Sider

tirsdag 30. november 2010

Juleduft - hjemmelaget røkelse

Under tvil poster jeg et innlegg som ikke direkte dreier seg om mat. Dette handler nemlig om duft. Likevel - duft og smak henger sammen. Iallefall på denne tiden av året, siden jeg synes forventningene til forestående julefeiring er nært knyttet til alle våre sanser. Hva er vel jul uten gule lussekatter? Uten hvite svibler? Uten lukten av pinnekjøtt? I fjor laget jeg røkelse for første gang. Eller - laget og laget, fru Blom. Her er det snakk om noe så enkelt som å legge noen krydderier i en røkelsebeholder, tenne et lys under og - Voila! - så har man julelukt i huset.
Jeg bruker kanelstang, hel stjerneanis og hel nellikspiker. Mmmm - dessuten er har endelig adventstiden blitt innledet - det betyr at det er fritt frem for røkelseslukt i huset. Jeg holder nemlig alltid igjen til første søndag i advent. Prøver iallefall.

mandag 29. november 2010

Ovnsbakte fiken

Det er snart 1. desember og vi feiret første søndag i advent i går. Jeg vil derfor lage en del julerelaterte småretter fremover. Mye av tiden før jul går nettopp med til å lage mat som minner oss om jul, eller mat som kanskje bare er å få tak i på denne tiden fordi det er sesongvare.


Ferske fiken er et slikt eksempel. Nå finnes det ferske fiken i butikken, og får du tak i noen anbefaler jeg blant annet å ovnsbake dem.

Jeg lager ikke så mange av gangen, men her er det fritt frem. De gjør seg nesten selv, eller det vil si det er komfyren som gjør jobben i dette tilfellet.
Dette trenger du
Ferske fiken
Melis
Saft av presset appelsin
Kanel
Flytende akasiehonning


Slik gjør du
Del fikenen i to på langs. Legg dem i en ildfast form med skallflaten ned og hell litt appelsinsaft over hver enkelt. Dryss deretter over en liten teskje melis og litt kanel. Settes i ovn forvarmet til 100 grader. La de stå i fire timer, men sjekk dem hver time. De kan stå lenger, eller de kan stå kortere tid, det bestemmer du.

Jeg hadde mine fikener på glass og helte over honning. Dette smaker nydelig som tilbehør til ost. Vi har alltid ost første juledags morgen, og da er det koselig å kunne sette frem hjemmelaget tilbehør.

Ovnsbakte fiken er også et fint gavetips, hvis du liker å gi bort hjemmelaget mat.

fredag 26. november 2010

Biscotti til jul - én av sju

Jeg liker biscotti, den italienske kjeksen som smaker ekstra godt når man dypper den i kaffe. Jeg liker den faktisk så godt at jeg innlemmer den i "de sju slag" i disse tider. Imidlertid nærmer jeg meg sjelden det astronomiske tallet syv når jeg skal telle antall kakebokser på julaften, og om jeg overhodet har sett 7-tallet i løpet av desember, så skal du være sikker på at guttene mine har spist opp innholdet før tiden. Altså før julaften.


Dette trenger du
3 egg
200 gram sukker
1 vaniljestang
1 sitron, finrevet skall og saft
En klunk konkjakk
120 gram pistasjnøtter
1 neve tørkde tranebær
100 gram hvit sjokolade
ca 350 gram hvetemel
1 klype salt
1 1/2 teskje bakepulver


Slik gjør du
Sett stekeovnen på 150 grader (140 grader varmluft). Egg og sukker piskes til eggedosis. Bland inn saft og finrevet skall av sitronen, frøene fra vaniljestangen, konjakk, grovt hakkede pistasjnøtter, hakkede tranebær og hakket hvit sjokolade. Sikt deretter mel, bakepulver og salt i deigen og vend inn. Hvelv deigen ut på en melstrødd plate og form den til tre pølser, ca 7,5 cm tykke og 12,5 cm lange. De skal legges på bakepapirkledd stekebrett med god avstand. Stek kakene i 30-35 minutter, til de har hevet noe og er gyldenbrune. Ta dem deretter ut av ovnen og la kakene avkjøle seg litt. Skru ovnen ned til 130 grader (120 grader varmluft). Skjær pølsene i tynne skiver (omtrent en cm) med en skarp kniv. Legg dem tilbake på stekeplaten med snittflaten ned. Stek kjeksene i ytterligere 20-25 minutter til de er tørre. Vend dem etter halve steketiden.
Avkjøles før de nytes, men kaffen de skal dyppes i bør være varm.

torsdag 25. november 2010

Tomatsalsa

Her kommer andre innlegg i serien "Hjemmelaget taco-tilbehør" denne uka. I går blogget jeg om guacamole, i dag er det tomatsalsa som står på planen. Jeg håper dette kan inspirere til at flere tester ut hjemmelaget tilbehør til fredagstacoen.


Tomater er hovedingrediensen i tomatsalsa, naturlig nok. Det er mange grunner til å spise mer tomater i hverdagen. I tillegg til at tomat smaker godt, er den kalorifattig og rik på A- og C-vitaminer, samt mineraler. Tomater inneholder også store mengder lykopene, som er et kraftig aktioksidant. (Kilde: Frukt.no)


Dette trenger du
5-6 gode tomater, for eksempel klasetomater
1 middels stor sjalottløk
1 rød frisk chili - eller etter smak
Saften av omtrent en lime
En neve hakket koriander
Salt og pepper

Slik gjør du
Rens løk, chili, koriander og kjør det i foodprocessoren. Tilsett en del av limesaften. Vask og rens tomatene. Fjern kjerne og frø og kjør de sammen med resten av blandingen. Smak til med eventuelt mer limesaft og salt og pepper tilslutt. Dersom du ikke har foodprocessor er det viktig at alt finhakkes mest mulig. Du kan også bruke rivjern. Smakene får satt seg etter en stund, så det gjør ingenting om dette overnatter i kjøleskapet.


Jeg har også tidligere skrevet et innlegg om hjemmelaget tacokrydder. Trykk HER for å komme direkte til dette innlegget for mer inspirasjon til lettvint hjemmelaget taco.

God tacodag!

onsdag 24. november 2010

Guacamole

Norges fredagsnasjonalrett nummer én er taco. Angivelig tilberedes det mer enn 14 millioner tacomåltider i året over det ganske land. Mye av denne maten baserer seg på halvfabrikata og ferdigløsninger. Siden jeg ønsker å inspirere til at flere skal redusere bruken av tilsetningsstoffer i sitt daglige kosthold, har jeg laget et par alternativer til tacotilbehør. Idag er det hjemmelaget guacamole som står på menyen, og HER har jeg skrevet om tomatsalsa. Ingen av disse smårettene er spesielt vanskelig eller tidkrevende å lage, men det krever at man planlegger litt og gjerne handler inn på forhånd.


Å lage guacamole er superenkelt, og har man en foodprocessor går det enda raskere. Dessuten kan den hjemmelagede versjonen skryte av langt mer enn 1,3% avokadoinnhold - som er omtrent det den butikkjøpte versjonen består av. Den smaker godt og friskt av avokado, lime og fersk koriander. Får du ikke tak i koriander, gjør det ingenting - det kan fint droppes. Hemmeligheten med en god guacamole er å finne avokado som er perfekt moden. Jeg kjøper derfor alltid spisemodne avokado. Den autentiske guacamolen lages ved at man knuser avokadokjøttet med gaffel, men jeg pleier for enkelhets skyld å bruke food processor.

