Dette eltefrie brødet passer virkelig godt som tilbehør til middag eller lunsj eller på tapasbordet. Jeg har servert det til suppe, salat og til middag med salat og ovnsbakt laks. Brødet kan bakes i en ildfast form med lokk, i leirgryte eller i en støpejernsgryte. Hjemme bruker jeg leirgryte eller en emaljert jerngryte av merke Sabor, på hytta bruker jeg Le Creuset-gryte. Alle fungerer utmerket. Oppskriften er nok til ett brød, og det passer helt fint, siden brødet er aller best når det er ferskt.
Sider
▼
onsdag 30. september 2015
Høstsalat med kantareller og bacon
Dette er en typisk middagssalat for meg. Masse deilige og fargerike grønnsaker toppet med proteiner i en eller annen slags form, denne gangen bacon- og kantarelltopping.
tirsdag 29. september 2015
Muffins med pinjekjerner, honning og kardemomme
Kombinasjonen pinjekjerner, honning og kardemomme er utrolig god i bakverk. Jeg bruker ofte denne grunnoppskriften på muffins, hvor det er tyrkisk eller gresk yoghurt istedet for smør eller annen og fetere meierivariant. Det går an å erstatte med crème fraiche eller rømme, eller en blanding mellom yoghurt og crème fraiche eller rømme. Disse var rett og slett snadder til ettermiddagskaffen!
mandag 28. september 2015
Rask wokmiddag
Av og til trenger vi å lage middag som kan spises til forskjellige tider. Det betyr at den må tåle å stå litt, og det kan kanskje være en utfordring når man ikke vil ha overstekt/kokt kjøtt eller fisk eller grønnsaker som ramler fullstendig fra hverandre. Dette er en gjenganger hos oss når jeg må lage mat veldig fort, men når jeg ikke vet når alle i familien skal ha middag. For det er langt i fra slik at vi spiser middag samlet hver dag. Til det er det for mange ulike treningstimeplaner, interesser og udisiplinerte barn i huset. ;)
Her kan man egentlig tilsette hva slags protein man ønsker; fisk, kjøtt, ekstra bønner. Denne gangen laget jeg med stokkand, og utfordringen da er at jeg ønsker at den ikke skal overstekes. Dette gjelder jo med en del andre typer kjøtt også. Derfor er ikke dette en andeoppskrift, men det går fint an å bruke den som et utgangspunkt dersom du vil servere laks, kylling, svin eller annet. Det går også an å bruke ferdig currypaste i denne retten. (Jeg er dessuten veldig klar over at det ikke er vanlig å ha slengende rundt en and eller to som man kan lage middag av...)
Stor oppskrift, det betyr restemat...
søndag 27. september 2015
Ukens utvalgte
Da står vi straks foran en ny uke, og jeg håper du ønsker deg litt inspirasjon til hva du kan lage av mat denne uka. Her er noen forslag, både lettvint middag, suppe, kosemat og noe helgekos. Jeg begynner rett og slett med kosen! Økologisk hjemmelaget sjokolade- og nøttepålegg. Kan nesten spises hver dag.
lørdag 26. september 2015
Melon- og bananpinner med sjokolade
Dette går kanskje i kategorien "sunt snop", siden det for det meste består av melon og banan. Uansett hvor du velger å plassere det på sunnhetsskalaen smaker det deilig! Prinsippet er altså: Finn en frukt du liker, del den i passende biter og dypp i sjokolade. Om du har lyst kan du rulle den i nøtter, kokos eller annet digg. De ferdige bitene kan enten legges i kjøleskap eller i fryseren.
fredag 25. september 2015
Eltefritt havrebrød
Jeg har fått litt dilla på eltefritt brød i det siste. Hvis man først klarer å planlegge litt, så anbefales det på det varmeste. Brødet kan bakes i en ildfast form med lokk, i leirgryte eller i en støpejernsgryte. Hjemme bruker jeg leirgryte eller en emaljert jerngryte av merke Sabor, på hytta bruker jeg Le Creuset-gryte. Alle fungerer utmerket. Oppskriften er nok til ett brød, og det passer helt fint, siden brødet er aller best når det er ferskt. Her er oppskrift på havrebrød, det er ikke veldig grovt, men passer greit i matpakken.
torsdag 24. september 2015
Hjemmelaget granola med havregryn, valnøtter og gresskarkjerner
/sponset innlegg/
Granola i skapet betyr at man har både frokost, lunsj, mellommåltid, dessert og kvelds i ett. Jeg har laget granola med kokos og mandler tidligere, men det er alltid fint å kunne variere litt. Favoritten er å servere granola med litt bær eller frukt, samt tyrkisk yoghurt.
