Sider

fredag 3. mai 2013

Byggrynsgrøt

Grøt har blitt servert verden over i ulike former i mer enn 7000 år. Etter å ha vært oversett i lengre tider, har retten de senere år fått sin velfortjente renessanse. Københavnere fikk sin egen grøtbar i 2011, GRØD, i et bittelite lokale i Jægersborgsgate. Sverige fulgte etter med egen grøtkafé i fjor.


Grøt finnes i mange varianter, og kan serveres til alle døgnets måltider. Vi har lange tradisjoner for å spise både risgrøt og rømmegrøt i Norge. Blander vi risgrøten med krem, får vi riskrem, som er selvskreven for mange på julaften. I Asia serverer man også grøt til dessert – eller sweet sticky rice som det kalles. Dette er en slags søt rispudding som ofte toppes med frisk frukt som mango eller ananas, peanøtter og ristede sesamfrø. Congee er navnet på en risvelling tilsatt kylling eller fisk, og kanskje noen grønnsaker, også denne en gjenganger i det asiatiske kjøkken. Om vi beveger oss tilbake til Europa, er den italienske retten risotto også grøtaktig i konsistensen, og inneholder samme type ris som vi bruker i grøten i Norge.

Byggryn er en gammel korntype som produseres i stor skala i Norge. Det meste går imidlertid til dyrefôr. Det er synd, for bygg regnes som en sunn kornsort med en rekke positive egenskaper, blant annet bidrar den til reduksjon av kolesterolnivå, bedret tarmfunksjon og reduksjon av risikoen for enkelte kreftformer. Det finnes med andre ord mange gode grunner til å spise mer bygg.

Her har jeg laget byggrynsgrøt av byggryn som ikke trenger utvanning. Om du skal lage den med ordinære byggryn, må man sette av tid til utvanning en natt på forhånd. Det går også an å bytte noe av bygget med havregryn for en litt lettere konsistens.


Dette trenger du
Oppskriften er til 2 personer
1 dl byggryn, ferdig utvannet, eventuelt blandet med havregryn
3 dl melk
1 spiseskje linfrø
Noen tørkede aprikoser
Rosiner etter smak
Blåbær, hakkede mandler og eventuelt litt melk til servering

Slik gjør du
Ha byggryn, havregryn, linfrø, hakkede aprikoser, rosiner, salt og melk i en gryte og la det småkoke til grøten er klar. Dette tar omtrent et kvarter.

8 kommentarer:

  1. Bra oppskrift!

    Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

    Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere? Ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

    :-)

    SvarSlett
  2. Tusen takk, Magne! Alltid hyggelig!

    SvarSlett
  3. Grøt er noe jeg ofte lager meg i helgene. Og takk for deilig og inbydende oppskrift :) Og ha ei deilig helg :)

    SvarSlett
  4. Bruker nesten daglig Ingrid Espelid H's oppskrift på vassgraut: 1 dl sammalt grovt rugmel til 3 dl vann. Kokes inn til den er fast. Strø på sukker og hell kefir over. Topp!

    SvarSlett
  5. Takk for kommentar, Thomas. :)

    Vassgraut har jeg aldri forsøkt, anonym, men det gjør seg kanskje til kveldsmat til sultne fotballgutter?

    SvarSlett
  6. Byggrynsgrøt er godt, næringsrikt og metter lenge! Prøv Skjåkgryn (hel byggryn) neste gang du lager grøt. Bedre smak og mer av de gode egenskapene i byggen. Fås kjøpt i dagligvaren. Tips: kok opp 1 del byggryn og 3 deler melk om morgenen, ta kjelen av plata og la stå med lokk til ettermiddagen, så har du ferdig grøt til middag - uten bløtlegging. Har du smakt byggrynskrem? Anbefales!

    SvarSlett
  7. Takk for tips om båe Skjåkgryn og fremgangsmåte. Skjåkgryn står på listen over ting jeg har lyst til å teste, men ennå ikke har fått gjort. Ellers har jeg tidligere også laget byggkrem - smaker kjempegodt!

    SvarSlett
  8. Så kjekt at du drar fram byggen! Les gjerne min artikkel om bygg: http://smakebiten.com/2010/11/11/bygg-det-nye-helsekornet/

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.