Da håper jeg at jeg kan inspirere til at noen lager hjemmelaget tacotilbehør i helgen!


Dette trenger du
2 avokado
1 middels stor sjalottløk
1 stort fedd hvitløk - eller mer dersom du er glad i hvitløkssmaken
Saften av omtrent en lime
En neve hakket koriander
Salt og pepper

I en skikkelig guacamole er det også hakket tomat, aller helst grønn, men dette er ikke nødvendig, synes jeg. Derfor er det ikke tomat i min oppskrift.

Slik gjør du
Rens løk, hvitløk og koriander og kjør det raskt i foodprocessoren. Tilsett en del av limesaften. Tilsett avokadokjøttet og kjør videre. Det skal ikke bli helt most, men ha noen gode biter avokadokjøtt. Smak til med mer limesaft og salt og pepper tilslutt. Dersom du ikke har foodprocessor kan du bruke en gaffel på avokadoen og rive løk og hvitløk på et rivjern, eventuelt finhakke det sammen med korianderen. Koriander er ikke essensielt for denne retten, men jeg liker den markante smaken av fersk koriander.


Jeg har også tidligere skrevet et innlegg om hjemmelaget tacokrydder. Trykk HER for å komme direkte til dette innlegget for mer inspirasjon til lettvint hjemmelaget taco uten tilsetningsstoffer og smaksforsterkere.

God tacofredag!

tirsdag 23. november 2010

[kjøkkentjeneste] i VG

[kjøkkentjeneste] har oppnådd tidenes besøkstall i helgen. Det skyldes at innlegget Minipizza i barnebursdag ble linket til under "Lesernes VG" fra fredag til mandag. Utrolig gøy og ikke minst inspirerende. Jeg brukte gårsdagens fridag til å lage masse mat, ta bilder og filosofere videre over matvaner, oppskrifter og høyere enhet. Dette skal etterhvert bli til flere blogginnlegg og nye artikler i lokalavisen min.


Jeg må innrømme at jeg ble veldig inspirert av å se at telleren min passerte 5000 besøkende bare i løpet av søndagen. Håpet er selvsagt at leserne skal bla seg videre til andre innlegg på bloggen og forhåpentligvis la seg inspirere til å lage mer hjemmelaget mat, få vite mer om jakt, slowfood og ta del i min matfilosofi. For jeg synes det var et litt komisk paradoks at jeg benyttet mer halvfabrikata enn jeg pleier da jeg laget minipizzaene. Og at det var nettopp denne oppskriften som ble delt på VG's nettsider.

Snart skal enda en [kjøkkentjeneste]-artikkel i trykken. Jeg koser meg med tanken på at det snart er jul - en høytid hvor maten har en sentral plass. Vi skal bake, lage, koke og steke. Noe av det får dere sikkert se her. Hønene holder i skrivende stund på å få nytt hjem i hagen, hvilket gir meg ideer til å etterhvert huse enda flere dyr på plenen, en plan jeg foreløpig er den eneste som kjenner til. Drømmen om småbruk er heller ikke blitt mindre den siste tiden.

Er det noen av dere som har spørsmål, ønsker eller tips om hva jeg skal skrive om, tar jeg gjerne imot. I kommentarfeltet under blogginnlegget eller via e-post til kjoekkentjeneste@gmail.com. Jeg svarer alle.

Skal jeg fortelle dere en hemmelighet? Av og til når jeg har fri lager jeg ekstra god frokost. Noen ganger består den av stekte egg fra hønen Julia og nybakt brød, andre ganger av litt søtere ting. I går ble det....crumble pie. Laget med masse bær og crumble av mandelmel, kokos, litt smør og litt brunt sukker. Passe himmelsk og uvanlig på en grå dag.



Utgangspunktet var crumble pie med kokos, men jeg byttet ut mandelflak med mandelmel og kuttet ut havregrynene.



Ha en fin førjulstid, alle sammen! Jeg setter veldig pris på dere lesere, og det gjør meg ekstra inspirert og ydmyk å tenke på at jeg faktisk skriver for noen, og ikke bare for det store intet. Om dere har lyst til å legge igjen en liten kommentar, blir jeg kjempeglad.

mandag 22. november 2010

Førjulstiden innledes med rødbetsalat

Da er helgen avsluttet. Vi har feiret minstemanns bursdag, den femte bursdagen i rekken siden oktober. Her i huset kommer julestemningen snikende omtrent på denne tiden. Vi kan begynne å tenke julepresanger istedet for bursdagspresanger og det er mange matfristelser å gi etter for.


Det ble en helg spekket med matlaging, noe mer julete enn andre ting. Jeg tenkte jeg skulle opprette en ny kategori, "Jul", slik at det blir lettere å lete opp alle oppskriftene som har en forbindelse til jul - fjern eller nær. Første ut blir rødbetsalat, en frisk salat som i tillegg til å dekke smakssansen også er en fryd for øyet med sin skarpe farge. Den smaker best når den får stå noen timer før den serveres. Slik at den høyere enhet oppnås.


Dette trenger du
2 middels store rødbeter, kokt og skrelt (gjerne flere, dersom du ønsker det)
2 epler, skrelt
2-3 sjalottløk, hakket (evt. rødløk eller vårløk)
Saft av sitron, 1/2 til 1 - avhengig av hvor tørr sitronen er og hvor syrlig man foretrekker den
Salt og pepper
1/2 til 1 boks Crème Fraîche
2 spiseskjeer majones, gjerne hjemmelaget, men ikke nødvendig



Slik gjør du
Kok rødbetene med skall. Jeg vasker de alltid skikkelig først. Grunnen til at det er greit å beholde skallet på er at fargen forsvinner i mindre grad ut i kokevannet når skallet beskytter rotgrønnsaken. Sjekk rødbetene med en skarp kniv. Koketiden varierer veldig etter størrelse, samt etter hvor "gamle" rødbetene er. Jo senere på høsten, desto lenger koketid. Etter at de er ferdig kokt legges de til avkjøling i gryten med kaldt vann. Skift vann etterhvert som det tar til seg varmen fra de nykokte rødbetene.

Finhakk løken. Jeg brukte foodprocessor. Ha løk, sitronsaft, litt salt og pepper i en bolle. Skjær eplene i små biter og bland dette med løken og sitronsaften. Skjær deretter rødbetene i små biter, omtrent som eplebitene.

Bland rødbeter, Crème Fraîche og majones med resten av blandingen. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer sitronsaft.

La det hele stå noen timer, slik at både smak og farge for satt seg skikkelig. Aller best er det å lage det dagen før det skal spises.

Salaten oppbevares kaldt, og holder seg omtrent så lenge som Crème Fraîchen ville overlevd.

Dette smaker kjempegodt til leverpostei eller annet kjøttpålegg - særlig på første juledag.

fredag 19. november 2010

Minipizza i barnebursdag

Vi serverte minipizza i barnebursdag for noen dager siden. Det er genial bursdagsmat siden de fleste liker pizza og det er lettvint og raskt å lage.


