Dette er en litt artig vri på de tradisjonelle kanelsnurrene. Her har jeg skiftet ut kanelen med vanlig bakekakao og lagt snurrene så tett sammen at det blir som et brytebrød.
Til ca 2 store bollekaker, eller del deigen og lag en bollekake og ca 12 kanelsnurrer av den andre delen.
Dette trenger du
1 kg hvetemel
150 gram melis
3 dl melk
3 dl vann
ca 40 gram fersk gjær eller litt mindre enn en pose tørrgjær
1 egg
150 gram smør
3-4 klyper havsalt
2 ts kardemomme
Revet skall av 1/2 økologisk appelsin
Fyll:
Smør
Sukker, gjerne brunt sukker
Kakaopulver (bakekakao)
Hakket sjokolade
Egg til pensling
Skivede mandler til pynt
Sukker, gjerne brunt sukker
Kakaopulver (bakekakao)
Hakket sjokolade
Egg til pensling
Skivede mandler til pynt
Slik gjør du
Kok opp melk, smør og melis. Tilsett vannet og avkjøl til fingertemperatur. Pisk forsiktig inn egget, og rør ut gjæren. Bland mel, salt og kardemomme i en bakebolle, bland sammen og tilsett deretter væsken. Rør lett sammen med en slikkepott og elt deigen i minst 15 minutter – helst i en kjøkkenmaskin. Sett deigen til heving med plastfolie over bollen på lunt sted i én time.
Sett ovnen på 200-220 grader. (Jeg bruker varmluft fordi jeg kjenner ovnen best med varmluft. Bruk det du pleier.) Del deigen i to og kjevle ut to firkanter. Smør utover romtemperert smør og dryss over kakao og sukker. Rull sammen og skjær skiver av rullen. Legg ganske tett sammen på et stekebrett i rund form. La alt etterheve omtrent 20 minutter. Pensle med egg og strø på hakkede eller skivede mandler til pynt. Stek på midterste rille i ca 10-15 minutter til bollekaken ser gylden og fin ut. Om det ser ut som de blir litt brent på toppen uten at de er gjennomstekt, legg over et bakepapir for beskyttelse. Avkjøl på rist. Pynt eventuelt med melisglasur om ønskelig.
Jeg har tidligere testet ut ulike deiger til søt gjærbakst, og denne deigen er den aller mest vellykkede. Forskjellen på denne og andre oppskrifter er at melkemengden er halvert, og det er brukt vann, og at melk og smør kokes opp før det avkjøles til fingertemperatur og blandes med gjær og resten av ingrediensene. Samt at jeg bruker melis istedet for sukker. Grunnen til at bollene blir luftige med denne metoden er angivelig at melkeprodukter inneholder et enzym som hindrer gjæren i å gjøre hevejobben sin. Dette enzymet ødelegges ved koking. All melk vi kjøper er pasteurisert. Det betyr at melken har vært varmet opp til en temperatur på ca 70 grader for å hindre bakterievekst. Dette er ikke tilstrekkelig til å få til den ønskede effekten når man baker boller.
Mums... hvor lækkert. Kan bolle-kagen fryses??
SvarSlettDet antar jeg at den kan - sånn som gjærbakst ellers. :)
Slett