Sider

torsdag 29. mars 2012

Påskemuffins med sitron

Her er mitt bidrag til kakemonser som ønsker seg noe gult til påsken; muffins med sitronsmak. Oppskriften på muffinsene er fra The Hummingbird Bakery, kremen er basert på egen oppskrift. (Ingredienslisten er den samme som i kakeboken til The Hummingbird Bakery, men som vanlig når jeg låner oppskrifter, har jeg gjengitt fremgangsmåten med egne ord.)

De gule muffinsene fikk være med på kontoret i dag, siden det var min siste dag på noen måneder. Jeg skal ha permisjon et halvt år, og det gjenstår se om jeg klarer å gjøre noe mer ut av det som har vært en veldig morsom hobby i noen år allerede. Jeg gleder meg!


Oppskriften rekker til ca 24 mellomstore muffins.

Dette trenger du
240 gram hvetemel
300 gram sukker
2 ts bakepulver
Sitronskall fra en middels stor sitron, ekstra til pynt
80 gram smør
2,4 dl H-melk
2 egg



Glasur
100 gram smør
100 gram kremost
ca 300 gram melis
Saft sitron, ca en halv - men smak til
Gul konditorfarge - selvsagt valgfritt

Slik gjør du
Sett ovnen på 170 grader og legg papirformer oppi en muffinsform.

Ha mel, sukker, bakepulver og sitronskall i en bakebolle. Rør godt sammen og tilsett deretter smøret. Visp sammen til det er en smuldrete, løs masse. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin eller eventuelt en håndvisp. Hell melken i en tynn stråle mens vispen går. Tilsett tilslutt eggene og visp til alt er blandet godt sammen - pass imidlertid på å ikke vispe for mye.

Fyll formene 2/3 fulle, bruk gjerne en isskje. Stekes i ovnen i 20-25 minutter til de har fått en svampaktig konsistens. Sjekk en muffins med en kakepinne for å se om den er ferdig.

La muffinsene hvile litt i brettet og legg dem deretter på rist for avkjøling. Jeg har ett brett med plass til 12 former, og måtte derfor steke i to omganger.

Lag glasuren når muffinsene står til avkjøling. Ha smør og kremost i en bakebolle og visp sammen på høy hastighet. Pass på at det ikke er noen klumper igjen fra smøret. Tilsett melis og sitronsaft og pisk videre. La maskinen gå til kremen er luftig og fin, omtrent 4-5 minutter.

Ha glasuren over på en pose og pynt muffinsene. Jeg brukte en Wiltontipp og pyntet noen med perlemorsfargede kuler, noen med kuler i farger og noen med sitronskall. Faktisk foretrekker jeg de som pyntes så naturlig som mulig, det vil si sitronskallet. De smaker også best, selvom de med kuler kanskje gjør seg best på bilder.


God helg, alle sammen! Jeg tyvstarter, siden jeg har fri i morgen.

Hvilke liker du best? De naturlige med sitronskall, de fargerike eller de med perlemorsfargede kuler?

tirsdag 27. mars 2012

Fylte tomater

Fylte tomater kan serveres som tilbehør til en hovedrett, som en liten forrett eller rett og slett når man vil ha litt kos om kvelden. Jeg har fylt tomatene med fetaost og litt annet snacks denne gangen, men her er det egentlig fritt frem. Dette passer også veldig godt til grillmat - både fisk og kjøtt.



I fyllet bruker jeg fetaost, og 200 gram ost er nok til å fylle 4 forholdsvis store bifftomater.

Dette trenger du
3-4 bifftomater
200 gram fetaost
En god neve sorte oliven
En neve pinjekjerner
1 fedd hvitløk
Frisk persille
Nykvernet pepper

Slik gjør du
Skjær av toppen av tomatene og skrap ut innholdet. Rist pinjekjernene i en middels varm panne til de er lysebrune.
Bland fetaost, hakkede oliven og pinjekjerner i en bolle. Tilsett finrevet hvitløk, hakket persille og chili og rør godt sammen. Smak til med pepper. Legg osteblandingen over i tomatene, legg dem i en smurt ildfast form og legg på tomattoppen. Stekes i ovnen på 180 grader i minst 30 minutter.

mandag 26. mars 2012

Grunnoppskrift hjemmelaget tomatsuppe

Mandag er ofte suppedag hjemme hos oss. Det er en typisk travel dag med diverse treninger, av og til møter og familien samles sjelden rundt middagsbordet. Da er suppe genialt, og spesielt tomatsuppe, siden den bare blir mer og mer smakfull ettersom den får stå og godgjøre seg på komfyren.

