Det sies at det egentlig er det for sent å lage granskuddsirup etter at solen har snudd, iallefall på Sørvestlandet. Sånn generelt er midten av mai/begynnelsen av juni ideellt, men det kommer også veldig an på hvor langt naturen har kommet. I fjor kunne skuddene brukes sent, på grunn av hard vinter. I år, derimot, ble det bråsommer i slutten av april, så skuddene har vært klar til å brukes en stund.
Granskuddene må plukkes når de er nye. Det vil si de må ikke ha begynt å sprike, da er de angivelig bitrere på smak. Granskuddsirup skal virke legende for sår hals og hoste. Tilsett litt i teen dersom du har vondt i halsen. Jeg har oppbevart granskuddsirup lenge i kjøleskap. Som annen sirup, har den lang holdbarhet, og dersom den sukrer seg er det bare å varme den sakte opp over vannbad. Det kan være lurt å vaske glasset innimellom, for å sikre god hygiene.
Dette trenger du
Helt ferske granskudd
Vann
Sukker
Slik gjør du
Mengde sukker avhenger av hvor mye granskuddavkok man får. Start derfor med å ha alle granskuddene i en kjele og hell over vann til det dekker og vel så det. La det småkoke i ca en halv time. Sil væsken gjennom et klede. Nå er avkoket grønngult i fargen, det vil si det ser lite delikat ut. Finn ut hvor mye væske det er og tilsett to deler sukker til tre deler avkok. Det vil si dersom du har ni dl avkok, skal det tilsettes seks dl sukker. La det småkoke videre på svak varme. Rør av og til og pass på at det ikke brenner seg. Etterhvert skal sirupen tykne og endre farge. Først til lys rosa og deretter til mørk rosa eller burgunder - litt avhengig av hvor lenge den koker inn. Denne gangen kokte jeg inn i nærmere to timer og sirupen ble dypburgunder på farge - slik som vist på bildene.
Bruksområde
Jeg har servert granskuddsirup over blåmuggost, jeg har hatt den i viltsaus og som smakstilsetning i både brød, iskrem og muffinsfrosting. Det aller mest vellykkede er nok granskuddvinaigretten som jeg laget til denne salaten. Fortell meg gjerne hva dere bruker granskuddsirup til eller hva dere kan tenke dere at det passer til!
Det morsomme med granskuddsirup er at man på visse tider av året kan sanke inn råvarene helt gratis. Ikke bare gratis, enhver skogsforvalter - med mindre det dreier seg om et julegranfelt - vil være glad for at man begrenser veksten av grantrærne (tror jeg...). Jeg ser iallefall ingen grunn til å være varsom når jeg plukker granskudd. Det går imidlertid nokså fort og man har raskt en liten pose som tilslutt blir til noen dl sirup.
I tillegg til å bruke granskuddsirup i mat, har jeg nå også skaffet meg noen små glassbokser som er ypperlige å fylle med litt sirup til små gaver.
Jeg elsker smaken av granskudd. Jeg har pleid å bruke det til hvit fisk grillet på grill i folie. Sammen med litt smør og sitron blir det himmelsk.
SvarSlettSirupen passer også perfekt til pannekaker.
Nam, så lurt! Det skal jeg jammen prøve. Takk for tipset :D
SvarSlettTakk for tipset - dette skal jeg jammen prøve!
SvarSlettHei,
SvarSlettVeldig fin oppskrift 😊
Vil bare korrigere litt på avsnittet om at skogforvalter, eller skogeier som jeg ville kalt det, er glad for at noen begrenser veksten på trærne. Det er jo det som er selve meningen. Jeg er selv skogeier og hadde ikke likt at noen hadde gått inn i et av mine plantefelt og plukket årets tilvekst på trærne jeg har kjøpt og plantet med tanke på at de skal bli store og fine til neste generasjon. I verste fall plukker noen toppskudene på mindre trær, noe som rett og slett er ødeleggende. Men hvis noen hadde spurt om de fikk plukke granskudd så hadde de selvfølgelig fått det. Da hadde jeg vist dem til et område av skogen min som ikke er i produksjon. De aller fleste skogeiere har slike områder som ikke kan brukes til noe fornuftig (annet enn å plukke granskudd😊). Så oppfordringen hvis man er usikker på om man er i et plantefelt eller det er greit å plukke der er å ta kontakt med grunneier og spørre om tillatelse og hvor man kan plukke.
Forøvrig dufter det deilig av kjelen som putrer med granskudd her nå.
Takk for flott oppskrift. Jeg har nå hatt granskuddsirup i huset i noen måneder, og har prøvd ut forskjellige bruksområder.
SvarSlettDet passer f. eks. utmerket sammen med en "Edel Frue", som er en hvitmuggost fra Tingvollost, og ellers annen ost også.
Foruten viltsaus som du nevner har jeg brukt det i løkkompott, i oksegryte og mye annet.
Vi kjøper hver høst en halv hjort, som jeg deler opp selv. Jeg pleier å speke lårtunga, som er den desidert seigeste muskelen i låret.
Sist høst forsøkte jeg dette: Da jeg hadde tatt opp kjøttet etter salting, penslet jeg det med et tynt lag granskuddsirup før det ble hengt til speking. Det ble nok den mest vellykkede anvendelse av granskuddsirupen jeg har prøvd!
Forsøkte det samme da jeg skulle lage speket andebryst, og det ble en høydare der også.
Tusen takk for tips, både til bruksområder og til speking - det hørtes knall ut! Skal teste ut dersom jeg får anledning.
SlettVi bruker granskuddsirup på carpaccio - av elg eller hjort. Det er nydelig.
SvarSlettHva med granskudd shot..
SvarSlettHa 2deler granskuddsirup (enda bedre, bjørkesirup) i et shotglass, ha i 1-2 deler 60% sprit. Forbløffende godt.
Med bjørkesirup minner det mye om jegermaister. Utmerket godt å ha i "svartkoppen" også.