Granola i skapet betyr at man har både frokost, lunsj, mellommåltid, dessert og kvelds i ett. Jeg har laget granola med kokos og mandler tidligere, men det er alltid fint å kunne variere litt. Favoritten er å servere granola med litt bær eller frukt, samt tyrkisk yoghurt.
Denne utgaven er heløkologisk, med varer fra Helios.
onsdag 23. september 2015
Ananassalsa med chili og koriander
Ananassalsa er godt tilbehør til texmexmat, enten det er taco, enchiladas eller chili con carne. Det går fint an å bruke mango istedet for ananas, eller rett og slett en blanding av ananas og mango. Ananassalsa er også godt tilbehør til salat, kylling eller fisk - gjerne sammen med guacamole.
Spagetti med pulled chicken
Jeg har laget pulled chicken siden første gang jeg laget pulled pork. Som regel har jeg brukt det til å forsikre meg om at jeg har hatt nok mat til middagsgjestene ved å spe på med kylling når vi har servert pulled pork, men det er så godt at det fint går an å la kyllingen får hovedrollen i måltidet. Disse kyllingfiletene ble litt italienskinspirert, noe som passet fint, siden de ble servert med pasta, parmesan og bladpersille.
tirsdag 22. september 2015
Kantarell- og bacontopping til suppe eller salat
Det er ingen hemmelighet at jeg elsker supper til middag. Spesielt purésupper er enkle og raske å lage, samt at det er en fin måte å bruke opp restegrønnsaker på. Mange synes ikke suppe er nok "middag", og da gjelder det å finne måter å gjøre det mer mettende på. Om man har hjemmebakt brød, er dette selvsagt kjærkomment følge, men det finnes også råd dersom man har lyst på proteiner og mer smak. Dette kan brukes både som topping på salat eller suppe, og har man bare lyst på litt godt en kveld, er det kjempegodt på en fersk brødskive - eller man kan bruke det som pizzafyll.
mandag 21. september 2015
Gulrot- og sellerirotsuppe med friske urter
Jeg hadde et lite snap-prosjekt forleden dag, for å se hvor raskt jeg klarte å lage suppe. Jeg tror jeg klokket meg selv inn på tiden 36 minutter, men det var inkludert all tid jeg brukte på å snappe underveis. Om dere vil, kan dere se storyen på Facebook. På Snap heter jeg forresten inashelby, dersom dere har lyst til å legge meg til for flere hverdagsøyeblikk fra en hundeeier, jaktenke og matbloggende trebarnsmor.
søndag 20. september 2015
Ukens utvalgte
Ny uke, nye matmuligheter. Om du ikke vil skrive en hel ukemeny, så er det likevel lurt å planlegge litt. Her er noen tips til ulike ting du kan spise gjennom uka.
Spagetti med kjøttboller og spicy tomatsaus kan lages ganske raskt. Og lager du dobbel porsjon, blir det ekstra til fryseren eller til restemat dagen etter.
lørdag 19. september 2015
Kjøleskapsgrøt med vaniljeyoghurt og bær
Jeg har testet ut litt ulike kjøleskapsgrøtvarianter i det siste, og denne scorer høyt hos den yngste sønnen i huset. Jeg skjønner ham godt, for den smaker utrolig digg. Perfekt å ha stående i kjøleskapet, slik at guttene kan ta seg noe å spise når de kommer sultne hjem fra skolen eller trening. Prinsippet er enkelt - bland sammen alt og sett over natten i kjøleskapet slik at du får en grøtaktig konsistens uten koking.
fredag 18. september 2015
Biscotti med mandler og hvit sjokolade
Biscotti er så godt! Og med sitt rustikke utseende er det en type kjeks eller småkake som passer meg utmerket å lage selv. Jeg er hverken særlig kreativ på kakefronten eller spesielt flink med dekorering, så disse kjeksene som bare skjæres i form, er ypperlige å lage. Passer dessuten supert til jul, og kan varieres i det uendelige. Her er utgaven med den klassiske smaken sitron og mandler, samt litt konjakk og hvit sjokolade.
torsdag 17. september 2015
Egg og bacon til frokost
Frokost er ofte helgens høydepunkt. Enten på hytta etter en lang og rolig morgen med masse svart kaffe eller etter den faste lørdagstreningen når vi tilbringer helgen hjemme. Egg og bacon er mine fire gutters absolutte favoritt, og jeg er snill mamma og kone og serverer ferdige tallerkener, gjerne med eltefrie rundstykker i bunn, med stekt bacon og egg på topp. Hverdagsgleder for alle - siden jeg elsker å servere mat som jeg vet faller i smak. Egg og bacon er lite innsats med full uttelling, abefales på det sterkeste dersom man vi glede resten av familien. Og seg selv.
