tirsdag 19. oktober 2010

Litt om friske urter

Her kommer et lite innlegg om ulike krydderurter. Det er kun basert på mine personlige erfaringer med krydderurter, og man må ta med i betraktningen at jeg bor i den varmeste sonen i Norge. Erfaringen min strekker seg dessuten bare over de to siste sesongene, med hovedvekt på dette året.

I våres kjøpte jeg ulike urter til utplanting, både timian, oregano og rosmarin. Jeg har høstet grådig av samtlige gjennom de siste seks månedene. På hytta klippet jeg ned både rosmarinen og oreganoen på slutten av sommerferien, og da jeg var tilbake i høstferien hadde de igjen vokst seg kraftige. Timian"busken" har også gitt meg mye god smak. Konklusjon: Man kan klippe ned det man orker, skudd spretter ut igjen.

Jeg har også erfart at det er går helt fint å plante ut urter som er ment til forbruk - det vil si de krydderplantene man får kjøpt i dagligvarebutikken. Jeg har satt ut både skrantne basilikumplanter (men opplever at de raskt blir trevlete), koriander, timian og mynte. At de ser ut som de straks skal avgå ved døden, synes ikke å gjøre det grann. De antar raskt en grovere struktur, og blir mye sterkere på smak. Dette skjer overraskende fort, synes jeg, bare i løpet av en uke eller to.

Her er en frøene fra en korianderplante avbildet. Denne ble plantet ut etter at jeg hadde brukt mesteparten i en rett i sommer. Den rakk ikke å vokse seg stor, men smaken ble raskt kraftig.



Og dette er en timian som holdt på å dø. Du vet, den type timian med stilker som tynt, tynt gress. Etter en stund i jorda fikk den grenaktige stilker og nydelig markant smak.



Her har jeg plukket av mine foreldres bed da jeg var på høstferie. De hadde bladpersille og selleripersille i krukker som hadde vokst utover sine bredder, samt et bed med blomkarse (som jeg forøvrig vurderer å plante selv, villig og dekorativ som den er). Jeg høstet litt, hadde de i et lite glass med vann og brukte gjennom hele uka. Bladpersille egner seg nesten til all type mat, synes jeg. Og særlig som et lett dryss over grytene jeg lager om dagen. Blomkarse er dekorativt på kaker, i salater eller bare på siden av tallerkenen.



Her ser dere en bouquet garni, for anledningen laget da jeg skulle tilberede boeuf bourguignon. Denne bestod av persille, timian og rosmarin.



Mine desiderte favoritturter er timian, rosmarin, oregano. Jeg bruker det hele tiden, og har dilla på alle tre etter tur. Nest etter disse tre kommer bladpersille, kruspersille og salvie. Salvie er nydelig til blant annet kyllingretter.

Dessuten har jeg alltid gressløk,løpstikke, mynte og sitronmelisse - ute, vel og merke. (Må bare nevne at jeg satt ut en halvdød sitronmelisse i bedet på hytta i mai. Hadde egentlig tenkt å hive den, men den trivdes raskt. Nå er det en stor tue på omtrent seksti cm i diameter med blader så store som håndflater. De smaker litt for kraftig, men likevel! Fantastisk avling!)

Her er noen tips om hva man kan bruke friske urter til dersom man vil bruke opp en en god dose samtidig.

Urtesalt smaker godt, er lett å lage og egner seg for oppbevaring.

Urtesmør er også lett og raskt å lage, samt at det smaker veldig godt - både som ingrediens i andre retter eller bare rett på nybakt brød.

Mitt siste forsøk er at jeg nettopp har plantet ut salvie og bladpersille i potte og skal se hvor lenge jeg kan høste av det.

Bruker dere mye friske urter, og har du noen plantetips? Legg det gjerne igjen i kommentarfeltet, så kanskje dette kan bli en fin samlig med tips etterhvert.

2 kommentarer:

  1. Takker! Jeg bidrar med tips om frysetørring av timian: Legg kvister av timian fra hagen løst (ikke press for hardt sammen) i plastboks med lokk i fryseren. Smaker frisk timian gjennom hele vinteren!

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.