Dette trenger du
Tomatsaus:
Løk
Hvitløk
Olivenolje
Hermetiske tomater
Tomatpuré
Evt. noen soltørkede tomater
Oregano
Timian
Basilikum
Salt og pepper

Pitabrød
Revet ost
Eventuelt annet fyll, som kjøttpølser i skiver (poppis hos kidza)

Slik gjør du
Jeg bruker rett og slett pitabrød som utgangspunkt. Deler det i to etter at det er litt tint og smører på tomatsaus, ha på skiver med pølser og ost på toppen, eventuelt bare tomatsaus. Stekes i omtrent 5-10 minutter på 250 grader varmluft.
Tomatsausen lages slik: Hakk løk og hvitløk og stek det mykt og gyldent i olivenoljen i en stor gryte. Ha i hermetiske tomater (Kan selvsagt også benytte ferske tomater - dette er bare den lettvinte utgaven), tomatpuré og krydder og kjør det glatt med en stavmikser eller ha det i en blender. La det hele koke så lenge du har tid, minimum en halv time.


Siden vi har tre på rad - alle født om høsten - er det noen barnebursdager som skal gjennomføres i løpet av få uker. Dette er skrevet av mannen min, etter en bursdag for noen år siden. Én unnagjort - two more to go.

Bursdagsfest for åtteåringen


16.30: Huset er strøkent og festpyntet med ballonger og skrekkeffekter overalt. Åtteåringen strever med skjorteknappene, seksåringen er sur fordi vi var så hensynsløse å føde ham tidligere på året slik at hans selskap er over for i år, og fireåringen snikspiser godteri. Mor har lettere hodepine, jeg gjemmer unna knusbare verdisaker. 

16.45: De første gjestene ankommer, femten minutter før tiden. Jeg noterer meg hvem de er, og lover meg selv å levere min sønn tyve minutter før tiden i deres neste selskap. 

17.00: Alle er på plass. 13 åtteårige gutter fra klassen som fastlærerne har døpt "Vikarenes dåp", i tillegg til husets fastboende. 

17.01: Det er ikke ørens lyd å få. Bikkjene har gjemt seg. 

17.05: Jeg kikker lengselsfullt på barskapet. 

17.15: Første bordsetning. Antall kombinasjoner av grill- eller wienerpølse, i brød eller lompe, med eller uten ketchup og/eller sennep og/eller sprø løk overstiger det matematisk mulige. Det samme gjelder brusblandinger. 

17.17: Alle har fortært to pølser og fire glass brus, og stormer fra bordet for å fortsette ødeleggelsene i andre etasje. Jeg henter bøtte og spade for å rydde opp. Den ene ungen er mistenkelig stille og blek om nebbet, men jeg skylder på pølsene. 

17.19: Åtteåringen, som er forkjølet men insisterte på å ha fest, får en så kraftig hostekule at han kaster opp i toalettet, til stor jubel for de andre som står rundt og heier. Mor låser kjøkkendøren så jeg ikke kan rømme.

17.20-18.00: Leker, krig, skrik, gaveutdeling, trøsting, star wars, ballongfotball og vantro blikk på klokken som ikke synes å bevege seg. 

18.01: Andre bordsetning. Alle jubler til synet av kaken, og ti unger erklærer at de ikke liker sjokoladekake når jeg begynner å skjære opp. Det betyr at jeg må spise sjokoladekake med dødningehoder hele uken. Det er for få sjokoladekjeks. En av ungene roper "gelèkrig", men jeg får stanset tilløpet ved å true med at selskapet kan avsluttes blant hundebæsjen i sluddværet i hagen. Den bleke blir blekere og ber meg ringe til foreldrene. 

18.10: Foreldene er ikke oppført i telefonkatalogen. Jeg tilbyr villig å kjøre gutten hjem, men han vet ikke helt hvor han bor og mor sender meg et blikk som tyder på at jeg ikke får slippe så lett. Jeg legger ham på sofaen og går for å inspisere krigen i andre etasje. 

18.30: Fiskekonkurranse. Det gjør stor lykke når jeg henger en gammel hatt, en lompe, en bh eller en tøffel på kroken, i tillegg til godteposene. Innimellom spør jeg den bleke om han må kaste opp. Han forsikrer at så ikke er tilfelle. 

18.31: Han kaster opp over seg selv, sofaen og gulvet. Sofaen er to uker gammel. Jeg går for å hjelpe ham, til ville protester fra de resterende fiskere. 

18.40: Jeg ber den syke stå på badet og sørge for at en eventuell neste omgang havner i do, noe han forsikrer at han vil gjøre. Vi vasker sofa, gulv og bord til akkompagnement av ragnarokklydene ovenfra. 

18.50: Gutten snur seg bort fra toalettet og sender det resterende maveinnhold i og utenfor vasken. 

19.00: De første gjestene hentes. Faren til den bleke ler godt av historien, idet han nok "trodde gutten brygget på noe, men det er jo så gøy på fest". "Heldigvis skal han være hos moren i helgen" smiler han, og jeg håper hun bor langt unna og bilsetene hans er laget av stoff. 

19.10: De først ankomne gjestene hentes sist. 

19.20. Frem med spade og bøtte. 

20.00: En lykkelig åtteåring legges. Seksåringen har gjemt godteri i sengen og fireåringen begynner å bli blek om nebbet, men sovner smilende. 

20.15: Jeg skjenker en drøy whisky. 

20.16: Jeg skjenker en drøy whisky. 

20.20. Pipingen i ørene begynner å avta. Jeg skjenker en til og gleder meg til å sove lenge i morgen. Hundene kommer frem igjen. Endelig helg.


onsdag 17. november 2010

Liten enkel sjokoladekake

Vi har feiret bursdag i dag. Med en drøss unger, og dertil hørende lydnivå. For de som er interessert i oppskrift på verdens enkleste sjokoladekake - som også slår an blant barn, kommer den her. Og HER er oppskriften på samme kake som passer i en langpanne. Som igjen passer til en barnebursdag.


Dette er virkelig verdens enkelste. Rask å lage, billig og kun med helt ordinære ingredienser. Oppskriften har jeg fått av en høyt respektert kakeekspert i familien - som etter å ha servert denne kaken til guttene mine fikk tilnavnet "hu som lage den græla goe kagen". Jeg har latt meg imponere av langt mer fascinerende kunstverk hun tidligere har produsert, men må si meg enig i at denne smaker bedre enn innsatsen skulle tilsi. Og, om noen skulle lure, denne minner veldig om den klassiske brownien, men bare med helt ordinære ingredienser.

Dette trenger du
3 dl sukker
2 egg
2 ts vaniljesukker
1/2 ts salt
4 strøkne matskjeer bakekakao
1 1/2 dl hvetemel
150 gram smør

Slik gjør du
Bland egg og sukker. Tilsett salt, kakao, vaniljesukker og mel. Smelt smøret og rør dette inn i røren. Stekes i langpanne kledd med bakepapir i omtrent 30 minutter på 200 grader. Sjekk om kaken er ferdig med en kniv. Den blir seig, så pass på at den ikke stekes for lenge.

