Sider

lørdag 31. desember 2011

Godt nytt år!

Vi nærmer oss slutten av 2011 og i god tradisjon avslutter jeg bloggeåret med en oppsummering. Det blir ikke som i fjor, da Regnskapet tok for seg ett innlegg fra hver måned, men mer en liten gjennomgang av høydepunktene for bloggen. I år - som i fjor - har drift av [kjøkkentjeneste] vært både inspirerende og morsomt, men også ganske arbeidskrevende.



Årets absolutte høydepunkt var gjesteopptreden i Aftenposten med to innlegg i sommer. Artikkelen, Hissige fyrer om strandkrabber kan leses i sin helhet HER, de øvrige oppskriftene finnes HER.



Kjøkkentjeneste har vært månedens matblogger i både Maison Mat & Vin og BoligDrøm. I tillegg kan jeg med stolthet annonsere at Kjøkkentjeneste skal gjesteblogge fast for BoligDrøm fremover, og jeg ble presentert sammen med de andre faste bidragsyterne (Passion4baking og Ellen Beate Wollan) i det nyeste bladet. Jeg gleder jeg meg veldig til å skrive fast for BoligDrøm!



Oppskrift på vårsalat med bygg, levert til Maison.

I april holdt jeg foredrag på skolen til guttene mine om kosthold. Det var en spennende erfaring og fristet absolutt til gjentakelse. Dere kan lese mer om dette HER.

Ellers har Kjøkkentjeneste bidratt til artikler om matpakketips, både hos klikk.no og nrk.no.



Jeg har dessuten vært heldig og fått en god dose med innlegg på forsiden av vg.no og side2.no, også i 2011, noe jeg selvsagt er hoppende glad for.

Artiklene mine i lokalavisen, Dalane Tidende, går sin gang, det vil si fast hver måned. Disse kan alle leses i sin helhet under etiketten [kjøkkentjeneste]-artikler om man skulle ønske det. Der forsøker jeg å ha fokus på lokal og sesongbasert mat.

I juli startet Ina fra Mat på Bordet og jeg Matbloggsentralen, en paraplyblogg for matbloggere med over 250 norske, svenske og danske medlemsblogger pr. dags dato. Siden ble impulsivt til i sommer, og har siden begynnelsen av juli - med kun et par medlemmer - vokst raskt. Idag er det en blogg hvor vi arrangerer utfordringer der medlemmene bidrar med innlegg, vi har gjesteinnlegg fra andre, vi skriver om festivaler, kurs og andre matrelaterte aktiviteter. Vi har stor tro på at bloggen skal vokse seg enda større gjennom 2012, og gleder oss til å ta fatt på det nye året.

De tre mest leste innleggene på [kjøkkentjeneste]:

Takket være link på vg.no har følgende innlegg holdt seg på topp gjennom hele året.

tredje plass kommer innlegget om Fast food-fisk, som ikke egentlig er en oppskrift, men et tips om hvordan man kan gjøre den hjemmelagede middagen enda enklere og raskere.



Andre plassen går til innlegget om Verdens beste ovnsstekte poteter, et innlegg som folk stadig ramler innom via googlesøk.

Sjokolademuffins med rosa glasur tok en litt overraskende førsteplass. Selvom ikke muffins egentlig er typisk [kjøkkentjeneste] er det altså søtsaker som havnet øverst på pallen i år!

I år, som årene før, står det stort sett hjemmelaget mat på bordet hos oss. Samtidig fortsetter jeg tankegangen om kortreiste, sesongbaserte og økologiske matvarer. Om jeg kan inspirere andre til å tenke på samme måte, setter jeg veldig pris på det. Jeg setter også ekstremt pris på kommentarer på innleggene mine, enten det er kommentarer om oppskriften som er lagt ut, tips til forbedringer, en diskusjon omkring etiske anliggender eller bare et lite "Hei!". Det er både inspirerende og koselig, og er virkelig en drivkraft i arbeidet mitt.

[kjøkkentjeneste] ønsker alle lesere et riktig godt nytt år med ønsker om mange gode matopplevelser, både hjemme og på reise. Jeg har notatblokken full av bloggideer, macen full av bilder og hodet fullt av inspirasjon etter reisen vår i Vietnam og håper bare at tiden strekker til for at ideene skal bli realisert. Det er travelt å drive både familie med tre barn, to hunder og fem høner og to blogger i tillegg til jobb, men jeg skal gjøre så godt jeg kan. Så lenge blogging er et overskuddsprosjekt er det bare gøy.

