Jeg ser at bouef bourguignon er blitt blogget hos flere andre i det siste, men tar sjansen på å gjengi [kjøkkentjeneste]s versjon, siden den er litt annerledes. Jeg laget den forleden dag med hjortemørbrad, men den opprinnelige oppskriften er med oksekjøtt - så godt kjøtt som mulig i følge Julia Child. Rester fra fjorårets jakt var imidlertid et godt valg, det ble både godt og mørt, selvom det var av de magrere delene.
Bouef bourguignon er en kraftig, rødvinsbasert gryte som de fleste franskmenn har sin egen vri på. I tillegg til rødvin er både løk, bacon og sopp obligatoriske ingredienser. Jeg har laget den noen ganger når vi har vært på hytta - fordi det smaker godt - men også fordi det er en rett som nesten passer seg selv. Smaken, fargen og konsistensen oppstår i de timene gryten står i ovnen og vi gjør andre ting.
Jeg har aldri laget boeuf bourguignon nøyaktig slik Julia Childs mener den skal lages, men jeg har moret meg med å lese oppskriften hennes. Hun er svært detaljrik i sine beskrivelser, og får det hele til å høres ut som en komplisert prosess. Derfor har jeg søkt råd annet steds, og nå lager jeg den franske gryten mer eller mindre på slump. Oppskriften jeg gjengir her er imidlertid opprinnelg fra et magasin, men denne har vært et godt utgangspunkt flere ganger.
Dette trenger du
75 gram smør
olivenolje
1,25 kg grytekjøtt av okse skåret i passende biter
2 hakkede løk
75 gram mel
1 flaske rødvin
1 fedd hvitløk, hakket
50 gram tomatpure
1 suppekvast av ulike krydder, eller bouquet garni, som man også kaller det
maldonsalt og nykvernet pepper
250 gram bacon
18 små løk, renset
18 små sopp
Bladpersille
Slik gjør du
Sett ovnen på 150 grader. Smelt 50 gram av smøret i en jerngryte med litt olivenolje. Fres kjøttet til det har fått en fin, gylden farge. Ha i hakket løk og stek ytterligere i tre minutter. Sikt over melet slik at det absorberer oljen. Hell langsomt i vin under konstant røring til kjøttet er dekket. Ha i hvitløk, tomatpure, suppekvast og krydder og rør godt. Sett på lokk og sett det hele i ovnen i to timer. Stek bacon og de små løkene i resten av smøret inntil det er gyllent. Ha i soppen og stek i noen munutter til. Ha alt i kasserollen, ha i litt mer vin hvis blandingen ser tørr ut og kok videre i ovnen i 30 minutter.
Serveres med mandelpotetmos, noe grønt samt et dryss hakket bladpersille på toppen.
Det var forresten med stor tilfredsstillelse jeg laget en skikkelig bouquet garni denne gangen, med smakssterke og hjemmedyrkede urter buntet sammen. (Jeg er også euforisk over at jeg faktisk har lært meg en ny og proff betegnelse - siden det stort sett er traust og trygg husmannskost som er presentert her i [kjøkkentjeneste].) Mer amatørsynsing om urter kommer senere i uka. (En annen ting jeg er fornøyd med, er at jeg har fått låne kameraet til min far som er på besøk. Det betyr langt bedre bilder enn jeg pleier å ta. Ønskeliste til jul er herved skrevet.)
Faktisk har jeg aldri laget boeuf bourguignon med oksekjøtt, jeg har alltid brukt vilt. Jeg synes den kraftige og rustikke sausen kler viltkjøttet overraskende bra. Dette er dessuten blitt en rett jeg tilbereder når ting skal gjøre seg selv - og aller helst på denne årstiden.
Carl Butler sier i sin kokebok at det ikke er nødvendig å bruke noen god vin til denne retten - og det har han rett i. Spar den til kokken og gjestene.
Bon appétit!
Jeg fant fram til bloggen din for noen uker siden og la deg fort til på Bloglovin listen min. En kjekk side for å se når det kommer nye innlegg.
SvarSlettSer du nevner vin i posten og da kom jeg på at jeg skal spørre om noe som jeg egentlig har lurt på lenge. Jeg er ingen stor vindrikker. Når jeg leser oppskrifter hvor det er brukt enten hvitvin eller rødvin i oppskriften, så blir jeg veldig tvil om hva jeg skal gjøre. Synes det er litt bortkastet å kjøpe en flaske vin, for så å bare bruke 1 dl. Det kan jo også bli lenge til jeg skal ha vin i noen oppskrift, så hva gjør jeg da? Har du noen forslag?
Kari :-)
Kanskje jeg kan være så frekk at jeg kommer med et tips til Karis problem? selv om det ikke er min blogg....
SvarSlettJeg pleier å fryse ned vinslanter som blir til overs når vi har drukket det vi vil ha, så kan man bruke det når man trenger det til matlaging. Ev åpner jeg en flaske når jeg skal lage mat og fryser ned resten av den i små porsjoner, så har jeg til neste gang jeg lager mat. Frysinga ødelegger jo litt av smaken, men det blir bra nok til matlaging.
Tusen takk for tips! :-)
SvarSlett