Sider

torsdag 19. mai 2011

Saltkokte poteter med aïoli

Det er nesten en rett i seg selv, disse potetene kokt i saltet vann som smaker fantastisk sammen med hjemmelaget aioli. For en LCHF-entusiast vil slike poteter være selve ondskapen, med unntak av aïolien, muligens. Dessuten er de skremt ut av det gode selskap i 5 om dagen. Likevel ble disse potetene fjorårets slager som tilbehør til nærmest all slags middag, samt selvskreven på tapasbordet. Hos oss vel og merke, for her telles hverken proteiner eller karbohydrater. Hvertfall ikke på den måten. Jeg har nok styr med å telle kunstige tilsetningsstoffer.


Vi laget saltkokte poteter til 17. mai-lunsjen, og var det ett fat det ble småspist av lenge etter at måltidet var avsluttet, så var det dette fatet. Innsatsen er minimal, resultatet fantastisk godt. Og grunnen til at det smaker så godt er angivelig at saltet i vannet trekker ut fuktigheten i potetene slik at potetsmaken blir enda mer konsentrert.

Dette trenger du
1 kg poteter, amandine eller mandler
1 kg salt
2 liter vann


Slik gjør du
Kok opp vannet i en romslig gryte. Ha i saltet og vaskede, men ikke skrelte, poteter og la det koke opp. Sett ned varmen og la potetene koke til de er ferdige. Kjenn etter underveis, koketiden vil variere med størrelse og type potet. Hell av vannet og ta av lokket, slik at all dampen slipper ut. Det vil da danne seg et tynt saltlag på potetene. Serveres til all slags middag, gjerne grillmat om sommeren, og aller helst med hjemmelaget aïoli til.

11 kommentarer:

  1. Vi hadde også saltkokte poteter til 17. mai-middagen. Snadder! Det er fast tilbehør når vi griller hos oss.

    SvarSlett
  2. Dette så spennende ut, må prøves i nær fremtid.

    SvarSlett
  3. ÅÅÅÅ
    Super-nam!
    nå må jeg bare lære meg å bruke foodprofessoren så jeg kan lage Aioli...
    Er det lov til å jukse første gang og kjøpe ferdig?

    SvarSlett
  4. En tur på grillen de siste minuttene er ikke det granne feil.

    SvarSlett
  5. Kan disse lages dagen før og serveres kalde?

    Takk for gode tips, mvh Merete B :)

    SvarSlett
  6. Hei Merete!

    Disse er best når de er relativt nylaget, jeg tror ikke jeg ville laget dem dagen i forveien.

    SvarSlett
  7. ...altså de er helt greie å spise kalde, men jeg hadde ikke laget dem til gjester og servert kaldt...

    SvarSlett
  8. Takk for svar, men uff så dumt, hadde gledet meg til å servere dem i morgen, men klarer ikke å holde de varme, så da får de være til neste anledning.

    Tror jeg har sagt det før, men sidene dine er utrolig inspirerende, blir sulten av å titte her :)

    MB

    SvarSlett
  9. Har laget dette etter oppskriften din nå i kveld og spiser det sammen med tzatziki. Mums! :)

    SvarSlett
  10. Hei,

    Hva slags type salt bruker du? vanlig eller grovsalt?
    Takk for fine og inspirerende sider hvor jeg har fått mange gode tips og oppskrifter.

    Hilde

    SvarSlett
  11. Hei rekkehuset. Takk for hyggelig kommentar. :-) Jeg pleier å bruke grovt havsalt, fra de store posene.

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.