onsdag 30. januar 2013

Bollefrikassé

Du tenker kanskje at bollefrikassé er noe man serverer når det er fastelavn? Eller du vet kanskje godt hva det er og lurer på hvorfor i all verden jeg blander sammen den søndagen i året flest mennesker lager søt gjærbakst og tradisjonell norsk middag? Uansett, jeg må innrømme at jeg aldri hadde hørt om bollefrikassé før. For inntil et par år siden da en venninne fortalte at det var livretten til datteren hennes. Og det er enkelt og greit en slags frikassé laget med utvalgte grønnsaker, kraft og medisterfarse.


Nå har jeg endelig laget det selv, etter at det har stått på listen over ting jeg skal teste ut i lang tid. Guttene mine likte det godt - ikke så rart - det er en enkel middagsrett å like, perfekt for barneganer. Dessuten en fin måte å få i dem grønnsaker på.

Her er det enkelt å doble oppskriften og ha til middag dagen etter også. Sånn er det hvertfall på mitt hotell; menyen er av og til den samme to dager på rad. Både for at vi skal få spist opp rester og for at det er enkelt å lage dobbel porsjon når man først er i gang med noe.

Og forresten, jeg kjøper farsedeigen hos yndlingsslakteren min i byen; Grøsfjeld. Der kunne de opplyse at deigen var smakssatt med litt muskatblomme, pepper og salt. Om den du kjøper overhodet ikke er tilsatt noe, kan det kanskje være greit å blande inn litt salt og pepper.

Dette trenger du
1 liten kålrabi
3 middels store gulrøtter
1,5-2 liter hønsebuljong eventuelt kraft
Litt smør og mel til jevning
700 gram medisterfarse
1 liten purre
Eventuelt byggryn (Jeg bruker matkorn fra GoGreen, de trenger bare noen minutters koking og egner seg derfor perfekt i bollefrikassé)


Slik gjør du
Begynn med å rense grønnsakene. Ha kålrabi og gulrot i staver i en gryte med vann og buljong og la det koke opp. Mens grønnsakene blir møre, lager du jevningen. Bruk en romslig kjele og smelt smør. Pisk inn mel og spe ut med litt av kraften som grønnsakene koker i. Tilsett grønnsakene og matkorn når jevningen har ønskelig konsistens.  Lag små boller av farsedeigen med en liten skje og slipp de ned i gryta. La de syde ca ti minutter eller så lenge at alle bollene er ferdigtrukket. Ha i strimlet purre tilslutt.

Server gjerne med kokte poteter eller bare litt brød. Om du har masse byggryn i gryta, er ikke poteter nødvendig, men dette er selvsagt smak og behag.

2 kommentarer:

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.