Med kokos på toppen? Sjekk her!

Til bursdagskaker hører det bursdagsfeiringer - og historier om disse:

Bursdagsfest for åtteåringen

16.30: Huset er strøkent og festpyntet med ballonger og skrekkeffekter overalt. Åtteåringen strever med skjorteknappene, seksåringen er sur fordi vi var så hensynsløse å føde ham tidligere på året slik at hans selskap er over for i år, og fireåringen snikspiser godteri. Mor har lettere hodepine, jeg gjemmer unna knusbare verdisaker. 

16.45: De første gjestene ankommer, femten minutter før tiden. Jeg noterer meg hvem de er, og lover meg selv å levere min sønn tyve minutter før tiden i deres neste selskap. 

17.00: Alle er på plass. 13 åtteårige gutter fra klassen som fastlærerne har døpt "Vikarenes dåp", i tillegg til husets fastboende. 

17.01: Det er ikke ørens lyd å få. Bikkjene har gjemt seg. 

17.05: Jeg kikker lengselsfullt på barskapet. 

17.15: Første bordsetning. Antall kombinasjoner av grill- eller wienerpølse, i brød eller lompe, med eller uten ketchup og/eller sennep og/eller sprø løk overstiger det matematisk mulige. Det samme gjelder brusblandinger. 

17.17: Alle har fortært to pølser og fire glass brus, og stormer fra bordet for å fortsette ødeleggelsene i andre etasje. Jeg henter bøtte og spade for å rydde opp. Den ene ungen er mistenkelig stille og blek om nebbet, men jeg skylder på pølsene. 

17.19: Åtteåringen, som er forkjølet men insisterte på å ha fest, får en så kraftig hostekule at han kaster opp i toalettet, til stor jubel for de andre som står rundt og heier. Mor låser kjøkkendøren så jeg ikke kan rømme.

17.20-18.00: Leker, krig, skrik, gaveutdeling, trøsting, star wars, ballongfotball og vantro blikk på klokken som ikke synes å bevege seg. 

18.01: Andre bordsetning. Alle jubler til synet av kaken, og ti unger erklærer at de ikke liker sjokoladekake når jeg begynner å skjære opp. Det betyr at jeg må spise sjokoladekake med dødningehoder hele uken. Det er for få sjokoladekjeks. En av ungene roper "gelèkrig", men jeg får stanset tilløpet ved å true med at selskapet kan avsluttes blant hundebæsjen i sluddværet i hagen. Den bleke blir blekere og ber meg ringe til foreldrene. 

18.10: Foreldene er ikke oppført i telefonkatalogen. Jeg tilbyr villig å kjøre gutten hjem, men han vet ikke helt hvor han bor og mor sender meg et blikk som tyder på at jeg ikke får slippe så lett. Jeg legger ham på sofaen og går for å inspisere krigen i andre etasje. 

18.30: Fiskekonkurranse. Det gjør stor lykke når jeg henger en gammel hatt, en lompe, en bh eller en tøffel på kroken, i tillegg til godteposene. Innimellom spør jeg den bleke om han må kaste opp. Han forsikrer at så ikke er tilfelle. 

18.31: Han kaster opp over seg selv, sofaen og gulvet. Sofaen er to uker gammel. Jeg går for å hjelpe ham, til ville protester fra de resterende fiskere. 

18.40: Jeg ber den syke stå på badet og sørge for at en eventuell neste omgang havner i do, noe han forsikrer at han vil gjøre. Vi vasker sofa, gulv og bord til akkompagnement av ragnarokklydene ovenfra. 

18.50: Gutten snur seg bort fra toalettet og sender det resterende maveinnhold i og utenfor vasken. 

19.00: De første gjestene hentes. Faren til den bleke ler godt av historien, idet han nok "trodde gutten brygget på noe, men det er jo så gøy på fest". "Heldigvis skal han være hos moren i helgen" smiler han, og jeg håper hun bor langt unna og bilsetene hans er laget av stoff. 

19.10: De først ankomne gjestene hentes sist. 

19.20. Frem med spade og bøtte. 

20.00: En lykkelig åtteåring legges. Seksåringen har gjemt godteri i sengen og fireåringen begynner å bli blek om nebbet, men sovner smilende. 

20.15: Jeg skjenker en drøy whisky. 

20.16: Jeg skjenker en drøy whisky. 

20.20. Pipingen i ørene begynner å avta. Jeg skjenker en til og gleder meg til å sove lenge i morgen. Hundene kommer frem igjen. Endelig helg.

mandag 15. november 2010

Hønelivet

Har du studert en hønseflokk noengang? Kaklende i målet og med trang til å hakke på andre? Antakeligvis, vil du kanskje si. Spesielt det med kaklingen lyder kanskje kjent?


I hagen lever våre fem høns sammen på ekte hønsevis. Utad fremstår de som en samlet gruppe. Enige om felles mål, arbeidende side ved side. Hakker, sparker og løper sammen. Ingen utmerker seg utenfor flokken, de følger hverandre. Når man går gruppedynamikken nærmere i sømmene vil man se mer. Man vil oppdage at det er én som bestemmer. At det stadig er en annen som prøver å klatre til topps, som regel ikke uten motstand. At de som lar seg lede uten å protestere får et fredelig liv.

Der vi har mistet en del av flokkmentaliteten, har hønene videreutviklet den. Gleden ved å sitte ved kjøkkenbordet og studere hønene gjennom vinduet blir stadig større. Jeg skjønner hvor uttrykk som "hønemor" skriver seg fra. Hvorfor man sier "bruser med fjærene". At "hønsehjerne" ikke egentlig er et skjellsord, men kanskje bare et kjærlig uttrykk for at ikke alle er like rasjonelle.

Her er Julia. Sjefen i hagen. Hun som jager vekk skjærene som også vil ta del i eplerestefesten. Mektigere enn boxeren Otto. Snakkesalig og kjærlig. Stram og målrettet.

søndag 14. november 2010

Gigantiske sjokoladekjeks - chocolate cookies

Det var en trist regnværsdag i går. Gigantiske sjokoladekjeks gjorde den imidlertid litt mindre grå. Denne oppskriften fant jeg i en bok jeg hadde liggende, og den kommer defintivt til å bli brukt flere ganger. Den er et supert utgangspunkt for andre smakstilsetninger.


Dette trenger du
225 gram smør, romtemperert
225 gram sukker
2 egg
1 ts vaniljeekstrakt
3/4 ts natron
275 gram hvetemel
2 spiseskjeer kakao
175 gram mørk sjokolade, hakket i litt store biter

Slik gjør du
Sett ovnen på 170 grader varmluft. Pisk smør og sukker hvitt og luftig. Rør sammen eggene og vaniljeekstrakten og bland dette litt om litt med smøret og sukkeret. Sikt inn mel, kakao og natron og bland forsktig sammen. Tilsett hakket sjokolade tilslutt.

Form store rundinger med hendene, omtrent som golfballer. Trykk de nesten flate med en skje. Pynt med mandelflak eller annet.

Stekes midt i ovnen i omtrent 12-15 minutter. Avkjøl noen minutter på platen og ha deretter over på rist.