Jeg vet allerede nå at året som vi om noen timer går inn i, kommer til å by på spennende saker, men jeg kan dessverre ikke røpe mer i skrivende stund. Uansett kommer jeg til å stelle pent med hønene, kose meg med hjemmeproduserte egg og lage mat også i året som kommer. Samt skrive litt og ta bilder. Måtte dere også få et fint år!

Klem fra [kjøkkentjeneste].

fredag 30. desember 2011

Frokost i Hanoi

De som følger Kjøkkentjeneste på Facebook vet at familien vår har vært i Vietnam i juleferien. Vi har nettopp kommet tilbake, men ennå ikke landet. Inntrykkene er mange, og siden vi var så heldige å besøke venner som bor i Hanoi, fikk vi anledning til å utforske landet på en helt annen måte enn om vi hadde reist på egenhånd.

Dette blir bare en liten smak, bokstavelig talt. Jeg har mange innlegg på notatblokken, og håper å få tid til å skrive dem alle. Bildene på turen tok jeg utelukkende med iPhonen min, og jeg ser at kvaliteten på enkelte bilder ikke helt nådde opp til forventningene mine. Uansett var turen et eventyr, en reise i kontraster, både geografisk, kulturelt og politisk. Et land med ettpartistat, ytterliggående kommunistisk, men likevel med ekstremmarkedsliberalisme. En litt snodig kombinasjon for oss som er vant til at grunnleggende menneskerettigheter som ytringsfrihet og religionsfrihet er en selvfølge.


Første frokost i Hanoi ble servert på tradisjonelt vietnamesisk vis. Sticky rice iblandet bønner og peanøtter, en slags farse av svinekjøtt som man vel så ofte bruker til middag og som fyll i franskinspirerte baguetter, som til frokost, et berg av friske urter - som er følge til de fleste retter man får servert i Vietnam, sprøstekt løk, brede risnudler, hakket og ristede peanøtter saus laget av fiskesaus tilsatt chili.

Jeg vet faktisk ikke hva som var best; utsikten fra soveromsvinduet i det koloniarkitekturinspirerte huset eller frokosten.



Uansett ble jeg fullstendig fortryllet av stemningen som møtte oss da vi ankom et vinterkaldt Hanoi med sine 16 grader sene kvelden for litt over to uker siden.


torsdag 29. desember 2011

Waldorfsalat

Hemmeligheten med waldorfsalat er selvsagt å være raus med alt det gode som skal være i. Masse nøtter, masse druer, epler, stangselleri i tynne skiver. Hjemmelaget majones hever smaksopplevelsen ytterligere, og om eggene i majonesen i tillegg er fra egen hage så kan det ikke bli bedre. Waldorf i seg selv er nokså kjedelig, synes jeg, men det gjør seg som tilbehør til lyse kjøttretter, og er følgelig ofte å finne der det serveres kalkun i jul- eller nyttårshelgen.



Waldorfsalat ble laget første gang på Waldorf Astoria i New York 1896 av hovmester Oskar Tschirky.

Dette trenger du
Like deler:

Stangselleri, gjerne økologisk (1 bunt)
Epler (2-3)
Valnøtter (noen håndfuller)
Blå stenfrie druer (3/4 boks)
Krem
Majones
Saft av sitron



Slik gjør du
Bland krem og majones og smak til med sitronsaft og sett det i kjøleskapet. Vask stangselleri, eplene og druene godt. Del eplene i små biter og skjær stangselleri i tynne skiver. Druene deles i to, fjern eventuelt steinene. Blandes i en bolle med nøttene og rør forsiktig inn majonesblandingen. Smak eventuelt til med enda mer sitronsaft. Den kan gjerne stå noen timer så smaken setter seg.

tirsdag 20. desember 2011

Eltefritt julebrød

Ingenting minner meg mer om julaften enn lukten av nystekt julebrød og hvetekake. Hjemme har det alltid vært tradisjon å severe nybakt hvetekake og julebrød til lunsj til hele familien på julaften, et hyggelig møte med alle søsken og tantebarn, også de som ikke tilbringer kvelden sammen. Helt siden jeg var liten og bodde hjemme, har jeg lukten av nybakt julebrød fått meg til å tenke på juletre, lukten av røkelse, mammas pyntede bord med røde tulipaner. Og alt det andre som hører julen til; forventninger, spenning, glede.