onsdag 16. september 2015
Marokkansk gryte med lam eller kje
Jeg har gledet meg til å dele denne oppskriften. Ikke bare fordi det smakte utrolig godt, men også fordi gryten er laget med utgangspunkt i boergeit som jeg har vært så heldig å få av en bonde i nærheten. Geit er dessverre ikke enkelt å få tak i. Heldigvis er det råd dersom du likevel har lyst på marokkansk gryte - bruk lam! Denne er testet grundig med lammekjøtt og den smaker like spennende med det. Dette er en typisk "høyere enhet"-rett, den smaker bedre dersom den får stå og godgjøre seg. Det er definitivt ikke det du skal lage en ettermiddag med dårlig tid, men spar den til en helg du riktig vil kose deg med både matlaging og smakfull og fargerik middag.
tirsdag 15. september 2015
Økologisk eltefritt speltbrød
/sponset innlegg/
Hvis man først klarer å planlegge litt, så anbefales eltefritt brød på det varmeste. Her har jeg laget en versjon med økologisk speltmel. Brødet kan bakes i en ildfast form med lokk, i leirgryte eller i en støpejernsgryte. Hjemme bruker jeg leirgryte, på hytta bruker jeg Le Creuset-gryte. Begge deler fungerer utmerket.
mandag 14. september 2015
Søtpotetsuppe med røde linser og spark
Jeg sverger til suppe som hverdagsmiddag. Dette er en klassisk purésuppe med en av sesongens grønnsaker, nemlig søtpotet. God på smak, koker raskt mør, nydelig farge. Kan gjerne spises alene, men er også enkel å kombinere med andre proteiner som kylling, egg o.l. Ellers er det bare å si om denne suppa at den er superrask å lage. Ta tiden, jeg vedder for at det tar deg knappe tjue minutter. Og da går litt av tiden vekk til å koke potetene møre.
søndag 13. september 2015
Ukens utvalgte til kaldere dager
Det er straks en ny uke. Vi er godt i gang med september, og det er blitt skarpere i luften. Mange planlegger ukemeny, og her kan du få noen tips til ulike retter gjennom uken. Hva med å utvide hverdagsmiddagrepertoaret? Da er det lettere å finne på noe den dagen man står i butikken kvart på fem og helst skulle hatt middag ferdig på bordet i løpet av den neste halvtimen.
Ukens frokosttips er speilegg med vri. Smaker godt og ser utrolig fint ut!
lørdag 12. september 2015
Sjokolademuffins med tyrkisk yoghurt
Dette er min grunnoppskrift på muffins, hvor det er tyrkisk eller gresk yoghurt istedet for smør eller annen og fetere meierivariant. Det går an å erstatte med crème fraiche eller rømme, eller en blanding mellom yoghurt og crème fraiche eller rømme. I denne versjonen har jeg hatt litt sjokoladeganache for god og fyldig sjokoladesmak, men det går fint an å bruke kakaopulver også. Da er det lurt om man bruker det som ikke er tilsatt sukker.
fredag 11. september 2015
Pizzaverksted
Er det sånn hos deg, som det er hos meg - at det er like mange ulike ønsker for fredagspizzaen som det er antall personer rundt bordet? Ofte er det mer matematikk enn det er matlaging når jeg tar opp bestilling på hva de ønsker seg av topping på minipizzaene. Det har vi heldigvis funnet en løsning på - nemlig pizzaverksted! Fordelen med pizzaverksted er at alle blir fornøyde, samt at det blir mindre arbeid på den som står og lager. I tillegg er det sosialt og veldig hyggelig å lage mat sammen.
torsdag 10. september 2015
Chilikakao
Selvom det har vært finere vær enn vanlig i det siste, er det helt klart blitt skarpere i luften. Jeg tror derfor kakaosesongen offisielt kan starte. Har du lyst på litt variasjon, er chili og mørk sjokolade en overraskende god kombinasjon. Og det er hot i Egersund for tiden, til og med Chili Klaus har avlagt byen et besøk i sommer. Vær litt forsiktig med å tilsette for mye chili, bruk bare nok til at kakaoen får et lite spark, som om sjokoladesmaken bare fortsetter og fortsetter langt ned i magen.
