søndag 8. mai 2011

Vanilje- og kanelis

Hjemmelaget is er himmelsk. Både fordi det smaker så utrolig godt og fordi man føler seg ekstra fortjent til is etter nedlagt innsats. Det tar litt tid, ismassen skal tross alt kokes opp og så fryses ned, men det er bare veldig, veldig verdt det. Bare følelsen som brer seg i munnen etter først bit er verdt innsatsen. Smaken av vanilje og kanel passer godt sammen. Jeg serverte isen til årets første rabarbrapai. Oppskrift på den kommer etterhvert.


Dette trenger du
6 eggeplommer
2 dl sukker
3,75 dl H-melk
3,75 dl fløte (ikke matfløte)
En klype salt
2 vaniljestenger
1 kanelstang

Slik gjør du
Varm opp fløte til kokepunktet. Del vaniljestengene på langs og skrap forsiktig ut alle vaniljefrøene. Ha både frø, stenger og kanelstangen i den varme fløten. Rør inn salt. La det syde forsiktig mens eggeplommene og sukkeret piskes til det er hvitt og luftig. Ha omtrent 2 dl av den varme melkeblandingen i eggedosisen og pisk det godt sammen. Hell eggedosisen tilbake i gryten med den varme melken. Rør sammen med en tresleiv til det er helt sammenblandet. Dette skal varmes forsiktig opp til omtrent 80-85 grader, eller rett under kokepunktet, mens man rører hele tiden. Blandingen skal så vidt tykne. Massen må ikke koke, så her gjelder det å være oppmerksom. Ha alt over i en stålbolle og avkjør. Rør i blandingen innimellom. Plukk opp vaniljestenger og kanelstangen når blandingen er avkjølt. De som har iskremmaskin kan benytte seg av dette nå. Om man ikke har iskremmaskin, legges ismassen i fryseren. Rør godt omtrent hver halve time til den er blitt stiv, så isen ikke krystalliserer seg.

5 kommentarer:

 1. Den isen må prøves..ser himmelsk ut:)

  SvarSlett
 2. "Varm opp melk og fløte" står det, jeg kan ikke se noe melk på ingredienslisten?

  SvarSlett
 3. Nei, det skal ikke være melk i oppskriften. Fremgangsmåten er klippet fra grønn te-is som jeg har laget tidligere, og denne inneholdt både fløte og melk, derav feilen. Det er rettet på nå.

  SvarSlett
 4. Dette skal prøves til 17. mai :) Jeg forsøkte å lage vaniljeis for flere år siden, men klarte å få vann i blandingen (den skulle varmes opp i vannbad) så den ble ødelagt. Men jeg smakte litt på det som ikke var kommet vann på, og det var helt nydelig. Tiden har helt klart kommet til å forsøke på nytt :)

  Dog har jeg et lite spørsmål, det står "rør godt omtrent en halv time, så isen ikke krystalliserer seg". Skulle det stått "rør godt etter omtrent en halv time"?

  SvarSlett
 5. Det har du helt rett i, peanuts! Det gikk visst litt fort denne søndagsmorgenen. Skal endre med en gang. Takk for at du sier fra.

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.