Brødet stekes i leirgryte, på samme måte som når jeg baker vanlig brød. En jerngryte med lokk fungerer også fint til slike brød, for eksempel en Le Creuset-gryte. Smaken og konsistensen er fantastisk! Store lommer i krummen og god skorpe. Dessuten synes jeg gjærbakst i leirgryte får et rustikt og ekstra fristende utseende.


Dette trenger du
500 gram hvetemel
1 ts kardemomme
100 gram sukker
1/2 ts tørrgjær
75 gram smør
vann (smeltet smør og vann skal bli tilsammen ca 4 dl)
100 gram rosiner

Slik gjør du
Smelt smøret. Hell det over i et dl-mål og fyll opp med kaldt vann til du har 4 dl. Bland det tørre, gjæren og rosinene i en bolle og hell over væsken. Bland raskt sammen og sett det til heving på lunt sted i 12-20 timer. Bruk en bolle med lokk eller dekk til med plastfolie. (Dette er en prosess som tar toppen 2 minutter, og kan lett gjøres en ettermiddag. Da er det enkelt å bake ut dagen etter på formiddagen.) Ha et forholdsvis stort stykke med bakepapir på kjøkkenbenken og dryss over et raust lag med mel. Hell deigen over på bakepapiret. Bruk en slikkepott eller eventuelt fingrene og brett deigen flere ganger over hverandre. Legg deigen til slutt med skjøten ned. Husk å ha tilstrekkelig mel under deigen, slik at den ikke setter seg fast. Skråsnitt deigen med en skarp kniv. Deretter skal deigen hvile i ytterligere to timer, sett bollen over som et lokk. Sett ovnen på 250 grader når det gjenstår en halv time av hviletiden, og la gryten eller formen varmes opp i ovnen. Når hevetiden er over skal deigen legges over i formen - som da er varm.

Sett formen inn i ovnen og la den stå med lokk de første 30 minuttene. Lokket tas deretter av og brødet skal steke i ytterligere 10 minutter, med temperatur nedsatt til 220 grader.

søndag 18. desember 2011

Sjokoladerisboller - lettvinte kaker i innspurten

Når det bare er et par dager igjen til den store dagen og lite tid, kan risboller være et greit alternativ dersom man trenger noen kaker for å fylle opp den pålagte kvoten. Nå skal det sies at jeg ikke er særlig opptatt av at det skal være sju slag til jul, snarere at det vi baker blir spist opp. Risboller er både lettvint og ekstremt populært blant barna. Det forstår jeg godt, siden det både er søtt og klissete. Jeg synes det er enklest å lage risbollene i muffinsformer, men det er absolutt ikke nødvendig.

Enda mer lettvinte risboller? Trykk HER, da får du oppskrift på risboller med færre ingredienser (og de er vel så gode!)



Dette trenger du
250 gram delfiafett
200 gram kokesjokolade
2 egg
2 dl sukker
3 ss espresso eller sterk kaffe
100 gram puffet ris


Slik gjør du
Smelt delfiafett og kokesjokolade i en gryte på svak varme, ha i kaffe og sett til avkjøling. Pisk eggedosis og bland den sammen med sjokoladeblandingen. Rør inn puffet ris. Sett bollene med skje i muffinsformer eller bare rett på et brett med bakepapir og avkjøl på kaldt sted. Kan oppbevares en stund i tett boks, men om du har tre gutter - som jeg har - trenger man ingen tett boks, da forsvinner de av seg selv.

fredag 16. desember 2011

Hvit gløggekstrakt med smak av jul

Dette er oppskrift på hvit gløggekstrakt, fått av en god venninne som villig deler på kjøkkenhemmelighetene sine. Om du - som meg - ikke er så begeistret for den syntetiske kjøpegløggen, anbefaler jeg likevel å gi denne en sjanse. Den smaker av jul og gir varme i kroppen en kald og stormfull desemberkveld.