onsdag 9. september 2015
Frokostlapper med blåbær
Lapper er populær frokostmat her i huset, særlig dersom det er helg og vi har litt god tid. Dette er lapper som passer ekstra godt til å starte dagen med, siden de består av en del havregryn.
tirsdag 8. september 2015
Lunsjsalat med kylling, egg og avokado
Slik ser en typisk lunsj ut hos meg når jeg har gjemmekontor - og det har jeg jo stort sett. Nei, forresten, salaten danderes jo ikke slik dersom den ikke skal fotograferes, men innholdet er omtrent det samme. Blomstene har jeg tusket til meg fra en grøftekant, og er kun med for å gi et lite glimt av sol og gult når salaten skulle pyntes for fotografbesøk.
mandag 7. september 2015
Spinatsuppe med Snøfrisk
/sponset innlegg/
Spinatsuppe er deilig grønt og deilig sunt. Lages enkelt med få ingredienser, og om du kjøper ferdig vasket og klar fersk spinat, så går det enda fortere. Siden jeg bruker Snøfrisk med ramsløk og hvitløk trenger man heller ikke ha i ekstra hvitløk.
søndag 6. september 2015
Ukens utvalgte
Vi er godt i gang med september og jeg kjenner at det er ørlite skarpere i luften. Værmeldingene ser fantastiske ut for den kommende uken, og det forteller meg at jeg kanskje ikke kommer til å ha lyst til å bruke all ledig ettermiddagstid på kjøkkenet. Dessuten skal vi få klemt inn både trening, tur med hundene, lekselesing og drosjevirksomhet.
Det kan kanskje passe å starte uka med en suppe? Da er denne fiskesuppen et godt tips. Det går helt fint å bruke buljong også, selvom det står strandkrabbekraft i oppskriften. Hvem har tid til å lage strandkrabbekraft en helt vanlig mandag, liksom?
fredag 4. september 2015
Stor porsjon økologisk chili con carne
/sponset innlegg/
Chili con carne er skikkelig kosemat og passer godt til helgen. Om du lager en stor porsjon har du også litt til fryseren til en travel ettermiddag, supert dersom du er en sånn som av og til kjenner på tidsklemma. Eller bare sett restene i kjøleskapet, chili con carne blir bare bedre når den får stå litt. Da går smakene opp en i høyere enhet. Denne gangen har jeg også hatt oppi en ingrediens som jeg ikke hadde i den forrige oppskriften - nemlig litt mørk sjokolade. Prøv - det blir kjempegodt!
torsdag 3. september 2015
Guacamole
Jeg elsker guacamole! Forrige gang jeg skrev om guacamole fikk jeg vite at det ikke skal være hvitløk i autentisk guacamole, via kommentarfeltet. Og siden jeg er snill pike, så er det ikke hvitløk med nå. For å være helt ærlig - etter at jeg fikk den tilbakemeldingen, så har jeg spist uten. Ikke fordi jeg ikke liker hvitløk. Nei, jeg elsker hvitløk, men siden det ofte serveres sammen med annen mat som inneholder den nokså dominerende hvitløken, så synes jeg det er godt med en helt ren avokadosmak.
Den er aller best litt chunky, det vil si most med gaffel slik at den fremdeles har gode biter av avokado i seg. Guacamole passer til alt - pålegg, som tilbehør til chili con carne, taco, enchiladas eller bare som dipp til grønnsaker eller nachos.
onsdag 2. september 2015
Scones med ost og urter
Scones egner seg ypperlig som bakst til frokost dersom du har glemt å kjøpe brød eller har for lite tid til å bake med gjær. Her er versjonen med ost og urter. Kanskje det kan være noe til helgen? Har du lyst på den søte varianten, har jeg skrevet om det HER. Disse egner seg som tilbehør til lunsj eller middag, og passer supert til salat, supper eller gryteretter som en variasjon til nybakt gjærbakst, særlig dersom du har litt knapt med tid.
tirsdag 1. september 2015
Tomatsuppe med røde linser
Jeg blir ikke lei av tomatsuppe. Smaker deilig, lager seg raskt, kan varieres i det uendelige. Tomatsuppe egner seg godt dersom man har rester av makaroni, brød som man kan lage krutonger av, bacon eller spekeskinke. Man kan variere med kikerter, røde linser, lage den kremet eller ikke kremet, benytte anledningen til å bruke opp en liten kraftrest man kanskje har i fryseren. Eller man kan lage kraften selv. Dette er tomatsuppe med røde linser. Røde linser egner seg til bruk i suppe siden de ikke trenger å bløtlegges før bruk. Ha linsene rett i suppen og la de koke med til de er ferdige.