Jeg tror hele Norge laget pavlova til 17. mai i år. Pavlova er en skikkelig festkake, men den ser ikke bare fin ut, den er også veldig enkel å lage. Derfor er den et fast innslag om sommeren på hytta, og særlig når jeg har eggehviter å bruke opp.
Navnet pavlova kommer fra ballettdanserinnen Anna Pavlova. Når man bruker sprøytepose og lager en spiral av marengs på bakeplaten skal dette angivelig forestille ballettdanserinnens strutteskjørt. Når jeg smører massen utover bakepapiret er igrunn ballettdrakt det siste jeg tenker på, men godt smaker det.
Dette er en oppskrift basert på Sverre Sætres pavlova, tilsatt sjokolade. Ingredienslisten har jeg funnet på nett, beskrivelse av fremgangsmåte er min egen.
Dette trenger du
4 eggehviter, romtempererte
120 gram melis
1/2 ts maizenna
1/2 ts hvitvinseddik
1/2 plate kokesjokolade
Slik gjør du
Når man skal lage marengs, er det viktig at alle kjøkkenredskaper er helt rene. Eggehvitene må dessuten være fullstendig fri for eggeplomme. I motsatt fall vil ikke marengsen stivne.
Sett ovnen på 200 grader. Finn frem alle ingrediensene og en bakeplate med bakepapir. Hakk sjokoladen. Pisk eggehvitene med miksmaster eller i kjøkkenmaskin. Tilsett gradvis melisen idet massen begynner å skumme lett. Pisk til eggehvitene er helt stive, dette tar 3-5 minutter. Ha maizenna og eddik i marengsen og pisk eller rør det raskt inn. Tilsett den hakkede sjokoladen og vend den inn med en slikkepott.
Bre marengsen utover bakepapiret med en slikkepott eller en bred smørekniv. I mange oppskrifter står det at man skal tegne opp en sirkel på bakepapiret og deretter snu papiret. Jeg synes det er like greit å ta det på slump - og alle kakene har blitt runde og fine i formen. Den bør imidlertid være omtrent 24 cm i diameter for at steketiden skal passe.
Sett kaken inn i ovnen og skru ned temperaturen til 130 grader. Jeg bruker varmluft på mine kaker. La den stå i 90 minutter. Kaken skal deretter stå i ovnen for avkjøling med stekeovnsdøren på gløtt. Fjern papiret og legg marengsbunnen over på et fat, pynt med krem tilsatt enten honning eller vaniljefrø og litt sukker, vaniljekrem eller myk is og masse frukt eller bær. Favoritttoppingen min er norske jordbær, men her er det fritt frem for det man liker best. Pynt gjerne med noen blader sitronmelisse.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.