Honningen jeg brukte denne gangen har jeg fått av en kollega. Den er fra egne bier, og smaker helt fantastisk! Bier bør kanskje bli neste prosjekt?


Dette trenger du
5 stjerneanis
25 nellikspiker
2-3 kanelstenger
4 dl sukker
1 dl honning
en diger klunk konjakk
2 ss julete
3-4 strimler sitronskall, helst fra økologisk sitron
5 dl eplejuice

Til utblanding trenger du:

Eplejuice eller hvitvin eller en blanding av eplejuice og hvitvin.
Klementinskiver til servering.

Slik gjør du
Ha alt i en gryte og varm opp. Rør ut sukkeret og la det syde noen minutter. Ta gryta deretter av varmen og la alt trekke i noen timer. Sil det over på en flaske. Dette blandes ut med eplejuice eller hvitvin eller en blanding, avhenging av hvor sterk den skal være og hvem den skal serveres til.

Jeg laget til guttene mine med én del ekstrakt og tre deler eplejuice og oss voksne med én del ekstrakt, én del eplejuice og tre deler hvitvin. Blandes, varmes til kokepunktet og serveres i glass med en klementinskive til pynt.

onsdag 14. desember 2011

Denna saft - oppdatering av porsdramprosjektet mitt

I sommer laget jeg porsdram smaksatt med selvplukket pors. (Med brennevin kjøpt på polet.) Den har stått i kjelleren i et halvt år, og for noen dager siden var det tid for første smaksprøve. Jeg har tidligere avslørt at jeg ikke er særlig sterk på brennevin, så jeg overlot smakingen til andre. Det ble rapportert om fjellfrisk og kraftig smak, litt eukalyptus og sitrus med god, frisk og naturlig fylde. Relativt smaksrik og naturlig parfymert. Drammen ble servert som følge til pinnekjøtt og mørkt øl, og den kraftige smaken kledte pinnekjøttet godt. Alt tyder på at blandingsforholdet som jeg har skrevet om tidligere fungerte fint.



Her er sangen som bør synges samtidig med inntak,

Denna saft, är den bästa saft systemet haft
denna saft, är den bästa saft dom haft
å den som inte har nån kraft
skall dricka utav denna saft
DENNA SAFT........

..........erbesteshafhtsomhaft!



HER kan dere lese om porsdramprosjektet del 1 og HER om del 2.

Skål!

tirsdag 13. desember 2011

Lussekatter

HER har jeg skrevet litt utfyllende om grunndeigen jeg bruker til søt gjærbakst.

Vi hadde alltid lussekatter hjemme da jeg var liten. Luciafeiringen ble innledet med Luciatog på svensk tv om morgenen den 13. desember og mamma hadde bakt lussekatter som vi hadde til frokost.

I min hjemby, Egersund, er det en annen og særdeles barnevennlig tradisjon knyttet til Luciafeiringen, nemlig det som heter "å gå Lossi". Dette gjør man om kvelden 12. desember, fordi man mente at denne natten var den mørkeste av de alle. Barna kler seg ut og går fra dør til dør og synger julesanger. Som takk for innsatsen får man godteri.

Guttene mine brukte deler av dagen igår til å finne ut hva de skulle kle seg ut som. Dette er dagen da jeg smertelig finner ut hvor mye de har vokst siden i fjor, og i år var det ingen nissedrakter som passet lenger. Det ble derfor andre store- og småvesener som labbet avgårde på snopejakt i går ettermiddag.




Jeg har laget lussekatter, i et forsøk på å skape en kombinasjon av tradisjoner i huset. Lussekatter til Lossiene.

Skikken med lussekatter skal ha oppstått i Tyskland på 1600-tallet. Djevelen, i form av en katt, ga barna juling, mens Jesus, i skikkelse av et barn, delte ut boller til alle snille barn. For øvrig skal Jesus skal ha passet bedre som gavegiver blant protestantene enn den katolske helgenfiguren sankt Nikolaus, forløperen til julenissen. For å holde den lyssky djevelen unna, ble bollene farget med «lysende» gult safrankrydder. De lyse bollene skulle dermed skremme bort Lusse, altså Lucifer.
Kilde: Wikipedia

Denne oppskriften er en liten miks mellom bolleoppskriften til Åpent Bakeri og andre ting jeg har funnet på nettet. Den største forskjellen mellom denne og den jeg har laget før er at jeg tilsetter smøret i terninger etter at deigen er eltet en liten stund. For de som har fulgt med bolleprosjektet mitt vet at jeg også koker opp melk og smør når jeg lager søt gjærbakst. Gjør det som passer dere best - dersom melken skal kokes først tar det litt ekstra tid.



