søndag 28. august 2011

Affogato med hjemmelaget vaniljeis

Langt fremskreden avhengighet av hjemmelaget is fikk meg til å kjøpe ismaskin til Kenwoodmaskinen vi har hjemme. Den observante leser har muligens fått med seg at jeg har laget masse is på hytta i sommer, og nå kan jeg fortsette med herligetene her hjemme også. Deilig.

Jeg laget vaniljeis i går, som flere ganger er blitt utsatt for drukningsforsøk i espresso. Nydelig dessert.


Dette trenger du
6 eggeplommer
2 dl sukker
3,75 dl h-melk
3,75 dl fløte (ikke matfløte)
2 vaniljestenger
1 klype salt

Slik gjør du
Varm opp melk og fløte med halvparten av sukkeret til kokepunktet. Skjær langs vaniljestangen med en kniv og skrap ut frøene med en te-skje. Ha frø og stengene i gryten med melkeblanding. Rør inn salt. Eggeplommene og resten av sukkeret piskes til det er hvitt og luftig.

Ha omtrent 2 dl av den varme fløte/melkeblandingen i eggedosisen og pisk det godt sammen med en visp. Hell eggedosisen tilbake i gryten med den varme fløten. Rør sammen med en visp til det er helt sammenblandet. Dette skal varmes forsiktig opp til omtrent 80-85 grader, eller rett under kokepunktet, mens man visper. Blandingen skal så vidt tykne. Massen må ikke koke, så her gjelder det å være oppmerksom. Hell den varme ismassen i over i en ny bolle/gryte over en sikt. Legg vaniljestengene tilbake i massen og avkjøl. Rør av og til mens den avkjøles. Sett i kjøleskapet så den er helt avkjølt før du eventuelt setter igang med ismaskinen. De som har iskremmaskin kan benytte seg av dette nå. De som ikke har iskremmaskin, setter bollen i fryseren og rører omtrent en gang hver halv time, til massen er blitt til iskrem - jo mer iherdig man rører, desto mer silkemyk blir isen.

For å lage affogato, som enkelt nok er vaniljeis med en espressoshot over, trenger man følgelig espresso. Ha en raus kule vaniljeis i et glass og hell over en enkel espresso. Pynt eventuelt med litt hakket sjokolade.

Nytes med én gang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.