Jeg kom på at jeg ikke har skrevet om den suppa som vi lager mest av her i heimen, nemlig tomatsuppe. Tomatsuppe er ikke tomatsuppe, pleier jeg å si, siden den kan varieres i det uendelige. Idag serverte jeg den ganske ribbet, med brødkrutonger og noen vaktelegg, og en liten skje med crème fraiche til guttene. En fin kombinasjon av hverdagslig matglede og smaken av luksus - vaktelegg er tross alt ikke noe vi strør om oss med.



Det er kjøttfri mandag i dag, derfor passet det ekstra fint å bruke grønnsaksbuljong.

Dette trenger du
1 gul løk
2-3 fedd hvitløk
Olje til steking
2 bokser hermetiske tomater, bruk gjerne av litt god kvalitet (Mutti - og gjerne på flaske)
2 spiseskjeer tomatpuré
Ca 1 liter grønnsaks- eller kyllingkraft eller -buljong
Salt og pepper
Honning
Fersk timian

Eventuelt:
Noen tomater
Noen spiseskjeer hakkede soltørkede tomater

Fløte eller crème fraiche

Slik gjør du
Hakk løk og knus og hakk hvitløksfeddene. Surr det i en stor gryte i litt olje til det er mykt, omtrent 10 minutter. Tilsett de hermetiske tomatene og pureen, eventuelt også ferske tomater eller soltørkede tomater. La det få et oppkok og sett deretter gryten på svak varme. Tomatsausen kan få godgjøre seg så lenge du har tid, jo lenger tid på komfyren desto mer smak i suppen. Ha i ferske urter og kjør tomatsausen glatt med en stavmikser. Ha i kraft/buljong og kok opp. Smak til med salt og pepper, og eventuelt honning. Det er stor forskjell på tomatene, avhengig av sesong og hvor de kommer fra. Smak derfor til med honningen tilslutt. Om det blir for søtt, kan alt balanseres med litt balsamicoeddik.

Som sagt er dette et genialt utgangspunkt dersom man vil ha en enkel suppe. Den kan serveres med kikerter, makaroni, brødkrutonger, litt parmesan, egg, pølsebiter, chorizo, ulike urter, chili, andre kryddervariasjoner osv. Det finnes ingen grenser for hva som kan puttes oppi denne, og den kommer garantert til å dukke opp på bloggen igjen i flere varianter.

fredag 23. mars 2012

Hjemmelaget "kebab"

"Sjukt goe kebab, mamma!"

...var dommen fra testpanelet etter at jeg hadde utført oppdrag "Kebab" forleden dag.

Kebab er opprinnelig en tyrkisk-persisk rett med grillet eller kokt kjøtt. Tradisjonelt ble det benyttet lam i kebab, men nå er det angivelig anledning til å bruke både storfe, lam, kje, kylling - og til og med andre typer kjøtt - avhengig av lokale restriksjoner på matfronten. Man kan til og med bruke malt kjøtt og samtidig kalle det kebab. Jeg har derfor konkludert med at det er store variasjoner i hva man kan lage under denne benevnelsen.



Siden jeg, etter å ha forspist meg på 29 kroners-kebab opptil flere ganger på Red onion i Pilestredet i løpet av nitti-tallet (finnes dette stedet fremdeles?), forbinder kebab med grillet kjøtt som snurrer rundt på en storkjøkkengrill servert svømmende i saus i et pitabrød, skriver jeg "kebab" i gåsetegn - for meg blir liksom kjøttdeigkebab ikke det helt "riktige". Men hva gjør vel det når jubelen sto i taket etter første bit hos mine håpefulle?

Jeg gjorde det enkelt denne gangen. Pitabrødene ble kjøpt inn, riktignok fra et hjemmebakeri i Lyngdal, tilbehøret ble begrenset til et par typer grønnsaker, og kjøttet raskt stekt opp med litt krydder. Den hvite sausen var det bare å røre raskt sammen før kjøttet ble stekt. Her er det selvsagt fritt frem for utvidelser, flere grønnsaker, mer smak i kjøttet, kanskje enda en tomatsaus med chili. Uansett ville jeg spandert på meg kjøttdeig av god kvalitet - da blir det mer substans i maten.

