lørdag 6. juli 2013

Bananbrød 3.0

Vi har late dager på øya vår. Det grå regnværet ser i disse dager ut til å erstattes med sol, stille vann, bading og båtliv. Deilige sommerdager er tilbake. Det ene måltidet avløser det andre, det føles iallefall slik når man baker rundstykker til frokost, lapper til lunsj og slenger sammen en kake innimellom fordi man har noen bananer som har blitt brune. For her skal ingenting kastes, selvom det å beregne mat til fire aktive og sultne gutter i voksealderen, av og til medfører at man kjøper for mye av noe. For eksempel bananer. Brune bananer kan heldigvis brukes til noe fornuftig, selvom det innebærer at man må låne mel av naboen. (Heldigvis kom det en gigantisk ladning med bæreposer fra matbutikk i går sammen med en svært kjekk mann, så nå har jeg to fulle kjøleskap til rådlighet. Og mannen.)


Forresten er det ikke sant at det er late dager. Det bare føles sånn fordi svanene svømmer så sakte forbi, fordi hegrene flyr over hytta på samme tidspunkt hver kveld på sin tur for å finne nattehvile, fordi ærfuglene plasker i kanalen på jakt etter mat, fordi Nariida - havseileren som holder til i nabolaget - stadig går forbi for fulle seil. 

Tilbake til banankaken. Om du har tålmodighet og selvdisiplin så smaker altså denne best dagen etter. Da har den gått opp i en høyere enhet og blitt enda saftigere. Altså, om du klarer å vente. Om du ikke klarer å vente, anbefaler jeg uansett å servere den sammen med en kopp sterk kaffe.

Dette trenger du
2 store egg
2 dl sukker
3 middels store moste bananer
1 ss crème fraîche
1 ss tyrkisk yoghurt (eller crème fraîche)
1 spiseskje solsikkeolje eventuelt annen nøytral olje
1 spiseskje vaniljeekstrakt eller 2 ts vaniljesukker
4 dl hvetemel
1 dl havregryn
2 ts bakepulver
1 ts salt
Eventuelt 100 gram lys sjokolade


Slik gjør du
Sett stekeovnen på 180 grader varmluft. Kle en brødform med bakepapir. Visp egg og sukker til lys og luftig eggedosis. Bland i grovt moste bananer, crème fraîche, yoghurt, olje og vaniljeekstrakt. Sikt mel, bakepulver (og eventuelt vaniljesukker) og salt over blandingen og vend det sammen. Bland også inn havregryn. Hakk sjokoladen og bland det inn i deigen. Ha deigen over i formen og stek i midten av ovnen til den er gyldenbrun på toppen, omtrent 50-60 minutter. Prøv dere frem med en skarp kniv i midten av deigen for å se om den er ferdig før dere tar den ut av ovnen.

4 kommentarer:

 1. Hei Ina,

  Hvilken type nøtter bruker du i denne kaken? Ser ikke noe i innholdslisten..

  Og hva er effekten av den skivede bananen? :-)

  Super blogg, kom gjerne med mer god treningsmat! :-)

  SvarSlett
 2. Det snek seg inn en liten skrivefeil i fremgangsmåten, det var ingen nøtter i akkurat denne. Men det går fint an å bruke nøtter, og da kan du gjerne bruke valnøtter eller hasselnøtter. Den skivede bananen er bare til pynt, men kan godt droppes. :)

  Takk for kompliment, forresten, det er mye mulig det kommer mer "treningsmat". :)

  SvarSlett
 3. Nå står kaken i ovnen! Det lukter helt himmelsk! Men havregrynet har falt ut fra fremgangsmåten. :)

  SvarSlett
 4. Takk for tips, nå er det riktig. :-)

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.