Sider

mandag 28. mars 2016

Blomkålgrateng

Mange synes blomkål er den litt kjedelige hvite grønnsaken som de ikke vet helt hva man skal gjøre med. Og ikke sjelden blir den liggende i kjøleskapet og bli slapp og tilslutt uspiselig. Jeg har begynt å sette skikkelig pris på blomkålen, og har etterhvert en del ulike ting jeg lager med den. Her er blomkålgrateng - deilig tilbehør eller rett og slett middag i seg selv. Da smaker det ekstra godt med masse grønn salat til. 

Trenger du flere tips? Her er blomkål- og brokkolisuppe, blomkål"coucous" og blomkålgrateng med bacon.
Dette trenger du
1 blomkålhode
5 dl vann
1 buljongterning
1 purre
1 fedd hvitløk
Stekeolje eller -smør
2 ss smør
3 ss hvetemel
3 dl buljong
3 dl melk
1 spiseskje sennep
3/4 ts muskatnøtt
Pepper og eventuelt salt (både buljong og ost inneholder salt)
3 dl revet ost
Revet ost til toppen

Slik gjør du
Skjær blomkålen i litt store biter og kok nesten mørt i buljongkraften. Hell av, men spar på kraften til senere. Skjær purre og knus og hakk hvitløk og fres i en panne til det er mykt og gyllent. Lag den hvite sausen. Smelt smør i en gryte og visp inn hvetemel. Spe på med kraften og melken litt etter litt og rør og kok opp underveis. Ha i revet ost og rør godt sammen. Legg blomkålen i en ildfast form og spre den stekte purren og hvitløken utover. Dytt det litt ned innimellom blomkålbitene. Hell over sausen og dryss litt ost på toppen. Stek i ovn på 230-240 grader i omtrent ti minutter eller til gratengen er gjennomvarm og har fått gyllen overflate.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.