Dette trenger du
1 kg hvetemel
180 gram sukker
6 dl melk, omtrent fingertemperatur
50 gram fersk gjær (tørrgjær krever litt lenger hevetid)
1 egg
150 gram smør, romtemperert
3-4 klyper havsalt
2 ts kardemomme
Litt safran
Egg til pensling og rosiner til pynt

Slik gjør du
Ha hvetemel, sukker, kardemomme, salt og egg i en bolle. Smuldre gjæren i over blandingen og tilsett 5 dl av melken. Bland ut safranen i litt av melken. Elt deigen på sakte fart i noen minutter og tilsett deretter resten melken litt etter litt. Elt til deigen er smidig og fin. Tilsett romtemperert smør i terninger og kjør deigen på sakte fart til smøret er blandet helt sammen med resten. Sett deigen til heving med plastfolie over bollen i en time. Bak ut lussekattene. Jeg bakte ut 24 S-formede kringler som jeg la på to stekebrett. La de hvile ytterligere 20-25 minutter. Pensle med lett sammenpisket egg og putt rosiner i kringlesnurren til pynt. Stek på midterste rille på 210 grader (jeg brukte varmluft) i omtrent 10-15 minutter. De skal se gyldne og ferdige ut når de tas ut. Siden det er en del variasjon mellom de ulike ovnene anbefaler jeg å sjekke underveis, slik at de ikke blir brent på toppen. Avkjøles på rist.

mandag 12. desember 2011

Pinnekjøtt på ny måte

Pinnekjøtt er julemat nummer én! Her er det omtrent like mange meninger om julemiddagen som det er personer, men tradisjonelt har jeg vært vant til ribbe på fat og tallerkner den 24. desember. Om jeg skulle bestemt menyen, hadde jeg sparket ut svineribben og erstattet med pinnekjøtt når som helst. Dessverre har jeg ikke vetorett på denslags i huset, så her serveres det både ribbe og pinnekjøtt.



I fjor saltet og tørket vi pinnekjøtt selv for første gang, i tillegg til at mannen hadde stått for slaktingen, altså pinnekjøtt fra den virkelige bunnen. Om du er nysgjerrig på prosessen, har jeg skrevet om dette tidligere. Del 1 kan leses HER, og del 2 finner dere HER. I år henger det også saltet pinnekjøtt til tørk i kjelleren, men det er ennå ikke helt ferdig. Planen er at det skal være klart til en stor middag på nyåret.

Her kommer pinnekjøtt tilberedt på en utradisjonell måte. Denne metoden er testet ut tidligere med stort hell. Det viktigste med denne oppskriften er å bruke poteter som rist og dampe kjøttet i like deler vann og vørterøl. Potetene vil trekke til seg deilige smaker fra pinnekjøttet. De blir ikke kokt ihjel, men beholder formen fint. Man bør helst bruke mandelpoteter eller Amandinepoteter til denne oppskriften. Jeg har også testet dette med øl, med godt hell, så her kan dere bare velge ølsort og blandingsforhold selv, etter hvor uttalt smak man ønsker.

Dette trenger du
Pinnekjøtt
Mandel- eller Amandinepoteter
Like deler vørterøl/øl og vann eller det blandingsforholdet dere selv ønsker

1/2 stor kålrabi
2 store gulrøtter
1 stor søtpotet
Smør
Crème fraîche
Salt og pepper



Slik gjør du
Husk å vanne ut pinnekjøttet. Vi lot det ligge i kaldt vann i omtrent et døgn, og jeg skiftet vann to ganger. Legg potetene med skall i bunnen av en stor kjele. Hell over vørterøl/øl og vann eller bare øk til det dekker potetene og legg pinnekjøttet over potetene. La det småsyde under lokk til kjøttet er ferdig. Min erfaring er at det som regel tar mer enn de to timene som ofte angis i pinnekjøttoppskrifter. Kjøttet er ferdig når det slipper bena. Pass på at gryten ikke kokes tørr underveis. Spe derfor på med mer av væsken dere bruker innimellom.

