onsdag 20. juli 2011

Strandkrabbekraft 2.0


Jeg har laget strandkrabbekraft tidligere, ganske nøyaktig for ett år siden - i skrivende stund, vel og merke. Siden dagens kraft ble så velsmakende og siden jeg har mast om strandkrabber siden påsken uten å få tak i noen, tenkte jeg at det ikke gjør noe med en liten oppskriftsreprise.



Strandkrabber er en fantastisk ressur. Ikke bare er de i et hav nær deg og kan plukkes helt gratis, du finner også garantert noen som gjør det med glede. Iallefall dersom du kjenner noen som er under ti år eller noen som rett og slett er barnslig anlagt. Gi dem en krabbefanger, en bøtte og litt agn så er halve jobben gjort.

Dette trenger du
Strandkrabber
Gulrøtter
Sjalottløk
Gul løk
Hvitløk
Fennikel
Olje
Vann
Evt. litt hvitvin



Slik gjør du
Det verste med strandkrabbekraft er ikke at man må fange krabbene selv. Det er at man må drepe dem også. Metoden jeg bruker er enkel, og de dør raskt. Legg dem i kokende vann og sørg for at de blir liggende under vann en liten stund. Det betyr at man fysisk må holde dem nede, for de spreller litt. Fordelen er at de er langt mindre enn store krabber eller hummer - noe som gjør at man føler seg litt mindre barbarisk. Forresten tar jeg livet av strandkrabber med god samvittighet - og håper fler vil vurdere å gjøre det samme. Som jeg allerede har skrevet fortjener strandkrabber en liten salutt - så godt smaker det.

Men før man tar livet av krabbene er det enkelte forberedelser som skal gjøres.

Start med å rense og skjære gulrøttene, løken og sjalottløken i litt store biter, knus og grovhakk hvitløken og legg alt i en forholdsvis stor gryte. Surr det i olivenolje en liten stund og tilsett deretter i fennikel skåret i ringer. Ta gjerne med fennikeltoppen også. Hell over rikelig - men ikke for mye - vann og kok opp. Ha strandkrabbene i vannet, én av gangen. La vannet koke skikkelig opp mellom hver gang, slik at krabbene dør raskt. Plukk dem opp av vannet og klipp dem i to. Legg krabbene i kraften igjen og la det hele syde på svak varme omtrent en time. Sil av kraften og ha den tilbake i en ren gryte. Kok opp slik at kraftmengden halveres og vel så det. Ha eventuelt litt hvitvin i.



Dette er en kraft laget uten bruk av salt, pepper eller andre krydder. Dét, samt at man bruker strandkrabber, gir en mild og god sjømatkraft som etter mine begreper egner seg som base for enkle fiskesupper. Smaken er enkel - ikke like karakteristisk som for eksempel hummerkraft - men likevel umiskjennelig fra havet. Jeg brukte deler av denne kraften til tomatbasert fiskesuppe med litt fløte. Oppskrift på dette kommer etterhvert.

God fangst!

1 kommentar:

  1. Fantastiske bilder, Ina!!

    Og jeg liker at du utnytter slike ressurser som strandkrabber og barnearbeid ;)

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.