Nytes med en kopp sterk kaffe.

Ha en fin søndag!

lørdag 13. november 2010

Kyllingprosjektet del 4: Kyllingsuppe med koriander

Kyllingprosjektet går sin gang, og dette er den siste retten jeg fikk ut av den 2,6 kilo tunge fuglen.


Basen for suppen var kyllingkraft av skroget og restene av kjøttet av lårene som jeg tilberedte i ovn. Oppskriften er litt upresis, siden jeg brukte rester, og ellers det jeg hadde tilgjengelig. Det viktigste her er imidlertid at jeg jevnet med grønnsaksrestene fra den ovnsstekte kyllingen og hvilke krydder jeg hadde i suppen.


Dette trenger du
Kyllingkraft
Kyllingrester og rester av potet, gulrot og søtpotet
Løk, hakket
Hvitløk, knust og hakket
Olje til steking
Gulrot, i staver
Søtpotet, i staver
Knust koriander eller korianderfrø, knust
Spisskummen
Gurkemeie
Litt chilipulver
Crème Fraîche
Hakket fersk koriander
Rødt eple

Slik gjør du
Surr hakket løk og hvitløk i olje i en romslig gryte. Ha i kraft og rester av grønnsaker som allerede er myke. La det koke opp og kjør det glatt med en stavmikser eller i en blender. Poteten, søtpoteten og gulroten vil lage fin farge og virke jevnende. Dersom du ikke har grønnsaksrester, går det an å bruke en liten meljevning, eller jevne med maizenna.

Krydre deretter suppen. Smak dere til med salt og pepper. Ha i grønnsakene og la det koke litt. Tilsett tilslutt crème fraîche og kyllingkjøtt. Server suppen skikkelig varm med epler i skiver og hakket koriander.


Jeg kommer etterhvert med en slags oppsummering av prosjektet mitt - litt for moro skyld og litt for å vise hvor mange måltider man faktisk kan få ut av en stor kylling.

fredag 12. november 2010

Strand restaurant - annerledes matideologi

I skrivende stund er det noen timer og et tynt lag med snø siden jeg spiste lunsj på Strand Restaurant.


Jeg sitter på nattoget på vei hjem, etter en snarvisitt i barndomshjemmet. Jeg suser forbi Høvik, Blommenholm og Sandvika og innbiller meg at det er langt kaldere her enn det er hjemme. Altså hjemme - der jeg bor - lenger sør og lenger vest.


Helt siden jeg for første gang leste om Strand Restaurant har jeg hatt lyst til å besøke stedet. Ikke bare fordi menyen settes sammen og maten lages av en av verdens beste kokker, men også fordi matideologien deres er verdt å bruke tid og smakssanser på. Man blir ikke bare mett i magen etter et måltid på Strand Restaurant, man blir også styrket i troen på at økologisk og etisk mat er på fremmarsj. At det går an å drive et sted med prinsippene i behold - uten at det går utover kvaliteten. At med mat følger det historier. Historier om hvor dyrene kommer fra, om hvem som har levert kornet, om eggenes geografiske opprinnelse.


Restauranten fremstod som en fin blanding av traust, solid, tradisjonsrikt og samtidig nytt og friskt. Vi spiste i bakeriet, med de begrensninger i menyen det medførte. For oss hadde det liten betydning, siden vi fikk dekket vårt behov for god lunsj og vel så det.

Kokkene som har startet Strand Restaurant sier selv dette om sine tanker om naturlig mat:
Maten lages uten kunstige tilsetningstoffer
All mat lages helt fra grunnen av
Råvarenes egensmak og struktur er i fokus.
Det brukes ikke hvitt sukker i maten.
Maten matches helst med naturvin og naturlige juicer
Lokal og nasjonal tilhørighet brukes så langt det er mulig
Tilberedningsmetoder legger vekt på å ivareta næringstoffer
Villfisk brukes i sesong, ellers bare bifangst og fiske på arter det er nok av
Ingen tvangsforing, vi er opptatt av at dyrene har levd et godt liv
Naturlig mat er etisk mat

Jeg snakket med en bonde som driver økologisk idag. Han kunne fortelle at kun halvparten av produksjonen hans ble levert som økologisk. Ikke fordi det ikke tilfredsstilte kravet om økologisk drift, men fordi etterspørselen angivelig ikke var tilstede. Slike ting gjør meg så trist. Trist fordi jeg ikke får tak i økologisk kjøtt selv og trist fordi det blir produsert økologisk kjøtt i Norge som man hevder det ikke er avsetning på.


Derfor er det ekstra fint å se at det finnes seriøse aktører i markedet som bringer tanken om etisk og naturlig mat ut til folket, for å si det litt pretensiøst. Som pakker gode intensjoner inn i kvalitetsvarer og gode opplevelser, som viser gjestene sine at sammenhengen mellom omhyggelig produksjon og gode råvarer er åpenbar.

Denne gangen ble det bare lunsj. Neste gang blir det definitivt middag, og jeg gleder meg til å teste ut den naturlige vinen også.

torsdag 11. november 2010

Kyllingprosjektet del 3: Ovnsstekte kyllinglår

Kyllingprosjektet som startet HER går sin gang.

Jeg skar av lårene og vingene og stekte dette for seg. Under skinnet stappet jeg litt urter og smør - frisk salvie, oregano og litt løpstikke. Løpstikke er forresten livèche på fransk - og Livèche kylling har angivelig fått løpstikke i foret sitt, derav navnet - slik at kjøttet skal smake ekstra godt. Jeg brukte løpstikke fordi det er en av de friske urteplantene mine som fremdeles holder stand.


Etter en rask surr i pannen på begge sider, la jeg lårene og vingene på en seng av poteter, søtpoteter, løk og hele hvitløksfedd. Jeg helte litt hvitvin over grønnsakene og stekte det hele i ovnen på 180 grader i omtrent 25 minutter. Kylling skal være skikkelig gjennomstekt, selvom det er greit at den ikke blir tørr. Jeg hadde lokket på det første kvarteret, deretter lot jeg det stekt uten lokk. Steketiden vil variere med tykkelsen på lårene, så prøv deg frem.


Dette er enkel middag. Denne gangen var det kun to voksne som spiste, og med masse grønnsaker, ble det også rester. Dette kommer det mer om etterhvert.

onsdag 10. november 2010

Sopprisotto med serranoskinke

Risotto vender jeg stadig tilbake til. Det smaker godt av akkurat det man ønsker at det skal smake. Variasjonsmulighetene er uendelige. I mine øyne er god kraft og hvitvin to av de viktigste ingrediensene, i tillegg til risottoris, hvitløk, løk og friske urter. I dag hadde jeg i tillegg sopp, parmesan, litt rucola, dill og vårløk som jeg tilsatte på slutten, samt god serranoskinke ved siden av.


Jeg bruker gjerne hønsekraften min til dette. Om jeg ikke har egenprodusert kraft, bruker jeg enten fond på flaske eller Knorrs økologiske hønsebuljong. Mye av risottosmaken ligger i kraften, så det er mye å hente smaksmessig på å ha en god kraft som utgangspunkt.