Nyt lukten som brer seg i huset og begynn på rotmosen. Jeg har i det siste erstattet den rene kålrabimosen med en rotmos som består av søtpotet, kålrabi og gulrøtter. Dette passer fint sammen med ølpinnekjøttet.

Skrell og rens gulrøtter, kålrabi og søtpotet. Skjær de i noenlunde like biter. Kok opp vann og ha gulrøtter og kålrabi oppi. La det koke til det nesten er mørt før du har oppi søtpoteten. Hell av vannet, tilsett smør etter smak, vett og forstand og smak til med salt og pepper. Ha eventuelt litt crème fraîche i dersom du ønsker den litt syrlige smaken.

Ristpotetene er så smakfulle at de blir foretrukket fremfor ordinære kokte poteter. Jeg lager derfor poteter ved siden av kun dersom det ikke er tilstrekkelig med ristpoteter.

fredag 9. desember 2011

Panna cotta med tjukkmjølk fra Rørosmeieriet

Som jeg har skrevet tidligere (HER og HER), er panna cotta en lettlaget og god italiensk dessert. Selve puddingen er forholdsvis smaksnøytral med en silkemyk konsistens. Den er et supert utgangspunkt dersom man vil variere med topping etter sesong og humør. Denne gangen byttet jeg også litt av fløten med tjukkmjølk fra Rørosmeieriet, noe som ga en passende syrlig smak.

Etter fagdagen til Matmerk i oktober ble jeg inspirert til å velge lokale alternativer der man har mulighet, og jeg har virkelig fått øynene opp for hva ulike småskalaprodusenter har fått til over hele Norge. Rørosmeieriet er en av produsentene som startet helt i det små i 2001, som virkelig har klart å spre budskapet om god kvalitet med økologiske råvarer.



Denne gangen ble det appelsin og kanel på toppen av panna cottaen, noe som umiddelbart fikk meg til å tenke på at dette kunne være en ypperlig dessert til jul. Selv serverte jeg den til pinnekjøttmiddag for noen dager siden. Om dere er som meg, som elsker pinnekjøtt, er det greit å lage små porsjoner.

Dette trenger du
5 dl fløte
5 dl tjukkmjølk fra Rørosmeieriet
100 gram sukker
1 vaniljestang
3-4 plater gelatin

Til sausen:

Appelsiner eller appelsinjuice
Sukker
Kanelstang
Saft av sitron



Slik gjør du
Bløtlegg gelatinplatene i tilsammen ti minutter. Snitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene med en teskje. Varm opp tjukkmjølk og fløte og tilsett sukker, vaniljefrøene og selve stangen. Blandingen skal varmes til kokepunktet og syde noen minutter. Tilsett gelatinplatene og rør ut en og en. Avkjøl blandingen helt før den røres opp og helles over på serveringsglass. Det går også an å hvelve puddingene ut ved servering. Jeg liker imidlertid å servere desserten i glass og helle litt saus på toppen.

Sausen lages ved å presse appelsinene og koke opp saften sammen med sukker og en kanelstang. Kok inn til sirup og smak til med sitronsaft. Den kan gjerne stå en stund, men plukk ut kanelstangen slik at kanelsmaken ikke blir for sterk.

onsdag 7. desember 2011

Lapskaus med svineknoke og epler

Jeg er rett og slett tilhenger av mat i gryte. Mat som tar lang tid, som fyller huset med deilige dufter og som skal opp i en høyere enhet før den kan spises. For en liten stund siden var det tilbud på svineknoke, og her snakker vi grisebillig. Kr 19,90 per kg kostet herlighetene, så det var bare å hive i kurven. Den ene knoken ble til tomatisert gryte de to andre ble til tradisjonell lapskaus. Skjønt, ikke helt tradisjonell lapskaus, jeg hadde også i eple - en smak som matchet den røkte og saltede smaken godt.



Dette er en skikkelig porsjon. Nok til middag på fem to dager og enda en liten boks til fryseren.

