torsdag 13. desember 2012

Asiatisk ribbe

Det er desember og jul i alle kanaler. Det finnes mange måter å sørge for å ikke bli lei av ribbe, pølser og pepperkaker på, en av dem er å unngå det frem til den magiske datoen 24. desember. Dette er selvsagt den kjedelige varianten, og innebærer for mange isolasjon frem til julehelgen. Andre metoder går ut på å handle inn juleaktige råvarer, men tilberede dem på annet vis enn den klassiske. Eller bruke smaker vi forbinder med jul i andre retter enn i typisk julemat.


Jeg kommer stadig tilbake til asiatiske smaker. Både fordi det er lett å like, for store og små, og fordi ingredienser man trenger til asiatisk mat stadig er enklere å få tak i. Av alle som spiser norsk tradisjonsjulemat, har over halvparten ribbe på menyen den 24. desember. Det er nok av anledninger til å servere svineribbe før jul, men for å variere litt, kan man velge krydder fra Asia og koke den i øl. Det gir en god, litt intens og eksotisk smak og et svært saftig stykke kjøtt.

Servert med nudler og en salat med rå rødkål er både julestemning og ønske om variasjon sikret.

Dette trenger du
1 kg ribbe
1 flaske øl, type stout, jeg brukte Berentsens Sorte Får
Like stor mengde vann som øl, evnt. mer vann dersom man trenger det
4 hvitløksfedd
2 ss ketjap manis (søt soyasaus)
2 ss fiskesaus
1-2 ts five spice-krydder, grovmalt, avhengig av smak og behag
6-7 cm frisk ingefær
Salt og pepper

Ketjap manis og fiskesaus fås i velutstyrte dagligvareforretninger eller asiabutikker. Five spice, som er en kinesisk krydderblanding, fås i asiabutikker. Man kan også lage det selv, oppskrift HER.

Five spice.
Slik gjør du
Ribben kan enten tilberedes hel eller man kan skjære den i litt mindre stykker, avhengig av hva slags kokekar man har tilgjengelig. Ribben skal være dekket av væske når den syder på komfyren. Gni ribben inn med litt salt og pepper og la den hvile litt på kjøkkenbenken, eller i kjøleskapet over natten. Legg ribbestykkene i en stor gryte og hell over øl og vann. Om det ikke er tilstrekkelig med en flaske øl og tilsvarende mengde vann til å dekke kjøttet, tilsett mer vann til kjøttet er dekket. Knus hvitløksfeddene med baksiden av en kniv og ha i kraften. Tilsett ketjap manis, fiskesaus, five spice og skrelt ingefær i skiver. Smak eventuelt til med salt og pepper når kraften har kokt opp. La ribben syde på kokepunktet i to til to og en halv time, avhengig av størrelsen på stykkene. Skum av underveis. Dersom du må tilsette mye vann, er det lurt å tilsette litt mer av de andre ingrediensene også. Fisk ribben opp av kraften når den er ferdig og fjern svoren og eventuelt beina. Skjær den i skiver, og den er klar til servering. Kraften siles over en fin sikt og kokes litt inn. Litt av den kan brukes som sjysaus til ribben.

Tips! Bruk gjerne rester av ribben, litt nudler, rødkål og kraft som suppemiddag – enkelt og raskt i julestria, og oppskrift finner du HER.

Suppe med kraft, ribbe og rødkål.
Rødkålsalat

Denne salaten smaker ypperlig til kinesisk ribbe. Rødkål gir juleassosiasjoner, samtidig som resten av tilbehøret gir et kjærkomment avbrekk fra den tradisjonsrike julemenyen som man dessverre risikerer å bli lei av før vi er halvveis i desember. Om du sverger til kontroll over de raske karbohydratene er det enkelt å droppe nudlene.

Dette trenger du
¼ rødkål
1 appelsin
1 bunt vårløk
1/2 - 1 hjertesalat
Cashewnøtter, salte eller usaltede
Nudler

Slik gjør du
Tilbered nudlene etter anvisning på pakken. Finsnitt rødkål og hjertesalat og skjær vårløken i små biter. Bland forsiktig sammen. Skjær ut appelsinfiletene. Dette gjør man ved å skjære av endestykkene på appelsinen og deretter skjære av resten av skallet med en skarp kniv. Også alt det hvite skal vekk. Hold appelsinen godt i håndflaten og skjær ut hver enkelt filet med en liten skarp kniv. Legg appelsinfiletene over resten av salaten og dryss over nøtter.

3 kommentarer:

  1. resk1939@hotmail.com17. desember 2012 kl. 00:06

    Kan dere svare meg på noe angående ribbe i Thailand ?
    Den ribben de har her, er uten ben.
    Er den o.k.? Ser at brystvortene sitter igjen på undersiden, er den brukbar ? Eller er det noe vi kaller buklist og ikke serlig egnet til julemat ? Takknemlig for svar !

    SvarSlett
  2. Dette kan jeg dessverre ikke svare på, men kanskje noen andre kan?

    SvarSlett
  3. Buklist er definitivt egnet som ribbe. Jeg har brukt det de siste 4 årene med ypperlig resultat. Det er mye mindre fett på denne, og langtidssteking sørger for en saftig ribbe med veldig god smak. Søk etter Viestad og buklist, så få du opp noen gode oppskrifter. ANBEFALES!

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.