fredag 14. januar 2011

No knead bread

Oppskriften på eltefritt brød er opprinnelig hentet fra The New York Times og utviklet av Jim Lahey fra The Sullivan Street Bakery. Den har siden 1996 gått sin seiersgang på nettet, blant annet på en rekke blogger rundt om i hele verden, under tilnavnet No Knead Bread. Rett og slett et eltefritt brød.


Jeg lot lenge være å bake eltefritt brød på grunn av all planlegging på grunn av lang hevetid. La det ikke stoppe deg! Dette er faktisk det beste brødet jeg noengang har bakt, og det uten å grise til fingrene overhodet!

Slik jeg har forstått det er det den lange hevetiden som erstatter eltingen. For mens elting frigjør gluten slik at brødet blir luftig og "hullete", er det den lange heveprosessen som gjør at gluten frigjøres med denne metoden. Det essensielle er derfor kombinasjonen lite gjær og lang hevetid.

I korte trekk er fremgangsmåten slik: Blande deigen, heve i 12-20 timer, brette deigen flere ganger med melet bakeplate, heve ytterligere 2 timer, steke i jerngryte/leirgryte/ildfastform med lokk. Det er viktig at formen har lokk. Og tilslutt spise. Ikke minst spise.


Dette trenger du
500 gram hvetemel
1/4 ts tørrgjær
1 1/2 ts salt
4 dl vann

Slik gjør du
Bland det tørre i en bolle og hell over væsken. Bland raskt sammen og sett det til heving på lunt sted i 12-20 timer. Bruk en bolle med lokk eller dekk til med plastfolie. (Dette er en prosess som tar toppen 2 minutter, og kan lett gjøres om kvelden. Da er det enkelt å bake ut dagen etter på ettermiddagen. Så har man ferskt brød til kveldsmat og nestenferskt til skolematen dagen etter.) Ha et forholdsvis stort stykke med bakepapir på kjøkkenbenken og dryss over et raust lag med mel. Hell deigen på bakepapiret. Bruk en slikkepott eller eventuelt fingrene og brett deigen flere ganger over hverandre. Legg deigen til slutt med skjøten ned. Husk å ha rikelig med mel under deigen. Deretter skal deigen hvile i ytterligere to timer. Sett ovnen på 250 grader når det gjenstår en halv time av hviletiden, og la gryten eller formen varmes opp i ovnen. Når hevetiden er over skal deigen vippes over i formen - som da er varm. Brettekanten skal være opp. Det ser ikke spesielt fint ut, men tro meg, det blir både fristende og godt når det er ferdigstekt. Sett formen inn i ovnen og la den stå med lokk på de første 30 minuttene. Lokket tas deretter av og stek brødet i ytterligere 15 minutter, med temperatur nedsatt til 220 grader. Avkjøl noe i formen, deretter på rist. Jeg brukte leirgryten som er inntatt i varmen etter mange år i eksil i det mest bortgjemte kjøkkenskapet. Det fungerte meget bra!

19 kommentarer:

  1. Heia. Jeg har også en leirgryte stående i skapet som jeg ikke bruker. Har altid hørt at den må stå i vann ca 30min før du bruker den, stemmer det?
    Takk for ei flott side med masse inspirasjon!
    Mvh Hanne :-)

    SvarSlett
  2. Hei,

    Genialt å bruke den bortglemte leirgryta!

    SvarSlett
  3. Brødet ser såååå lekkert ut i leirgryta di!!

    SvarSlett
  4. bruker du temperert vann eller kaldt vann?

    SvarSlett
  5. Hei anonym. Jeg "vanner ut" gryten i 5-10 minutter først. Min er så godt brukt at jeg føler det er nok.
    @Tove: Jeg bruker midt mellom lunkent og kaldt vann, eller muligens noe nærmere lunkent.

    SvarSlett
  6. Liker bloggen din! Bakte brødet i går/i dag :) - og nå ligger det kjempefinebrødet på benken og venter på sultne skiløpere!

    SvarSlett
  7. Hei!