Dette trenger du
2 svineknoker, saltet og røkt
1 middels stor kålrabi
6 middels store gulrøtter
800-900 gram poteter
Nykvernet pepper
Fersk timian
2-3 epler (etter smak)
Persille til servering
Evt. salt (antakeligvis ikke nødvendig)



Slik gjør du
Legg svineknokene i en romslig gryte og fyll med vann til de er dekket helt. La knokene koke til kjøttet løsner fra beina, dette tar omtrent halvannen time. Rens knokene for kjøtt mens du koker inn kraften. Rens og skrell gulrøtter, kålrabi og poteter og skjær alt i like store biter. Ha grønnsakene i kraften (ta vekk overflødig - det skal dekke grønnsakene akkurat) og kok det mørt, minimum 15 minutter. Tilsett deretter det rensede kjøttet og smak til med nykvernet pepper og timian. Rett før servering tilsettes eplene skåret i biter.

Serveres med et dryss hakket blad- eller kruspersille og noen skiver epler ved siden av.

mandag 5. desember 2011

Vaniljeis med innrørt tranebærsyltetøy - dessert med smak av jul

Jeg sparker igang uka med en dessert som passer ypperlig i disse tider. Vi har startet nedtellingen til vi skal reise og er innstilt på at vi får begrenset med julemat fra rundt midten av desember. Derfor har den siste tiden gått med til å finne ut hva som kunne vært servert i jula - om vi hadde tilbragt den på tradisjonelt vis. I dag kommer det en iskrem med smak av jul, vaniljeis med tranebærsyltetøy. Dette er derfor en dessert som krever at man lager tranebærsyltetøy først. Trykk på lenken for oppskrift. Isen vil garantert smake best dersom man lager den selv, men det går også an å kjøpe vaniljeis. I såfall anbefaler jeg en is av god kvalitet, for eksempel is fra Iskremgarden (for de som bor i Rogaland eller Hordaland).

Her er imidlertid oppskrift på desserten i sin helhet.



Dette trenger du
6 eggeplommer
2 dl sukker
3,75 dl h-melk
3,75 dl fløte (ikke matfløte)
2 vaniljestenger
1 klype salt
Tranebærsyltetøy
Evt. en klunk konjakk eller annen brandy
Hakkede mandler (jeg bruker ferdig skivede mandler)

Slik gjør du
Varm opp melk og fløte med halvparten av sukkeret til kokepunktet. Skjær langs vaniljestengene med en kniv og skrap ut frøene med en te-skje. Ha frø og stengene i gryten med melkeblanding. Rør inn salt. Eggeplommene og resten av sukkeret piskes til det er hvitt og luftig.

Ha omtrent 2 dl av den varme fløte/melkeblandingen i eggedosisen og pisk det godt sammen med en visp. Hell eggedosisen tilbake i gryten med den varme fløten. Rør sammen med en visp til det er helt sammenblandet. Dette skal varmes forsiktig opp til omtrent 80-85 grader, eller rett under kokepunktet, mens man visper. Blandingen skal så vidt tykne. Massen må ikke koke, så her gjelder det å være oppmerksom. Hell den varme ismassen i over i en ny bolle/gryte over en sikt. Legg vaniljestengene tilbake i massen og avkjøl. Rør av og til mens den avkjøles. Sett i kjøleskapet så den er helt avkjølt før du eventuelt setter igang med ismaskinen. De som har iskremmaskin kan benytte seg av dette nå. De som ikke har iskremmaskin, setter bollen i fryseren og rører omtrent en gang hver halv time, til massen er blitt til iskrem - jo mer iherdig man rører, desto mer silkemyk blir isen. Når isen er nesten helt stiv røres to store spiseskjeer med tranebærsyltetøy inn. Ikke rør tranebærsyltetøyet helt ut, la det gjerne se litt rustikt ut. Om du vil ha konjakk i, røres denne først ut sammen med tranebærsyltetøyet.



Isen ble servert sammen med ovnsstekte plommer og med et dryss av mandler. Om man kun serverer is, passer det også godt med mandler til. Brune pinner passet også veldig godt til.

lørdag 3. desember 2011

Hasselback-poteter

Hasselback-poteter har en spesiell plass i hjertet mitt, for å bruke litt pompøse ord en lørdag kveld. De smakfulle ovnsstekte potetene har fått navnet hasselback på grunn av at de opprinnelig ble servert ved Stockholmsrestauranten Hasselbacken.