Første gang jeg leste om risotto var i Magasinet for en del år tilbake. I spalten "Det beste jeg vet" har Andreas Viestad skrevet om nettopp det beste han vet siden Magasinets oppstart. Risotto har vært blant de omtalte matrettene. Nylig ga Viestad ut boken "Ekte mat" - en bok som ligger på stuebordet hjemme. Jeg har bladd og lest litt i den og den ser svært lovende ut.

Så lovende at jeg også har kjøpt den i gave til en jeg kjenner - dessverre til en ikke spesielt hyggelig anledning. Det var ved raskt gjennomsyn ved overgivelsen at jeg igår fikk øye på Viestads risotto i boken. Og ble umiddelbart inspirert.

Derfor ble det risotto i går. Varmende, fyldig høstmat som passer fint når man skal kose seg uten at det egentlig trenger å være ekstraordinært. Bare velsmakende av gode råvarer og egenprodusert kraft. God mat som både trøster og metter.

Dette trenger du
Dette er nok til to sultne voksne mennesker, med rester til lunsj dagen etter.

250 gram risottoris
Ca 1 liter hønsekraft eller -buljong
3 dl hvitvin
2 sjalottløk
3 fedd hvitløk
Olivenolje
Kantareller og aromasopp
Nykvernet sort pepper
Fersk timian
50-100 gram revet parmesan
2 kraftige vårløk
1 håndfull rucola
1 håndfull fersk dill
Litt fersk basilikum eller andre urter
Serranoskinke
Slik gjør du
Hakk løk og hvitløk og stek det gyldent og mykt i olivenolje i en sautépanne. Rens og skjær soppen i passende biter og ha det i pannen sammen med løken. Tilsett risen og la alt frese på middels varme i noen minutter. Så skal vinen helles i mens man rører. Få opp varmen på komfyren, slik at vinen raskt koker inn i risen - alt mens man rører. Røringen er essensielt for å få til den silkemyke og litt kremete konsistensen på risottoen.
Lag buljong eller varm opp kraften. Dette skal spes inn i risottoen litt om litt, også dette mens man rører. Etter omtrent 20 minutter med helling og røring er risottoen nesten klar. Rør inn revet parmesan.
Vask, rens og skjær vårløk i tynne skiver og hakk både rucola, dill og basilikum. Dette røres raskt inn i risottoen når den er klar. Servér mens den er varm, gjerne med litt god skinke, en grønn salat og nybakt focaccia til.

tirsdag 9. november 2010

Vårt daglige brød

Jeg har alltid hatt store gjærbakstaversjoner. Hos oss har det vært mannen i huset som har stått for baking av brød og pizza. Med én gang matlaging involverte knaing av deig på kjøkkenbenken med masse melsøl har jeg kjent en liten uvilje. Da lysten på focaccia ble større enn motviljen mot elting og søling, bestemte jeg meg likevel for å gi det et forsøk.

Etter å ha forsøkt å bake både brød og focaccia og pådratt meg fremskriden hvetemelsavhengighet, fant jeg ut at det var mangel på rutine som tidligere gjorde gjærbakst til en uoverkommelig oppgave.

Jeg har bakt brød mer eller mindre hver dag siden januar. I tillegg til å spare mange penger, slipper vi å få i oss masse unødvendig salt og andre tilsetningsstoffer. At jeg har blitt kvitt mine bakeaversjoner er selvsagt en hyggelig bivirkning.



Denne bakeseansen inneholder ikke melsøl, ei heller usikkerhet knyttet til oppskrift, størrelse på form, steketid, heving, etterheving og alle andre spørsmål som tidligere dukket opp når jeg skulle bake. For meg har nok nettopp dette vært kilden til at jeg ikke likte å bake brød. Skal jeg bruke form? Skal jeg ikke bruke form? For det tilfelle at jeg skulle bruke form, hvor stor skal den være i forhold til deigen? Hvis jeg skal bruke form, har jeg form? Og hvor i all verden ligger den? Også videre. Som regel har jeg impulsivt bestemt meg for å bake brød og det har vært like spennende hver gang å se om vi har hatt gjær i kjøleskapet (sannsynligvis ikke, og har vi mot formodning hatt gjær, har den garantert vært for gammel), om vi har hatt mel, om vi har hatt andre ting man trenger når man skal bake brød.

Det viktigste er i grunn å ha litt tid. Rundt to timer trenger man, et kvarter til blanding av ingredienser og elting, en halvtime til heving, enda en halvtime til heving og ytterligere 35-40 minutter til steking. Resten av tiden som er igjen går med til rydding av de få tingene som har vært i bruk. Og det beste ved det hele er jeg ikke trenger å gjøre det skarve slag mens deigen hever, elter eller steker. Det er det diverse tekniske innretninger som tar seg av.

Altså, dette er et brød hvor tid, kjøkkenmaskin, diverse melprodukter, gjær, væske, litt salt, litt søtt og litt olje inngår i produksjonen. Og en form. Jeg har møysommelig prøvd meg frem og funnet ut at en liten avlang form (silikonform fra Tupperware) er perfekt til mengdeforholdet som jeg straks skal oppgi. Perfekt fordi det betyr lite søl, og perfekt fordi det er omtrent det som spises av brød her i huset i løpet av et døgn. Hvis man regner med en liten skalk til hønene.

Dette trenger du
Dette er grunnoppskrift til et brød i en form som tar 1,5 liter. Det er ingen konkret oppskrift på grovt brød eller loff, rugbrød eller havrebrød. Det er rett og slett det mengdeforholdet jeg bruker når jeg baker brød, og som gjør det så enkelt å slenge sammen noe om kvelden. Når forholdet mellom tørt og vått, gjær, fett, søtt og salt er på plass, er det langt mer overkommerlig å bake brød enn når man må begynne å finlese oppskrifter. Dette er rett og slett en liten hjelp på veien til å bli daglig brødbaker - uten at det oppfattes som stressende på noe vis.

7-8 dl mel (Jeg blander grovt og fint, ulike melsorter og havregryn. Blir aldri helt likt, men har funnet ut hva alle i familien liker. Prøv dere frem.)
3-4 dl lunkent vann
2 spiseskjeer olivenolje
25 gram fersk gjær (1/2 pk)
1 klype salt
1 spiseskje søtt (Honning, brunt sukker eller av og til også sirup. Kommer an på hva som står mest lagelig til.)

Slik gjør du
Mel blandes og gjæren røres ut i lunkent vann. Salt, søtt og olje tilsettes i melblandingen. Alt blandes. Jeg rører det hele litt sammen så jeg får opp alt melet, og lar kjøkkenmaskinen gjøre resten av jobben. Deigen står ca ti-femten minutter til elting. Jo lenger deigen eltes desto bedre blir brødet, er min erfaring.

Deretter settes bollen med deig på lunt sted i 30-40 minutter med plastfolie. Deigen has i formen. Siden deigen er ganske løs, bruker jeg slikkepott når jeg skal dandere den på plass. Settes på ny til heving med kjøkkenhåndkle over i 30 minutter. Stekes deretter i ovn på 200 grader varmluft i ca 35 minutter. Dette er perfekt for min ovn.