Dette trenger du
100 gram kjøttdeig eller karbonadeig pr. person
Salt og pepper
Paprikakrydder
Chili
Spisskummen

Pitabrød, ett pr. person
Grønn salat
Hakket rød løk
Hakket agurk
Mais (kan droppes)



Kebabsaus:
1 dl naturell yoghurt
1 dl crème fraiche
1 fedd hvitløk
Salt og pepper
Hakket persille
Hakket frisk koriander

Slik gjør du
Begynn med sausen slik at den får satt seg litt før servering. Bland yoghurt og crème fraiche og ha i finrevet hvitløk og finhakket persille og koriander. Smak til med salt og pepper. Sett til side.
Stek kjøttet og smak til med krydder. Gjør istand resten av ingrediensene.
Serveres i pitabrød med salat i bunn, deretter kjøtt og saus på toppen.



Dette er faktisk fast food - selvom det tilberedes på eget kjøkken. Og selvom det ikke nødvendigvis er autentisk kebab, falt dette virkelig i smak for mine tre kebabelskende gutter.

torsdag 22. mars 2012

Inge Andas mascarponemousse på sjokoladebunn

matkurset med kokken Inge Anda som jeg var på forrige lørdag laget vi ikke bare forretter og hovedretter, vi fikk også utfolde oss med søte råvarer.

Gruppen min stod for tilberedningen av denne desserten. Selvom den både ser fin ut og smakte himmelsk (på tross av at vi på det tidspunktet faktisk hadde spist oss gjennom tre forretter, tre hovedretter og to desserter), var den ganske enkel å lage. Dette er desserten for de som liker noe lite og søtt etter middag (check), de som foretrekker å gjøre istand så mye som mulig i god tid før eventuelle gjester kommer - kanskje noen dager på forhånd (check) og de som lar seg sjarmere av desserter som ser mer imponerende ut enn arbeidet skulle tilsi (check).

Jeg er glad i både kake og dessert. Da er det praktisk at desserten - siden jeg tross alt hverken har godt av eller som regel orker mer enn det ene - inneholder elementer av begge deler. Denne består av sitron- og mascarponemousse og lettlaget sjokoladebunn. Og den skal garantert lages igjen!



Jeg har fått lov til å gjengi oppskriften, men fremgangsmåten er beskrevet med egne ord. Oppskriften holdt til 16 former.

Dette trenger du
Sjokoladebunn:
5 egg
150 gram sukker
40 gram kakao
40 gram hvetemel
20 gram smeltet smør

Sitron- og mascarponemousse:
4 eggeplommer
100 gram sukker
500 gram mascarponeost
3 dl fløte
Saft av to sitroner
4 plater gelatin
Cointreau - et par korker

Slik gjør du
Start med å piske kremen og sett denne kaldt. Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann. Lag deretter sjokoladebunnen. Pisk egg og sukker til eggedosis, bland mel og kakao og vend dette inn. Smelt smøret og bland inn i deigen. Stryk deigen utover et stekebrett kledt med bakepapir. Stekes i omtrent 7-8 minutter på 200 grader. Fortsett med moussen mens kakebunnen står i ovnen.
Pisk eggeplommer og sukker til tykk eggedosis. Pisk inn mascarponeosten. Smelt gelatinen i oppvarmet sitronsaft og cointreau og sett til avkjøling. Kremen skal deretter vendes inn i osteblandingen, og tilslutt blandes sitronsaften inn.

Vi brukte små aluminiumsformer slik som DETTE. Trykk ut ringer med glass i to ulike størrelser. Det skal ligge sjokoladebunn både på topp og i bunnen av formen. Legg en liten runding med kakebunn nederst formene. Fyll en sprøytepose med mousse og sprøyt formene nesten fulle. Legg kakebunnrundinger på toppen og sett kaldt. Når de skal spises, tas de ut av formen og vendes på en tallerken. Pynt om du vil. Vi hadde melonkuler og friske bringebær med bringerbærcoulis. Dette kan lages ved å kjøre frosne bringebær i en blender med litt sukkerlake laget på to deler sukker og en del vann. Siles gjennom en finmasket sil slik at alle frøene forsvinner. Anrettes på tallerkenen med litt saus, melonkuler og bringebær.

