstrakt
4 egg

Søt rømmekrem:
2 dl seterrømme
2 ss melis

Slik gjør du
Ha kjeks, smør og kanel i en foodprosessor og kjør det glatt. Trykk massen ned i bunnen av en kakeform dekket med bakepapir. Stekes i ovn forhåndsvarmet til 180 grader i ti minutter.

Lag fyllet ved å piske kremost og rømme i en kjøkkenmaskin. Tilsett deretter saft og finrevet skall av en sitron, sukker, frøene fra en vaniljestang eller vaniljeekstrakt og egg. Pisk videre til alt er godt blandet sammen. Hell alt over bunnen i formen og stek videre etter at temperaturen er senket til 140 grader. Kaken skal stekes i 30-40 minutter, til den virker stiv langs kanten og litt løs i midten. La den avkjøles helt før den skal spises, gjerne i kjøleskap tilslutt.

Rømmefyllet lages ved å stivpiske rømme og melis. Dette spres utover kaken ved servering.

Morellkompott
Det er tid for norske bær. Til denne kaken passer det egentlig med hva som helst, og fristende, dyprøde moreller til salgs på torget på fredag gjorde at jeg valgte nettopp det.Jeg laget en kompott med litt maizennajevning, muscovadosukker og vaniljestang.

Rens bærene for kjerner, ha de i en kasserolle og kok opp. Smak til med sukker og tilsett frøene fra en vaniljestang og selve stangen. La det syde en stund og jevn med litt maizenna. Avkjøles før servering. Ta også opp vaniljestangen når den er avkjølt.

3 kommentarer:

 1. Mmmm, ser veldig, veldig godt ut!
  Og jeg har ingenting imot en treretters ostemeny...:D

  SvarSlett
 2. Mmmm, nomnom! Ser fantastisk pen ut. Og god ut!

  SvarSlett
 3. Mmm - ser deilig ut :-D Kan jeg oppbevare kompotten noen uker?

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.