onsdag 29. august 2012

Rødbeter i alle varianter

Det er ingen hemmelighet at jeg elsker rødbeter. Så stor var lysten på rødbeter i fjor høst at mannen min insisterte på at jeg skulle ta en svangerskapstest. Jeg spiste rødbeter til middag, hadde rester til kvelds og måtte lage mer til frokost og lunsj dagen etter. Akkurat slik det er når man er gravid og får lyst på bamsemums. Eller grapefrukt. Eller asfalt. Eller andre rare ting.


Antakelig er det kombinasjonen av den fantastiske fargen og smaken som treffer meg midt i hjertet og magen på en gang. Det dype, burgunderrøde som setter seg fast overalt. Og den lett gjenkjennelige rotgrønnsakssmaken, nesten nøtteaktig. Jeg har etterhvert skrevet ned en del oppskrifter på rødbeter her på Kjøkkentjeneste, og tenkte det ville være greit med en oversikt samlet på ett sted. Antakelig er det også noe med at jeg synes rødbeter passer godt sammen med and. Og at and er en av mine yndlingsråvarer. Og at jaktsesongen har begynt, og så lenge mannen drar på andejakt så er det med min fulle velsignelse. Hvertfall foreløpig.

Her er oversikten. Og dere, jeg er ikke gravid.

Rødbetegrateng. Passer ypperlig som en egen rett til lunsj, middag og kvelds. Har også blitt fortært til frokost ved flere anledninger. Lag masse, ja til restemat!

Lune rødbeter i lake med sardeller og hvitløk. Har blitt servert flere ganger til helstekt entrecôte og gresskarpuré.


Rødbetecurry. Godt til middag. Ja, også til lunsj og kvelds og frokost da.

Byggrynssalat med fargerike grønnsaker. Enda en allraounder og alt-i-ett-rett. Fungerer som ypperlig tilbehør til, tja, hva som helst.

Rødbetesuppe. Hurra! Det går an å lage suppe av rødbeter også!


Rødbetesalat. Denne smaker fantastisk sammen med hjemmelaget leverpostei, med matjessild eller rett og slett alene. Gjerne til jul. Det er lenge til jul, men den grusomme sannhet er at tiden går fort. Altfor fort. Snart må sju slag, hundre presanger, rent hus og juletre være i boks.

Lun rødbetesalat med chèvre og aprikoser. Godt som forrett, blant annet. Og til veldig mye mer.

Rødbetepuré. Definitivt en av mine absolutte favoritter. Smaker nydelig til and og lam. Lages i en fei.


Syltede rødbeter smaker også godt til matjessild i potetkake og som tilbehør til biff stroganoff.

8 kommentarer:

 1. Rødbeter er en stor høstfavoritt her i huset også. Det går mye i rødbetsuppe av typen borsjtsj eller rødbetbiffer. Rødbetpuré til lam hørtes nydelig ut, det skal vi jammen prøve! Men i dag er det fiskesuppe laget på pale, med ymse fisk og kamskjell i. Alt egenfanget. Etterfulgt av blåbærpai med selvplukkede blåbær. Iblant føler man seg ekstra flink!

  SvarSlett
 2. Rødbeter er jeg fan av, også! Bruker det både i smoothies, sjokoladekake og bakt i ovn. Nå skal rødbetene jeg har liggende i kjøleskapet bli fortært! Takk for brukstips:)

  SvarSlett
 3. Da jeg var i Stockholm i helgen spiste jeg polkabeter, det var godt det! Har du smakt det? Skal prøve å få tak i det, men tror ikke det er så lett å finne. Neste år må jeg vel så det selv;)

  SvarSlett
 4. Det er bare et problem. En mann som påstår rødbeter smaker jord så lenge de ikke er nedsyltet i eddik... Og rødbeter er jo ikke så enkle å kamuflere heller... ;)
  Kanskje man kan bake dem inn i en kake?

  SvarSlett
 5. Jeg har oppskrift på rødbetkjeks!;)

  SvarSlett
 6. Jeg har også craving på rødbeter for tida. I kveld blir det rødbetgrateng og andebryst :)

  SvarSlett
 7. Bollefrua: Jeg sjekket innom bloggen din så du må nok lage et innlegg med disse kjeksene for jeg fant dem ikke. :)

  SvarSlett
 8. Det skal jeg! :) Mente bare å si at jeg har en oppskrift, ikke at jeg hadde en på bloggen, altså;) Men ble inspirert til å lage de nå!:) Smakebiten: jeg kan sende deg oppskriften?:) God søndag til alle!

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.