Gjærbakstaversjonen min er herved offisielt tatt livet av. Jeg baker brød nesten hver dag. Målet er selvsagt ikke at jeg aldri mer skal kjøpe brød, men om jeg setter igang med baking mens jeg lager middag, er det ikke mye som skal til for at vi har ferskt brød på benken et par timer senere. Mesteparten av jobben tar kjøkkenmaskinen, og mesteparten av tiden går tross alt med til heving og steking.

Dessuten er det ingenting som smaker bedre enn nybakt brød!

mandag 8. november 2010

Kyllingprosjekt del 2: Kyllingkraft

Før du leser videre: HER står et utfyllende innlegg om kyllingkraft.

Kyllingprosjektet går sin gang.

Først laget jeg piroger.

Det som var igjen etter at jeg hadde skåret ut bryststykkene, lårene og vingene, ble utgangspunkt for kraft.

Dette trenger du og slik gjør du
1 kyllingskrog
1 løk i litt store skiver
Vann

Stek skorget i ovnen i omtrent 20 minutter. Ha skrog, løk og vann i en gryte og gi det et skikkelig oppkok. La det syde i noen timer, eventuelt sett det inn i stekeovnen over natten på svak varme.

Denne gangen laget jeg helt nøytral kyllingkraft. Det er greit dersom man er usikker på hva det skal brukes til.

søndag 7. november 2010

Kyllingprosjekt del 1: Piroger med kyllingfyll

Jeg skrev et innlegg tidligere i uka om kyllingproduksjon hvor jeg varslet om et kyllingprosjekt som var under oppseiling.

Her kommer første del.

Jeg kjøpte altså en hel Livèche kylling og skulle se hva jeg fikk ut av den 2,6 kilo tunge fuglen. (Nå finnes ikke lenger Livèche i Priors sortiment, men det går an å bruke gårdskylling eller hel kylling fra Stange.)

Det første jeg gjorde var å dele den i stykker. Brystfilétene for seg, lårene og vingene for seg. Skroget kokte jeg kraft på - dette kommer senere.

Bryststykkene ble til fyll i 20 piroger, som igjen ble til (to) middag(er) som stod på ønskelisten til eldstemann. Oppskriften hadde han funnet i kokeboken Mathjelpen for foreldre, men jeg har endret noe på den.

Dette trenger du til ca 20 piroger
Deig:

12 dl hvetemel
1 ts oregano
1 klype salt
1 hvitløksfedd
3 ss olivenolje
Litt honning
30-40 gram fersk gjær
4-5 dl lunkent vann
Egg til pensling

Fyll:

2 bryststykker Livèche kylling
2 gulrøtter, revet
1 løk, finhakket
1 hvitløksfedd, finhakket
2 ss tomatpuré
Oregano
Salt og pepper
Revet gulost

Slik gjør du
Ha mel, salt, krydder, honning, olje og hvitløk i en eltebolle. Rør ut gjæren i lunken væske og bland det sammen med det tørre. Elt det i minst ti minutter og sett til heving mens du lager fyllet.

Skjær filetstykkene i små biter. Stek løk og hvitløk gyldent i en panne, tilsett kyllingbitene og etterhvert gulrot, tomatpuré og krydder. Kyllingen må bli gjennomstekt. Smak til med salt og pepper tilslutt.

Del deigen i små emner, kjevle de til rundinger og legg litt fyll på den ene halvparten. Legg litt ost på, brett over den andre siden og trykk sidene ned med en gaffel.

Pensles tilslutt med pisket egg og stekes i 220 grader i omtrent 15 minutter.

Dette ble 20 gode piroger med enkel, barnevennlig smak. Vi hadde de til middag en dag, samt at guttene hadde restene til middag enda en dag. Dette hadde passet ypperlig til restelunsj og turmat også.

Skulle jeg ikke tatt hensyn til at kokkespiren i familien gjerne ville følge en oppskrift, hadde jeg nok forsøkt meg på et litt mer spennende fyll. Imidlertid var det veldig populært hos familiens yngste.

lørdag 6. november 2010

Risgrøt på lørdager

Da jeg var liten hadde vi risgrøt på lørdager. En fast tradisjon jeg brøt så snart jeg fikk bestemme selv hva jeg skulle spise til middag. Det er ikke yndlingsretten min, men ungene koser seg med grøt. Det hender derfor ennå at jeg lager lørdagsgrøt, når vi likevel skal ha skikkelig middag senere på kvelden. Grøt er ikke spesielt vanskelig å få til, men den kan koke over og brenne seg i gryten. Jeg lager derfor alltid grøt i ovnen, slik at jeg slipper både at den koker over og at den brenner seg.


Dette trenger du
2 dl grøtris
4 dl vann
1 liter melk
1 klype salt

Slik gjør du
Følg anvisningene på pakken helt frem til at risen har kokt opp med melken. Sett så gryten inn i ovnen og la den stå der. Temperatur og lengde avhenger av hvor lang tid du ønsker det skal ta. Forleden dag laget jeg grøt, og satt gryten inn i forvarmet ovn til 150 grader varmluft. Jeg skrudde av varmluften og senket temperaturen til 100 grader. Den trengte litt over en time for å bli klar. I kald ovn kan gryten settes inn om morgenen, og grøten spises etter jobb.

fredag 5. november 2010

Remember, remember the fifth of November...

...The Gunpowder, Treason and Plot
I see no reason why gunpowder, treason
Should ever be forgot...

Til ære for sønnen min som er født på Guy Fawkes day. Burde vært feiret med bonfire og fireworks, men jeg nøyer meg med ananas og marsmellows.



Marsmellows og ananas i biter som man kan dyppe i flytende sjokolade.

Slik gjør du
Smelt sjokolade og litt kremfløte på svak varme
Skjær ananas i biter sett tannstikker i både frukt og godteri
Dander ananas og marsmellows på fat
Server!

Hjemmelaget tacokrydder

Jeg har skrevet om hjemmelaget tacokrydder tidligere, i en av [kjøkkentjeneste]-artiklene mine. Jeg synes imidlertid hjemmelaget tacokrydder er et såpass bra tips, at jeg poster oppskriften en gang til. Og siden det er tacodagen i dag, passer det ekstra bra.



Dette er et supert og ikke minst lettvint alternativ til det skrekkelige tacokrydderet som man får kjøpt ferdig. Guttene mine er veldig fornøyde og foretrekker dette fremfor ferdigblandingen. Jeg tilsetter krydder på slump, men man kan også lage blandingen ferdig, og oppbevare det i en tett boks. Da vil man alltid ha krydder tilgjengelig.


Slik lager jeg tacokjøtt
Stek en finhakket løk gylden og tilsett et par knuste og hakkede hvitløksfedd sammen med kjøttdeigen. Jeg pleier også blande litt tomatpuré i kjøttet. Tilsett følgende krydder i kjøttblandingen, og eventuelt spe med litt vann dersom den blir for tykk:

Spisskummen (helt essensielt for den karakteristiske ”taco-smaken”)
Paprikakrydder
Tørket oregano
Chilipulver eller eventuelt litt kayenne – som er noe sterkere
Koriander
Salt og pepper etter smak
Litt brunt sukker

Det finnes sikkert flere varianter av denne. Dette er imidlertid min versjon, og siden den ikke inneholder så veldig mange ulike krydder er det også overkommelig når jeg skal lage den til.