God dessert!

onsdag 14. mars 2012

Bondeomelett

Å lage omelett er en enkel måte å vri seg unna middagslaging på. Det er dessuten genialt å lage dersom man har noen egg og litt rester av poteter og pølser eller annet kjøtt i kjøleskapet. Hønene våre har virkelig begynt å verpe i det siste, vi får tre egg om dagen. Det er det aller beste vårtegnet, i tillegg til den luksusen det er å få "hjemmelagde", ferske egg hver eneste dag.



Jeg hadde en pakke med jærske lammepølser fra Malmin & Orre, Jærens minste pølsemakeri, liggende i kjøleskapet. De passet godt i en rustikk omelett sammen med noen poteter, løk og tomater. Og egg, selvsagt.

Oppskriften er til 3-4 personer.

Dette trenger du
6 egg
Litt vann
Salt og pepper
2 pølser av god kvalitet
1 løk
2-3 poteter i skiver
1-2 tomater
Eventuelt gressløk

Serveres med litt salat, noen ekstra tomater og alfalfaspirer på toppen.



Slik gjør du
Kok potetene først dersom du ikke har noen rester. Skjær pølser i biter og poteter i skiver og stek det noen minutter i litt smør i en stekepanne. (Tips: Om du må koke potetene først, så skjær dem i skiver - da koker de raskere.)
Skjær løken i strimler og legg det i sammen med potetene og pølsene. Pisk lett sammen egg, vann, salt og pepper og hell det over i pannen. Legg tomatskiver på toppen. La omeletten stivne på svak varme under lokk.

Server med salat og eventuelt litt godt brød.

tirsdag 13. mars 2012

Liten pavlova med appelsinfileter, sjokolade- og kanelkrem

Jeg sitter ofte med eggehviter til overs etter å ha laget majones, spagetti carbonara eller andre ting hvor man bare benytter seg av plommen i egget.

For noen helger siden kom jeg på at jeg kunne lage en liten og søt pavlova av de to overskudds-eggehvitene i kjøleskapet. Som tenkt, så gjort. Da jeg også hadde litt mørk kokesjokolade og et par appelsiner som var igjen etter skituren, ga nesten toppingen seg selv.



Dette trenger du
2 eggehviter, romtempererte
60 gram melis
1/4 ts maizenna
1/4 ts hvitvinseddik
1/4 plate kokesjokolade

Fyll:
Krem
Resten av kokesjokoladen
Kanel etter smak
Evt. melis etter smak
2 appelsiner

Her er marengsbunnen før den skal inn i ovnen.
Slik gjør du
Når man skal lage marengs, er det viktig at alle kjøkkenredskaper er helt rene. Eggehvitene må dessuten være fullstendig fri for eggeplomme. I motsatt fall vil ikke marengsen stivne.

Sett ovnen på 200 grader. Finn frem alle ingrediensene og en bakeplate med bakepapir. Hakk sjokoladen. Pisk eggehvitene med miksmaster eller i kjøkkenmaskin. Tilsett gradvis melisen når massen begynner å skumme lett. Pisk til eggehvitene er helt stive, dette tar 3-5 minutter. Ha maizenna og eddik i marengsen og rør det forsiktig inn. Tilsett den hakkede sjokoladen og vend den inn med en slikkepott.

Bre marengsen utover bakepapiret med en slikkepott eller en bred smørekniv. I mange oppskrifter står det at man skal tegne opp en sirkel på bakepapiret og deretter snu papiret. Jeg synes det er like greit å ta det på slump - og alle kakene har blitt runde og fine i formen. Denne oppskriften holder til en kake på omtrent 17 cm i diameter.

Sett kaken inn i ovnen og skru ned temperaturen til 130 grader. Jeg bruker varmluft. La den stå i 90 minutter.

La kaken deretter stå i ovnen for avkjøling med stekeovnsdøren på gløtt. Fjern papiret og legg marengsbunnen over på et fat. Smelt kokesjokoladen på svak varme sammen med litt av kremfølten og sett deretter til avkjøling. Pisk kremen og tilsett den avkjølte, men smeltede sjokoladen. Smak til med kanel.

Skjær ut appelsinfileter. Ha krem på kaken og pynt med appelsinene. Bør helst ikke lagres lenge, men kan stå litt i kjøleskap.



Oppskriften er basert på pavlova-oppskriften i DETTE innlegget.

HER er forresten en liten you tube-film om hvordan man lager appelsinfileter.

torsdag 8. mars 2012

Pasta med reker

Dette er egentlig en rett jeg har skrevet om tidligere. Og det er på denne tiden av året rekene er aller best, det kommer jeg aldri til å slutte å mase om. Reker skal spises når de er fulle av rogn og når det er kaldt i vannet – ikke om sommeren. Da er de dvaske og stort sett overpriset.



