Etter at jeg har arrangert noen brødkurs har jeg virkelig fått øynene opp for hvor lettvint den eltefrie deigen er. Og ikke minst hvor godt den smaker. Det eltefrie brødet er helgebrød hos oss, siden jeg stort sett bruker fint mel med no knead-metoden. Og enda enklere enn no knead brød er no knead ciabatta.
Lite gjær i kombinasjon med god tid er hemmeligheten bak den gode smaken. I tillegg ser disse ut som de er bakt på et skikkelig bakeri, med et rustikt utseende som jeg elsker.
Dette trenger du
Oppskriften rekker til ca 8 ciabatta
500 gram hvetemel
1/4 ts tørrgjær
1 1/2 ts salt
4 dl vann
Slik gjør du
Bland det tørre i en bolle og hell over væsken. Bland raskt sammen og
sett det til heving på lunt sted i 12-20 timer. Bruk en bolle med lokk
eller dekk til med plastfolie. (Om du gjør det tidlig fredag ettermiddag, har du ferske ciabatta til frokost på lørdag.) Finn frem en bakeplate og dekk med bakepapir. Dryss litt mel over deigen og bruk en saks til å klippe av passende emner. Legg disse med litt avstand mellom på bakeplaten. De trenger ikke formes ytterligere eller se fine ut, i ovnen får de det rustikke flotte utseendet som karakteriserer ciabatta.
Sett brettet inn i kald ovn og sett ovnen på 220 grader. Følg med, etter 15-20 minutter bør de snart være ferdige. Dette avhenger selvsagt av hvor rask ovn man har, så følg nøye med. Ciabattaene skal være gyldne i fargen. De på bildet er ørlite for mye stekt, men smakte likevel kjempegodt! Avkjøles på rist.
HER står det forresten litt mer om no knead-brødet.
Ser aldeles herlig ut, skal prøves.
SvarSlettHa en strålende helg
Jeg lurer på hvordan du "lager" disse henvisningene med blå skrift som du har på bloggen din? Jeg vet ikke hvordan jeg skal få dette til i min egn bligg, kan du gi meg et tips???
SvarSlettHei Ganske enkelt. Skal forsøke å forklare. Der hvor du skriver innlegget ditt står det en boks med ordet "KOBLING". Kopier linken. Marker deretter det ordet du vil skal stå i teksten. Trykk på KOBLING og fyll inn linken der hvor det står at den skal stå. Trykk ok. Håper det var forståelig. Ellers finnes det mange instruksjonsvideoer om blogspot på nettet.
SvarSlettDisse all jeg slenge i hop med en eneste gang, så har jeg deilige ciabatta til lørdagslunsj! :) Tusen takk for inspirasjon!
SvarSlettkøyrer du ingen etterheving? Og kvifor set du dei inn i kald omn, er det nokon særleg god grunn til det? dei ser forøvrig kjempegode ut:)
SvarSlettHei Liv! Det er for å litt etterheving at jeg setter dem inn i kald ovn. Erfaringen min er at de siger litt ut dersom de står for lenge etter at jeg har lagt dem ut, siden deigen er så løs.
SvarSlettTusen takk for hjelpen, da skal jeg prøve, du er en knupp. Ønsker deg en fin helg
SvarSletthaha, så klart! det var jo veldig oppklarande:) eg har opplevd at det har gått bra likevel med lang etterheving, men dine fekk jo finare fasong. prøver din måte i morgon tidleg! :)
SvarSlettDesse må prøvast:) Håpar det er greitt at eg har pinna oppskrifta?
SvarSlettBare hyggelig, Sonja! :-)
SvarSlettDe så bare så lekre ut de her :-) Men mener du at de skal stå 10- 15 min fra du setter de inn i ovnen på varmluft eller setter du på vanlig ovn og så lar de stå 10-15 min etter temp. har kommet opp i 220 grader? (må visst ha det inn med teskje jeg :p) Maja
SvarSlettHei Maja. Jeg setter ovnen på 220 grader varmluft og setter samtidig inn ciabattaene - slik at de settes inn i kald ovn. Jeg ser nå at 10-15 minutter er i knappeste laget med tid, så jeg har endret i teksten til 15-20 minutter. Men altså, ciabattaene inn i kald ovn (slik at de får litt hevetid), sjekk etter 15-20 minutters tid.
SvarSlettDu kan forsøke deg frem første gang ved å sette ovnen på 200 grader - heller for lite enn for mye - ofte er nye varmluftovner sprekere enn den jeg har hjemme, som jeg bruker som mal i oppskriftene mine. Lykke til! :-)
Ble en hit på tapasbordet, sammen med aioli og lakselefser, sistenevnte med noen små justeringer, men alle hentet hos deg:)
SvarSlettSå hyggelig å høre, Linn!
SvarSlett