torsdag 26. mai 2011

Hjemmelaget moccais

Nei, jeg blir ikke lei av å lage is. De som kjenner meg kan bekrefte at jeg er nokså utholdende dersom jeg har fått noe for meg. Nå er det altså islaging jeg har kastet meg over.

Det kunne absolutt vært verre. Jeg har tidligere skrevet at man sjelden er nærmere himmelen enn når man spiser sin første skje med hjemmelaget is. Ulempen er opplagt - aldri mer kjøpeis.Her er moccais, laget på den samme basen som tidligere. Hemmeligheten er less is more med både kaffe og sjokolade og skikkelig vaniljestang. I flertall.

Dette trenger du
6 eggeplommer
2 dl sukker
3,75 dl fløte (ikke matfløte)
3,75 dl H-melk
En klype salt
2 vaniljestenger
1 spiseskje bakekakao
1 dobbel espresso, nybrygget

Slik gjør du
Varm opp melk og fløte til kokepunktet. Del vaniljestengene på langs og skrap forsiktig ut alle vaniljefrøene med en skje. Ha både frø og stenger i den varme melkeblandingen. Rør inn salt og tilsett espressoen og kakaoen. Pisk ut kakaoen. Eggeplommene og sukkeret piskes til det er hvitt og luftig.

Ha omtrent 2 dl av den varme fløte/melkeblandingen i eggedosisen og pisk det godt sammen. Hell eggedosisen tilbake i gryten med den varme fløten. Rør sammen med en ballongvisp til det er helt sammenblandet. Dette skal varmes forsiktig opp til omtrent 80-85 grader, eller rett under kokepunktet, mens man rører hele tiden. Blandingen skal så vidt tykne. Massen må ikke koke, så her gjelder det å være oppmerksom. Ha alt over i en stålbolle og avkjøl. Om du merker at blandingen begynner å koke, kan du sile alt gjennom en finmasket sikt. Rør i blandingen innimellom mens den står til avkjøling. Plukk opp vaniljestengene når blandingen er helt avkjølt. De som har iskremmaskin kan benytte seg av dette nå. De som ikke har iskremmaskin, setter bollen i fryseren og rører omtrent en gang hver halv time, til massen er blitt til iskrem - jo mer iherdig man rører, desto mer silkemyk blir isen.

11 kommentarer:

 1. Hei!

  Du har så mange fristende oppskrifter på is :) Venter bare på sommerværet...

  Du skulle ha laget en egen etikett for is, for det er ganske meningsløst å søke på det ordet.

  SvarSlett
 2. Åh, dette så jo bare himmelsk fristende ut..

  SvarSlett
 3. Jeg har ikke espressomaskin.. Funker det å lage en liten kopp med sterk pulverkaffe tror du? Så veldig godt ut :)

  SvarSlett
 4. Solveig: Lurt tips, og allerede gjennomført. :)
  Sus: Det går helt sikkert fint. :) Jeg ville imidlertid passet på at den ikke ble for sterk. Det finnes forresten pulverespresso også.

  SvarSlett
 5. Den ser like fristende ut som resten av is-oppskriftene dine :) Må prøves en dag, men i dag blir det pannacotta. Et lite spørsmål på siden, har du noen tips om hvordan man best oppbevarer vaniljestenger? Jeg har en pakke på 50 som jeg skal åpne i dag, hvor lenge holder de seg hvis jeg pakker de inn i plast igjen?

  SvarSlett
 6. Hei peanuts. Jeg ville iallefall pakket de godt inn i plast, og kanskje også en boks. :)

  SvarSlett
 7. Det var god sørvis! Du serverer så mange nye, spennende smaker jeg ikke ville funnet på selv, så det er godt å få de samlet:)

  SvarSlett
 8. Det var altså Solveig som var anonym må sist...

  SvarSlett
 9. Moccais er bare så deilig, mmm.
  (Jeg blir litt lei meg hver gang du viser fram den upussede sølvskjea.)

  SvarSlett
 10. Takk Marie. Og beklager for den upussede skjeen, men jeg synes den er fin som den er, ser liksom godt brukt ut.... :) Og det er den også.

  SvarSlett
 11. Ohh, denne må løftes frem igjen!! Ny porsjon står og godgjør seg et par timer i frysen, er bare HIMMELSK!!Neste blir å lage kokosis, men var tom for kokosmelk ;)
  Ps! Lenge siden det har vært noen oppdatering fra hønene!?
  Ha en fiiin forsommerhelg!! -Helene

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.