Reker er igrunn aller, aller best naturell – med nybakt loff og hjemmelaget majones, dill og sitron. Om du vil lese mer om majones, finnes det oppskrift HER.



Her er en snasen rett dersom man vil variere litt med de gode rosa skalldyrene, men likevel trenger noe lettvint. Server gjerne med tørr hvitvin.

Dette trenger du
Til 2 personer
Spagetti eller linguine
Nypillede reker, 150-200 gram
Kremfløte, ca 1 dl
Olivenolje
Fersk chili, 1-2
Saft og finrevet skall av ½ sitron
Bladpersille, 1 bunt
Hvitløk, 2 fedd
Cherrytomater
Salt og pepper



Slik gjør du
Kok spagettien etter anvisning på pakken. Knus og hakk hvitløken, og fres den på svak varme i litt olivenolje. Ha oppi finhakket fersk chili. Når pastaen er ferdig kokt tilsettes finrevet sitronskall og sitronsaft i oljen. Ha oppi pastaen og rør det raskt sammen mens man tilsetter kremfløten. Legg en passende porsjon over på en dyp tallerken, dryss over rikelig med hakket bladpersille og rekene og bland lett. Serveres med nykvernet pepper, sitronbåter og noen søte cherrytomater.

tirsdag 6. mars 2012

Et lite mellommåltid? Yoghurt med nøtter og honning

I serien "dette er ikke en oppskrift" legger jeg ut et lite tips om hva man kan lage seg til frokost, som et lite mellommåltid, til kvelds eller rett og slett til en lett lunsj.


Dette er noe jeg selv tyr til dersom jeg bare ha skal ha noe lite og godt, og som gjør at jeg ikke blir mannevond - som jeg har en tendens til å bli dersom jeg blir veldig, veldig sulten... Mannen min - som ikke lider av samme skjebne - får tidvis påminnelser om hvordan jeg da blir. Og om jeg skal lytte til ham, er det ikke spesielt sjarmerende.

Oppskriften er til én person.

Dette trenger du
Ca 2 spiseskjeer yoghurt naturell
En halv neve ristede peanøtter, evnt. andre nøtter som du liker godt
Sesamfrø
Bittelitt honning


Legg yoghurten i en skål, dryss over nøtter og sesamfrø og hell over litt honning. Spis, og bli menneske igjen.

mandag 5. mars 2012

Vietnamesisk fest!

For noen uker siden inviterte vi til vietnamesisk middag. Det ble en lang kveld med masse mat og drikke, god "drøs" rundt bordet og sene nattetimer.



Lysten til å kjøpe "totalt unyttige ting som man garantert ikke får bruk for hjemme" tok overhånd i gamlebyen i Hanoi, og jeg kom hjem med en mengde søte, små og fargerike asiatiske lykter i silke. De ble for anledningen brukt til pynt i stua. For korrekt vietnamesisk stemning. Ellers ble hundre års fransk kolonistyre i Vietnam representert ved velkomstdrikken, champagne.

Her er hva som ble servert:

Phó



Stekte vårruller og ferske sommerruller servert med soyasaus, peanøttsaus og dipsaus laget på fiskesaus.



Pomelosalat. Jeg hadde laget en mengde, men alt forsvant. Falt tydeligvis i smak. (Og btw, det er fremdeles sesong for både pomelo og reker...)

Kokosis, fransk espresso og vietnamesiske karameller med peanøtt- og kokossmak til dessert.

Ananas med chilisalt var planlagt og innkjøpt, men kom aldri lenger enn til kjøkkenbenken. Det må ha vært nok mat.

lørdag 3. mars 2012

Stekte vårruller

Vårruller er alltid populært hjemme hos oss. Det er ikke noe jeg velger dersom vi har dårlig tid - siden det tar litt tid å lage - men belønningen er fire glade gutter. Samt at jeg liker det godt selv også, da.

Oppskriften er upresis - som så ofte her fra [kjøkkentjeneste]. Grunnen er at den kommer fra den greie kokken som ga meg mange fine tips i Vietnam, og da var ikke mengdemål noe tema. Rådet mitt er derfor å smake seg frem, prøvestek en av dem før man steker alle. I oppskriften hennes skal ikke kjøttet steke før man frityrsteker vårrullene. Jeg foretrekker likevel å steke kjøttet litt først, så bruker jeg ikke så lang tid til slutt. Og om du steker fyllet først, er det også enklere å smake seg frem til den korrekte sammensetningen.

