torsdag 5. august 2010

Lettvint eplekake

Denne kakelignende saken laget jeg for noen dager siden. Jeg hadde hatt gjester til en litt uhøytidelig middag, og flere av de små rundt bordet ga uttrykk for at det hadde vært godt med noe søtt som en avrunding på måltidet (eller "kveldsmat" som de også kalte det). Siden jeg hadde epler og en nyvasket Kitchen Aid-bolle i hus, tenkte jeg at nevnte ting kunne brukes til å realisere dessertønsket til gjestene.

Siden jeg hverken målte eller var særlig oppmerksom da jeg smørte sammen deigen, blir det ingen eksakt angivelse av ingrediensene. Jeg håper likevel jeg kan bidra med inspirasjon og gi noen av ideene mine videre. Dette var (for meg) en helt ny måte å lage eplekake på. Det var dessuten ekstremt lettvint og smakte godt.Slik gjør du
To epler i båter surret i en stekepanne i litt smør og kanel mens jeg laget deigen. Jeg laget eggedosis av fire egg og passende mengde melis, tilsatte saften av en sitron, mel, 1 ts vaniljesukker og 2 ts bakepulver som jeg rørte forsiktig inn. Deigen helte jeg over eplene som hadde stekt seg møre i stekepannen, og satt det hele inn i stekeovnen. Ca 200 grader varmluft. Steketiden fikk jeg dessverre ikke registrert, men det tok ikke lang tid før kaken så ferdig ut. (Kanskje ti minutter? Så lang tid det tok meg å brygge en Bialettikanne med kaffe og dekke på kopper, muligens?) Jeg sjekket rett og slett deigen med en pinne da den så ferdig ut. Avkjølte og serverte med eplene opp - det vil si hvelvet stykkene over på tallerknene. Denne kaken passer godt sammen med vaniljesaus, is, krem eller - som jeg serverte den med - vaniljekesam (selvom jeg egentlig ikke er så begeistret for det produktet...)

Beklager som sagt at oppskriften ikke er mer presis. Jeg brukte ikke mye mel, og jeg var overrasket over hvor kort tid den trengte i ovnen. En svært lettvint sak som jeg garantert skal gjenta ved en passende anledning. Og med antall eplekart på trærne i hagen å dømme, blir det mange slike anledninger i løpet av høsten.
6 kommentarer:

 1. Hei! Dette skal jeg garantert prøve meg på- jeg elsker eplekaker:) Ellers en fin blogg som jeg vil følge fremover. Ta gjerne en titt innom min nyopprettede matblogg:) Lene

  SvarSlett
 2. Du har i grunnen laget en form for tarte tatin ser kjempegodt ut! Ina:)

  SvarSlett
 3. Skal det ikke være karamelliserte epler i Tatin, da, og søt paideig på toppen?

  Røren du laget er nesten vanlig sukkerbrødrøre, med unntak av sitronsaften.

  Og enig i at det så veldig godt ut! :)

  SvarSlett
 4. @Anonym: Ja, dette er så og si vanlig sukkerbrøddeig (men jeg har faktisk ikke laget sukkerbrød noen gang *flau*). Likevel ble hele kaken langt mer "soggy" enn vanlig sukkerbrød, sikkert på grunn av eplene som allerede var litt stekt.

  Jeg skal sannelig forsøke meg på tarte tatin en dag også! Epletrærne bugner av epler!

  SvarSlett
 5. Navnet er vel i grunn ikke så farlig når det ser så godt ut som dette :) Utrolig fint å ha en løsning i bakhånd når man ikke har god tid/lager mat mens gjestene er tilstede. Denne skal jeg spare på å ta frem ved en passende anledning. Noen ganger er det jo morsomt å bake uten noen eksakt oppskrift også!

  For øvrig liker jeg bloggen din. Både layout og innhold!

  SvarSlett
 6. Dette ligner litt på noe mannen laget for ikke så lenge siden. Du kan se den her:
  http://siri78.blogspot.com/2010/10/opp-ned-karamellisert-epledrm.html

  Leter etter tips til farsdagskake og kikker gjennom kakene dine :)

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.