Da jeg giftet meg for litt over tretten år siden, stod blant annet hasselbackpoteter på menyen. Jeg har inntil nylig aldri laget det selv, men severte det for første gang til rypebrystene vi hadde forrige helg. Det blir garantert gjentatt, siden det var både enkelt og smakfullt. Imidlertid er det litt tricky å skjære potetene i tilstrekkelig tynne skiver uten å skjære helt gjennom, men jeg er heldig å ha en svigermor med sans for unødvendige kjøkkenredskaper. Jeg har derfor fått en liten skjærefjøl spesielt beregnet på hasselbackpoteter. Den har en liten grop, slik at man ikke skjærer tvers gjennom poteten. Den fungerte utmerket, men har ligget noen år urørt i kjøkkenskuffen. Og den vinner garantert utmerkelsen "Mitt særeste kjøkkenredskap".


Dette trenger du
Mandelpoteter eller Amandinepoteter
Smør, omtrent én spiseskje pr. potet
Parmesan
Kruspersille, finhakket
Salt og nykvernet pepper


Slik gjør du
Sett ovnen på 220 grader varmluft. Smør et stekebrett med litt olje eller legg på bakepapir. Vask og tørk potetene. I noen oppskrifter står det at de skal skrelles, men jeg liker at skallet er på. Skjær potetene i tynne skiver, men ikke la snittet gå helt gjennom. Om du ikke har hasselback-skjærefjøl, kan du enten bruke en tresleiv eller legge pinner på hver side av poteten. Legg potetene på stekebrettet og pensle med litt smeltet smør. Salte og pepre. Stekes i ovnen i 20 minutter, tas ut og pensles enda en gang med smør. Ha over finrevet parmesan og finhakket persille. (Her kan man selvsagt bruke hvilke urter man vil.) Stekes videre til de er ferdige, omtrent ytterligere 20 minutter.

torsdag 1. desember 2011

Tranebærkompott med smak av jul

Jeg fikk skikkelig julestemning da jeg leste om klementinmarmelade med tranebær hos Marias Salt og Søtt forleden dag. Og med en pose tørkede tranebær i skapet og planer om rypemiddag som trengte noe søtt følge, ble det tranebærkompott. Med tilsatt kanel og stjerneanis ble dette tilbehør med skikkelig smak av jul, noe som passer godt siden det endelig er blitt desember.



Jeg rakk ikke å bløtlegge tranebærene før jeg begynte, og det var nok årsaken til at blandingen måtte koke lenge for å få den ønskede konsistensen. Det er mulig at dette ikke kompott i ordets rette forstand, siden kompott jevnes med maizenna eller potetmel, men den er uansett litt tyngre og kraftigere i konsistensen enn vanlig syltetøy eller marmelade.

Smaken ble fyldig, god og søt, og ble servert som tilbehør til både rypemiddag og som smakstilsetning til is. Oppskrift på is kommer etterhvert og et langt innlegg om sous vide (som gjorde rypebrystene helt perfekte denne gangen!) er på planleggingsstadiet. Jeg ønsker rett og slett å vise at det er mulig å teste - og bli hekta på - sous vide-metoden uten at man trenger masse kostbart utstyr. (Akkurat dette vil nok de mest hekta sous vide-tilhengerne muligens ikke bifalle, men den diskusjonen får vi ta da...)

Ok, tilbake til tranebærene.



Dette trenger du
1 pose (100 gram) tørkede tranebær
2 kanelstenger
1-2 stjerneanis
Saft og fruktkjøtt av et par klementiner
Saft av sitron
Litt appelsinjucie om nødvendig
Brunt sukker etter smak

Slik gjør du
Ha tranebærene i en gryte og tilsett væsken. Ha i kanelstang og stjerneanis og kok opp. La det syde til bærene er myke, dette tok flere timer siden jeg ikke hadde hatt tid til bløtlegging. Smak til underveis og fisk opp kanelstengene og stjerneanisen dersom de setter for sterkt preg på syltetøyet. Tilsett også mer væske underveis dersom dette er nødvendig. Jeg spedde på med appelsinjuice mot slutten. Smak til med sukker tilslutt.