I Vietnam - hvertfall i den oppskriften jeg fikk - benyttes tørkede rispapir til vårrullene. De må i såfall først bløtes slik at det er mulig å rulle dem sammen. Legg papiret på en våt, men oppvridd frottéklut. Trykk lett på papiret til det er blitt mykt. Om man bruker elastiske vårrullplater som man får i frysedisken i asiabutikker, trenger man bare å tine dem før de er klare til bruk. Jeg bruker derfor de elastiske når jeg skal steke vårrullene.


Dette trenger du
Kjøttdeig, okse eller svin
Gulrot
Løk
Hvitløk
Shiitakesopp, tørket eller fersk
Bønnespirer
Pepper
Fiskesalt
Glassnudler (valgfritt)
Chili (valgfritt)
Fersk koriander (valgfritt)
Olje
Egg (dersom kjøttet ikke stekes først)
Vårrullpapir (elastiske ark man får i frysedisken i asiabutikker) eller rispapir


Slik gjør du
Skjær gulrøttene i tynne strimler, bruk gjerne en mandolin. Finhakk løk og hvitløk. Bløtlegg soppen dersom den er tørket. Hakk sopp. Ha litt olje i en panne og ha i kjøtt, gulrøtter, sopp, løk og hvitløk. Surr det sammen til kjøttet er nesten ferdig stekt. Ha i bønnespirene og smak til med pepper og fiskesaus. Om man ønsker mer smak, kan man også tilsette litt hakket fersk chili og fersk koriander. Om fyllet ikke skal stekes først, has alt i en bolle og blandes med egg.

Når rullene skal lages, legges et papir med et hjørne mot deg. Legg litt fyll i midten av papiret og brett over den spissen som peker mot deg. Brett over sidene og rull sammen. Fest det siste hjørnet ved å pensle litt pisket egg på rullen.

Man kan enten steke rullene i olje eller de kan stekes i stekeovn. Om de stekes i ovn, er det en fordel at de pensles med litt nøytral olje. Snu de underveis og pensle på den andre siden også. Jeg synes vårrullene blir best om de stekes i olje. Bruk en vid, litt høy panne eller gryte og ha i smaksnøytral olje, som mais-, rasp- eller solsikkeolje. Varm oljen til minst 170 grader og stek 3-4 vårruller av gangen. Jeg snur dem rundt halvveis i steketiden. Stekes til de ser gyldne og fine ut og legges deretter på en rist med kjøkkenpapir for avrenning.

Serveres som en del av en større middag med mange småretter eller med en salat laget av tomat, agurk og koriander med dressing av litt sesamolje, lime og fiskesaus. Og med søt chilisaus til å dyppe i.

fredag 2. mars 2012

Turkake

Dette er kaken som i familien vår kalles turkake. Og det gjelder uansett om kaken tas med på tur eller ikke. Den er enkel å lage, saftig og godt likt av de minste i familien.

Som så mye annen mat, knytter det seg hyggelige minner til denne kaken. Jeg fikk opprinnelig oppskriften av en person jeg setter pris på, men som jeg av ulike grunner ikke lenger treffer så ofte. Kaken er imidlertid fast innslag enten ved barnebursdager eller vi er på tur, og da går tankene mine til den som ga meg oppskriften - oppskriften som jeg forøvrig i mange år hadde liggende lagret i meldingsarkivet på den første mobiltelefonen jeg eide - på midten av nittitallet.



Det er ikke egg i denne kaken. Det er imidlertid slik vaniljesaus man kjøper ferdig på kartong, og det er denne sausen som gir den saftige konsistensen. Denne kaken er enda bedre dagen etter og egner seg også veldig godt til frysing.

Dette trenger du
10 dl vaniljesaus
200 gram smør
600 gram sukker
700 gram mel
2 ts vaniljesukker
4-5 ts bakepulver

Slik gjør du
Smelt smøret. Bland alt i en stor bakebolle, og ha det i en langpanne kledt med bakepapir. Langpannen min hører til en ordinær ovn på 60 x 60 cm i ytre mål.

Strø et godt lag med kanel og perlesukker på toppen. Stekes i 40-50 minutter på 175 grader.