torsdag 13. oktober 2011

Pai med bacon og brie (og litt chèvre)

I går fortsatte vi prosjektet Tømme fryseren på hytta. Der fant jeg en solid pakke med bacon fra Grøstad Gris og en boks med fløte. Jeg har hatt ganske god erfaring med å fryse fløte - vel og merke dersom den skal brukes til mat som skal varmebehandles. Det ble pai med bacon, chili og brie, samt en liten flik med chèvre.

Guttene mine er ville etter brie, så vi delte rett og slett paien i to og laget halvparten med brie og halvparten med chèvre. Og alle ble fornøyde. Ellers var det en god anledning til å bruke opp eggehviter etter at jeg har brukt plommene til vaniljekrem.


Jeg har lyst til å skrive litt om paideig. Den klassiske paideigen består av tre deler mel, en del smør, noen klyper salt og litt vann. Jeg har funnet ut at dette mengdeforholdet gir et perfekt sprøtt og fint paiskall som ikke virker for fett. Dessuten liker jeg det rustikke utseendet på paien og da egner en helt ordinær kakeform seg.

Dette trenger du
Paiskall:
180 gram mel
60 gram romtemperert smør
2 klyper salt
litt vann

Fyll:
Bacon, en god porsjon
1-2 løk
Chili
Fersk timian
Persille
Nykvernet pepper
4-6 egg
Litt tyrkisk yoghurt, crème fraîche, H-melk eller fløte
Jarlsbergost, revet
Chèvre eller brie eller begge deler


Slik gjør du
Begynn med paiskallet. Jeg har best erfaring med å bruke foodprocessor, men kjøkkenmaskin egner seg også. Ha romtemperert smør i terninger i en bolle og sett på vispen/knivene. Tilsett melet og visp/kjør det godt sammen. Etter en stund vil det se ut som smuldredeig, og da skal vannet tilsettes. Ha i litt og litt vann, jeg pleier å bruke spiseskjeer. Stopp når deigen har blitt til en fast, men føyelig klump. Pakk deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en halv time, gjerne lenger.

Lag fyllet i mellomtiden. Stek baconstrimler, finhakket chili og løk. Visp sammen egg, yoghurt/melk/fløte/crème fraîche og tilsett litt revet ost, nykvernet pepper og fersk timian. Det er ypperlig å lage pai dersom man trenger å bruke opp litt rester. Derfor er ikke mengdeangivelsene så presise. Bruke gjerne ekstra eggehviter om du har det, eller plommene. Pass bare på at det er begge deler i fyllet.

Jeg bruker vanligvis en ordinær kakeform til pai. Da får jeg det rustikke utseendet, og det er enkelt å ta paien ut av formen. Det er selvsagt smak og behag, men jeg liker så godt utseendet når jeg bruker kakeform. Om du heller vil bruke paiform, så er det selvsagt fritt frem. Ha bakepapir i bunnen av formen. Kjevle ut deigen og legg den ned i kakeformen. La deigen henge litt over på utsiden av kanten, slik at den ikke detter ned når den forhåndsstekes. Deigen prikkes med en gaffel og settes inn i ovnen på 210 grader varmluft. Pass på at sidene ikke siger ned, ta de isåfall opp igjen og "hekt" dem på plass. Forhåndsstekes i ti minutter.

Ta formen ut av ovnen og ha stekt bacon, løk og chili i paiskallet. Hell over eggestanden og legg biter av brie eller chèvre utover. Dryss over persille og sett inn igjen i ovnen. Stekes til den er ferdig, etter omtrent 25-35 minutter. Om du synes den ser mørk ut, er det bare å legge et stykke bakepapir over paien.


Denne paideigen er sirlig utprøvd med de formene jeg har. Erfaringen min er at denne sammensetningen er perfekt, synes jeg iallefall. Deigen blir sprø og crispy, og heldigvis ikke soggy i bunnen. Den er lett å jobbe med og kan kjevles tynt. Det er, etter min mening, noe av de viktigste med en paideig. Jeg er imidlertid veldig åpen for - og ikke minst mottakelig - for andre tips og råd. Har du noen favorittoppskrift på paideig?

10 kommentarer:

 1. Den så super god ut!! Og dermed var middagstipset for i dag i boks :) Tusen takk. Ha en fin dag :)

  SvarSlett
 2. Så koselig at du synes det så godt ut! Ha en fin dag du ogsp. :)

  SvarSlett
 3. Ser nydelig ut! Har alltid problemer med at paideigen er klissete og revner, så denne må jeg prøve :)

  SvarSlett
 4. Denne skal testes, selv sverger jeg til en oppskrift jeg fant av Tina, hun svenske tv-kokken.

  Den er omtrent slik: 50 g romtemperert smør, 4 dl hvetemel, 1 1/2 dl melk, 2 ts bakepulver
  Sett ovnen på 200 gr.

  Bland alle ingrediensene og kna dem sammen til en smidig deig. Kjevle ut deigen på et melet bakebord og kle en paiform med den.
  Prikk deigen med en gaffel og stek den ca 10 min på 200 gr.

  Pensle med eggehvite med en gang du tar den ut av ovnen… deretter kan fyllet komme oppi når det er klart ;)

  brit

  SvarSlett
 5. Smart med eggehvite, Brit! Det skal testes ut. :)

  SvarSlett
 6. Å, denne så vanvittig god ut! Jeg er ingen racer på paideig, men nå må jeg bare prøve... Super blogg, med masse spennende oppskrifter! :)

  SvarSlett
 7. Angående frysing av fløte. Min erfaring er at jo større vanninnhold i en vare, jo bedre klarer den seg.

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.