torsdag 2. februar 2012

Hjemmelaget sjokolademousse med appelsin

Sjokolademousse er magisk. Man tror liksom at den stivpiskede eggehviten ramler litt sammen i møtet med kremen, eggedosisen og den smeltede sjokoladen. Men det stemmer ikke. Den ramler ikke sammen, alt forenes til noe silkemykt og velsmakende, noe som kjennes som fløyel i munnen. Ja, selvfølgelig, fløyel med dyp og inderlig sjokoladesmak...


Det beste av alt er selvsagt at det er enkelt å lage sjokolademousse selv, om man da ser bort fra at det blir litt oppvask. Jeg brukte Kitchen Aid'en hele tiden og måtte vaske opp etterhvert. Resultatet var dermed at jeg (nesten) kunne sette meg ned med beina på bordet de timene moussen måtte stå til avkjøling.

Her er faktisk en oppskrift som ble til etter litt miksing etter en god nettrunde. Jeg fant ut at det går an å lage sjokolademousse på flere ulike måter. Noen stivpisker eggeplommene, andre rører dem inn i sjokoladen. Noen pisker krem, andre pisker bare eggehvitene. Dette er litt av alt - sammensatt etter tilfeldighetsprinsippet og justert nøye i etterkant basert på erfaringene jeg gjorde meg. Ingredienslisten er imidlertid presis, også den litt av hvert fra rundt omkring. Oppskriften er til ti moderate porsjoner med omtrent 2 spiseskjeer mousse i hvert glass. Jeg lover, det er holder som dessert etter en middag, selvom det kanskje ser litt snaut ut.

Dette trenger du
200 gram (56%) kokesjokolade
4 eggeplommer
4 eggehviter
150 gram sukker
0,5 dl espresso eller sterk kaffe
2 dl fløte
1 dl fløte til pynt
1-2 spiseskje finrevet appelsinskall


Slik gjør du
Finn frem ti like glass. Smelt sjokoladen på svak varme i en kjele med litt av fløten, ha i halvparten av sukkeret og rør godt. Tilsett espressoen og det finrevede appelsinskallet. Settes til avkjøling. (Fløtetrikset er istedet for vannbad - perfekt for oss som er litt late...eller praktisk anlagte!) Pisk fløten til krem og sett bollen i kjøleskapet. Skill plommen fra hviten og vær forsiktig slik at det ikke kommer spor av eggeplomme i hviten. Skill ett og ett egg, slik at man lett kan fjerne en hvite dersom det kommer rester av plomme i den. Da kan den nemlig ikke piskes stiv. Pisk eggeplommene og resten av sukkeret til eggedosis. Pisk deretter eggehvittene stive. Massen skal bli stiv og tykk, dette kan gjerne ta noen minutter. Nå skal alt blandes sammen, og det er meningen at sjokoladeblandingen ikke skal være varm. Ha sjokoladen sammen med eggedosisen og kremen og vend sammen. Ha i marengsblandingen og rør forskitig sammen. Fordel moussen i glassene og sett kaldt minst to timer. Den holder seg også fint i kjøleskap til dagen etter.


Pynt med en liten klatt krem og litt finrevet appelsinskall før servering.

Velbekomme og nyt!

6 kommentarer:

 1. Så fristende på en torsdagskveld FØR helga! Ganske bra at det tar for lang tid å lage som kveldssnacks! Men i morgen derimot...mmm gleder meg!

  -Sjefshøna-

  SvarSlett
 2. mmmm, ser veldig veldig godt ut!
  og så fine egg da gitt :)

  SvarSlett
 3. Tusen takk, begge to! Håper jeg kan friste - det er liksom det som er meningen. :-)

  Og eggene er fantastisk vakre, ja, nesten enda vakrere i virkeligheten!

  SvarSlett
 4. Tusen takk, Eva. "Hjemmeproduserte" egg er vakre. :-) De turkise kommer fra hønserasen araucana.

  SvarSlett
 5. Ser det er flere enn meg som falt for eggene dine. Svært fotogene!

  Sjokolademousse er superdigg. Her er min versjon - til sammenligning, om ønskelig ;-)

  http://hei-astrid.blogspot.com/2010/09/chocolate-mousse.html

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.