Jeg skrev et innlegg tidligere i uka om kyllingproduksjon hvor jeg varslet om et kyllingprosjekt som var under oppseiling.
Her kommer første del.
Jeg kjøpte altså en hel Livèche kylling og skulle se hva jeg fikk ut av den 2,6 kilo tunge fuglen. (Nå finnes ikke lenger Livèche i Priors sortiment, men det går an å bruke gårdskylling eller hel kylling fra Stange.)
Det første jeg gjorde var å dele den i stykker. Brystfilétene for seg, lårene og vingene for seg. Skroget kokte jeg kraft på - dette kommer senere.
Bryststykkene ble til fyll i 20 piroger, som igjen ble til (to) middag(er) som stod på ønskelisten til eldstemann. Oppskriften hadde han funnet i kokeboken Mathjelpen for foreldre, men jeg har endret noe på den.
Dette trenger du til ca 20 piroger
Deig:
12 dl hvetemel
1 ts oregano
1 klype salt
1 hvitløksfedd
3 ss olivenolje
Litt honning
30-40 gram fersk gjær
4-5 dl lunkent vann
Egg til pensling
Fyll:
2 bryststykker Livèche kylling
2 gulrøtter, revet
1 løk, finhakket
1 hvitløksfedd, finhakket
2 ss tomatpuré
Oregano
Salt og pepper
Revet gulost
Slik gjør du
Ha mel, salt, krydder, honning, olje og hvitløk i en eltebolle. Rør ut gjæren i lunken væske og bland det sammen med det tørre. Elt det i minst ti minutter og sett til heving mens du lager fyllet.
Skjær filetstykkene i små biter. Stek løk og hvitløk gyldent i en panne, tilsett kyllingbitene og etterhvert gulrot, tomatpuré og krydder. Kyllingen må bli gjennomstekt. Smak til med salt og pepper tilslutt.
Del deigen i små emner, kjevle de til rundinger og legg litt fyll på den ene halvparten. Legg litt ost på, brett over den andre siden og trykk sidene ned med en gaffel.
Pensles tilslutt med pisket egg og stekes i 220 grader i omtrent 15 minutter.
Dette ble 20 gode piroger med enkel, barnevennlig smak. Vi hadde de til middag en dag, samt at guttene hadde restene til middag enda en dag. Dette hadde passet ypperlig til restelunsj og turmat også.
Skulle jeg ikke tatt hensyn til at kokkespiren i familien gjerne ville følge en oppskrift, hadde jeg nok forsøkt meg på et litt mer spennende fyll. Imidlertid var det veldig populært hos familiens yngste.
Det så godt ut :D
SvarSlettDenne prøvde jeg. Spennende og vellykket! Fulgte oppskriften, men familiens smak tilsier at jeg tilføyde: 1 finhakket grønn chili (minus frø) og tredoblet hvitløksmengden. Lagde også en vegetarisk variant med stangselleri i stedet for kylling. Her har det blitt matpakker og frokost. Samt "high tea".
SvarSlettGlemte å si at jeg krydret med persille og fransk estragon, samt rev et par cm frisk ingefær sammen med gulroten.
SvarSlettNam, Agnete! Det hørtes langt mer spennnende ut enn min variant. "Problemet" var at en av guttene insisterte på å følge en oppskrift - og da blir det som det blir. :)
SvarSlettKjenner problemet, ja! Kryddervegringen har gitt seg her hos oss. Men ikke kjøttvegringen. Derfor må jeg alltid ha en vegetarisk variant på lur ;-)
SvarSlettEr ikke så glad i fint brød,men går vel å halvere med fin sammalt hvete?
SvarSlettVet jeg kommenterer på et innlegg fra 2010, men måtte bare si at jeg må prøve denne, og ikke minst av Kjøkkentjeneste er et genialt navn på en blogg :D !
SvarSlettTusen takk, Øyvind! Jeg følger med likevel, jeg, selvom kommentaren er lagt i et gammelt innlegg. :-)
Slett