Idag er det bursdag hos oss, og det er overhengende fare for at det blir taco til middag. Alt for bursdagsbarnet!

Nå står det forresten også salsa og guacumole på hjemmelaget taco-listen.

torsdag 4. november 2010

Hjemmelaget ketchup

Ketchup er en av de tingene jeg ofte har tenkt at jeg har lyst til å prøve å lage en hjemmelaget versjon av. En plan som jeg dessverre ventet altfor lenge med å realisere.

I går arrangerte jeg bespisning for 20 mennesker, og i anledning British sausage week serverte jeg pølser med hjemmebakte pølsebrød og løkkompott. Dessuten hjemmelaget ketchup.



Det var enkelt og veldig mye bedre enn sitt industrielle alternativ, så heretter finner jeg ingen grunn til å kjøpe ketchup i butikken.


Dette trenger du
1 boks hermetiske tomater
2 spiseskjeer tomatpuré
1/2 løk eller en middels stor sjalottløk
1 fedd hvitløks
4 spiseskjeer brunt sukker
4 spiseskjeer rødvinseddik
Salt og pepper
I tillegg brukte jeg 2 spiseskjeer av hjemmelaget tomatpesto.

Slik gjør du
Hakk løk og hvitløk i forholdsvis små biter. Ha alle ingrediensene i en blender eller en foodprocessor og kjør det glatt. Ha alt over i en gryte og la det småkoke i en time. Avkjøl.

onsdag 3. november 2010

Crumble pie med kokos

Tipset om å bruke kokos i crumble pie fikk jeg av en venninne som er like glad i å lage mat som meg. Og det er jeg glad for! Det smakte nemlig veldig godt. Jeg laget plomme- og bringebærpai i dag, men i utgangspunktet er dette noe man kan lage med den frukten man har tilgjengelig. Ha imidlertid i bakhode hvor søt frukten du bruker er, siden sukkermengden eventuelt justeres noe i forhold til det.

Vi har ett plommetre i hagen. I løpet av høsten når oppmerksomheten vår stort sett er rettet mot epletrærne og den råsaften vi lager, føles det helt greit å plukke plommene og legge de rett i fryseren. Da kan jeg ta opp en porsjon her og en porsjon der i løpet av høsten. Uten å bruke så altfor mye tid på plommegreier når vi har andre ting å gjøre (les: presse epler).

Oppskriften er enkel. Jeg brukte like mye sukker som smør, og litt mer av den tørre blandingen. Jeg bruker alltid skikkelig smør, siden jeg synes dette gir den desidert beste smaken, dessuten brukte jeg i denne oppskriften bare brun farin, av den klissete og unaturlige sorten. Det tørre bestod av en del kokosmasse, en del havregryn og en del skivede mandler. Jeg angir mengde basert på de to små formene jeg brukte, men den er enkel å gange opp dersom du lager en stor form. Jeg brukte to 15 x 15 cm former.

Dette trenger du
60 gram brun farin
30 gram kokos
30 gram havregryn
30 gram hakkede mandler, lett knust
60 gram smør, romtemperert

Frukt og eller bær etter eget ønske, jeg brukte plommer og en kurv med frosne bringebær.

Slik gjør du
Fyll formene med frukt og bær. Ha det tørre i en bakebolle, tilsett sukker og smør og rør det sammen. Jeg bruker rett og slett bare rene hender, men dersom du tar deg bryet med å vispe smør og sukker lett sammen først, vil du få en noe luftigere variant. Fordel deigen på toppen av frukten og sett formene i ovnen. Stekes i 15-20 minutter på 200 grader, noe mer dersom du har stor form. Serveres med krem, créme fraîche eller en god kjøpeis, vaniljeis fra Iskremgarden - som er å få kjøpt i Rogaland og Hordaland.

tirsdag 2. november 2010

Politikk og kyllingprosjekt

I artikkelen Fornøyde dyr smaker bedre reflekterer jeg litt over temaet økologiske dyr - eller fornøyde dyr, som jeg antar at de er.

Siste dagers negative fokus på pelsindustrien har fått meg til å tenke på en del ting vedrørende dyrevelferd. Ingenting er verre enn å se at dyr lider. Enda verre blir det når vi vet at de dyrene det er snakk om - rovdyr som overhode ikke får dekket sine naturlige behov i fangenskap - etterhvert ender sitt liv som tildels unødvendig pynt til mennesker.

Likevel klarer jeg ikke fri meg fra tanken om at det er lett å ta avstand fra pelsdyroppdrett. Offeret - å ikke kjøpe en minkkåpe til 25 000 - svir på ingen måte. Det innebærer ingen ekstrautgifter for oss, ikke må vi planlegge livet annerledes, ikke trenger vi å tenke alternativt. Som jeg skrev i ovennevnte artikkel, er hensyn til vår egen helse den største motivasjonen for oss når vi handler økologisk kjøtt, og ikke dyrevelferd. Det synes jeg er synd, og jeg vil gjerne benytte anledningen til å slå et slag for økologisk kylling.
I mediene dukker det med ujevne mellomrom opp artikler som tar for seg mildt sagt svake sider ved konvensjonell kyllingoppdrett. Jeg vil tro at de fleste norske konsumenter vet at dyrevelferd ikke står i høysetet i kyllingindustrien. Likevel øker stadig forbruket av hvitt kjøtt.

Det er her jeg synes det er fristende å sammenligne pelsdyroppdrett med kyllingindustrien. Vi sier nei til pels, både på Facebook og ellers. Kyllingene finner langt mindre støtte. Er det rett og slett for stort offer for oss? Er det lettest for oss å sanke miljøpoeng ved å droppe å kjøpe pels?

Det ligger en merkelig dobbeltmoral i dette, synes jeg. Min erfaring er at de fleste argumenterer med at økologisk kylling er for dyrt til å kunne erstatte det ordinære kyllingforbruket vårt. Vel, det er ikke tvil om at vi må gjøre et offer, men det trenger faktisk ikke være så stort.

For det første trenger man ikke nødvendigvis spise kjøtt hver dag. Og alle behøver nødvendigvis heller ikke en hel brystfilét for å bli mett.

Jeg lette etter økologisk kylling i butikken min idag. Det eneste jeg fant var Hå-kylling og Livèche-kylling. Ingen av disse er økologiske, såvidt jeg har funnet ut, men de inngår i Priors spesialsortiment, og det står på nettsiden deres at kyllingene lever under særskilt gunstige levevilkår. Ikke egentlig bra nok, men bedre enn den konvensjonelle kyllingfiléten.

I dag stod det piroger med kyllingfyll på menyen. Eldstemann hadde funnet oppskrift og hjalp meg med å lage maten. I butikken hadde de som sagt ikke økologiske dyr, men jeg fikk i det minste tak i Livèche kylling. En hel fugl som med en kilopris på kr 91, kostet tilsammen kr. 241. Det vil si et dyr på over 2,6 kilo.

De påfølgende dagene vil det derfor komme en del om et lite kyllingprosjekt fra [kjøkkentjeneste]. Hvor mange måltider klarer jeg å få ut av dette dyret? Ganske mange vil jeg tro.

To be continued!