    Jeg lager også mye No Knead brød for tiden ;-) Ser du skriver litt om hva som faktisk skjer slik at man slipper å elte brødet. Den fantastiske Martin Lersch har skrevet om det på bloggen sin:

    http://blog.khymos.org/2010/12/22/no-knead-bread/

    Gøy å lese bloggen din - du er er av dem jeg abonnerer på i RSS-feeden min. Veldig inspirerende :-)

    SvarSlett
  8. fy søren det brødet så godt ut :)
    du er kjempeflink!!!
    jeg skal prøve å lage dette brødet en dag :) elsker alt som er hjemmelaget :)
    jeg har ikke blogget på en stund nå, snart et år faktisk, men jeg har en knallbra oppskrift øverst på siden min som jeg syns du skal prøve, kanskje du tilogmed kan poste den på din blogg :)
    ta en titt om du har lyst :)
    siljebrenna.blogg.no
    takk for mange fine oppskrifter og tips !

    ^^silje^^

    SvarSlett
  9. Baker om kvelden og får nok brød igjen til skolematen dagen etter? Her i huset forsvinner det alltid før det rekker å bli kaldt;-) Veldig godt med litt rug i, eller en neve grovbakst ellet to også.

    SvarSlett
  10. Lurer litt på om du bruker enkel porsjon når du lager brødet i leirgryte? ELler må man ha dobbel? Nå skal leirgryten tas inn i varmen igjen, her også;)

    SvarSlett
  11. Hei Esther Christina. Jeg bruker en porsjon deig til leirgryten. :)

    SvarSlett
  12. Kan man bruke tupperwear sin ultrapro i steden for leirgryte?

    SvarSlett
  13. Hei Anonym. Jeg har ikke selv forsøkt det, og kjenner ikke noe til Tupperwares ultrapro-serie. Kan kan derfor ikke gi deg noe svar, dessverre.

    SvarSlett
  14. Eg har bakt dette brødet to ganger allerede denne uken.Eg tåler ikkje hvetemel og har brukt spelt mel.Hadde lyst på litt grovere brød og blandet inn litt forskjellig.Brukte samme mengde mel og vatn og gjorde ellers likt. Men det hevde seg ikkje så mye.Nokon tips til meg ?? Brødet er veldig godt ;)Og eg brukte tupperware ultraprodukter. Hadde den i ovnen slik att den var varm når eg hadde deigen oppi som det står i oppskriften.

    SvarSlett
  15. Hei. Takk for kommentar! Jeg må innrømme at jeg ikke har så mye erfaring med dette brødet, jeg har bare bakt den fine utgaven, med vanlig hvetemel. Men på bloggen til Ina, Mat på Bordet, matpaabordet.com, vil du sikkert finne mye mer om no knead. :) Lykke til.

    SvarSlett
  16. Jojo prøvde jo denne leirgryta til mor jeg, la den i vann og alt det der,
    brente fast brødet og måtte legge hele skjiten i vann og skrape ut skorpen etterhvert som skkorpa løsnet.
    Har dere mel i leirbunnen etter at den har ligget i vann?

    SvarSlett
  17. Hei anonym. Jeg har selv aldri opplevd at det har satt seg fast, men så er også min leirgryte veldig godt brukt etterhvert - både til kjøtt, grønnsaker og saus og til brød. Jeg ville ikke gitt opp, var jeg deg, men forsøkt igjen. Pass på at den er skikkelig tørr når du legger deigen oppi, og at det er rikelig med mel rundt deigen.

    SvarSlett
  18. Jo skal det når jeg får henta den rømertopfen igjen. Blir nok ikke før til høsten kl 3.
    Lagde ett slikt brød til i dag, det i en jerngryte jeg fant i jern søppla vi har på jobben. Brødet blir godt, men gryta som heter "kjøttkake gryta" ser dog ikke så elegant ut etterpå.
    Skal invistere i en av disse grytene på claes ohlson eller ikea med emalje belegg invendig til slik brød baking

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.