fredag 21. januar 2011

Rustikk salat

Oppskrift på salat, tenker du kanskje. Det kan da ikke være nødvendig?

Jo, av og til kan det hende man trenger litt ny inspirasjon, noen nye idéer, komme inn på et nytt salatspor.


For flere år siden fikk jeg servert en fantastisk god salat hos en venninne. Hun er ikke bare en god kokk, men også en som gjør en ekstra innsats for at maten skal se lekker og fristende ut. Jeg har i ettertid laget min egen versjon, tatt den med meg til Sørvestlandet og forhåpentligvis spredd oppskriften her i byen også. Det er ingen hemmelige ingredienser, annet enn at man må være raus med alt det gode som skal puttes i den. Én essenssiell ingrediens er det imidlertid, nemlig aprikoser. Aller helst ferske, men kjøp gjerne hermetiske dersom de ferske ikke er å oppdrive. Ellers gjelder den sedvanlige regelen; tilsett alt hjerte og øyne begjærer.


Dette trenger du
Ulike typer grønn salat, som for eksempel lollo rosso, rød ekebladsalat, feltsalat, rucola
Soltørkede tomater på olje i små skiver
Vårløk
Små søte tomater (perletomater eller datterino) delt i to
Valnøtter eller pinjekjerner, lett ristet i panne på svak varme
Masse avocado
Aprikoser, ferske eller hermetiske, eventuelt fersken

Slik gjør du
Vask og rens de ulike grønnsakene som kan vaskes og renses og skjær opp. Jeg liker å legge salaten i bunnen og tilbehøret på toppen i en passende serveringsskål uten å blande det sammen. Salaten blander seg uansett når man begynner å forsyne seg, og det ser mye mer fristende ut når alle godsakene ligger på toppen.

Server gjerne med en lett vinaigrette til, bestående av olivenolje, rødvinseddik, nykvernet pepper og bittelitt honning. Bruk 3 deler olje til 1 del eddik. Rør godt sammen og hell over salaten.

3 kommentarer:

  1. Innlegg og oppskrifter går jo ikke bare på hvordan ting gjøres, men også på det at det faktisk kan gjøres.

    Det å få ideer, inspirasjon og "ny giv" er jo noe av det som er gøy med bloggene rundt om.

    Har selv noen salatoppskrifter på lur. De kommer...

    Og med salat som all annen mat så er det jo det å sette sammen de riktige kombinasjonene av smaker som er viktig. Det er ikke alt som går like godt sammen.

    SvarSlett
  2. Aprikosene var en lur vri!
    Denne skal prøves!

    SvarSlett
  3. Litt finhakket oregano og persille gjør seg også godt i en salat.

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.