Sider

onsdag 2. mars 2011

Maki sushi - en trinn-for-trinn-beskrivelse av en amatør

I dag har jeg hatt besøk av en jeg kjenner som jobber for Salma. Jeg har vært så heldig å få noen stykker salmalaks back loin, og hun viste meg hvordan man kunne lage enkle sushiretter av rå laks.



Derfor, jeg understreker - virkelig understreker, at dette er en beskrivelse av en amatørs møte med rå fisk på egen kjøkkenbenk. Jeg elsker sushi, bare la meg si det med én gang. Første gang jeg smakte den rå, elegante fisken var på et av Oslos ytterst få sushi-steder en gang i 1994. Ikke visste jeg at jeg ble utsatt for en slags test av min fremtidige mann, dengang kjæreste. Jeg visste imidlertid straks at jeg (Ups, klisjéalarm!) hadde smakt det som for alltid skulle være min livrett.

(Testen gikk forøvrig ut på at tidligere nevnte mann skulle forsikre seg om at jeg var av sorten som likte å prøve ut ny mat - selvom det var snakk om rå fisk på risballer tilsatt eddik, noe den jevne nordmann tidlig på nitti-tallet knapt hadde hørt om. Jeg kan avsløre at jeg besto denne testen, i tillegg til de andre testene jeg uten vitende var med på. Sånn sett hadde min minste sønn rett i dag da han sa at han ikke hadde blitt født dersom "mamma ikkje lige sushi". Noe som høres litt merkelig ut for de fleste, men som for den som har hørt historien om sushi-testen er rimelig opplagt.)

Nå skal jeg skrive om makiruller mens det fremdeles er friskt i minnet. Resten av tingene kommer på bloggen i tur og orden.

Å lage makiruller ser kanskje litt vanskelig ut. Men med litt øvelse, den rette risen, utstyret og fersk fisk, kan det ikke gå galt. Det er som sagt viktig å få til korrekt konsistens på risen og man må ha ordentlig fisk. Salma informerer selv om at fisken deres kan benyttes rå uten å ha vært en tur innom fryseren. Om du bruker andre typer fisk, anbefales det imidlertid at den har vært fryst ned til minst -20 grader i 24 timer før den skal spises. Man kan også lage makiruller uten å bruke fisk overhodet.

For å lage sushi, enten det er nigrisushi eller makisushi, trenger man syltet ingefær, wasabi - som er finrevet japansk pepperrot, rullematte i bambus, sushiris, risvineddik og nori tang. Jeg synes også spisepinner er obligatorisk - sushien smaker rett og slett bedre da, merkelig nok.



Tilberedning av ris
Sushi betyr egentlig sur ris - og det er nettopp det sushirisen er, den er nemlig tilsatt eddik. Bruk sushiris som fås kjøpt i de fleste dagligvareforretninger.

Risen skal først skylles til vannet er helt rent, gjerne 5-6 ganger. Deretter skal den stå i vann i 20 minutter. Skift vannet og kok så risen i ca ti minutter i gryte med lokk. Etter at risen er kokt skal den kjøles ned. Ha den over i en kald bolle, da avkjøles den raskere. Bland sammen like deler riseddik og sukker, samt litt salt. Dette røres sammen til sukker og salt er helt oppløst. Ha eddikblandingen oppi risen og rør sammen.

Til 250 gram ris trenger man 4 dl vann til koking, 2 spiseskjeer risvineddik, 2 spiseskjeer sukker og en stor klype salt.

Når risen er avkjølt til ca 30 grader er den klar til å bli brukt til makifyll.

Tilberedning av makisushi
Det er mye som kan benyttes som fyll i maki-ruller. Jeg holdt på å si at det bare er fantasien som setter grenser, men det er kanskje å ta litt for hardt i. Selv tenker jeg at avocado og mango kan være godt som tilbehør til fersk laks, og jeg må innrømme at jeg alltid blir litt snurt dersom jeg bare får crabsticks i makiruller på sushirestauranter, dette er ikke spesielt uvanlig å få heller. (Hallo! Crabsticks representerer alt det jeg vanligvis skyr på kjøkkenet. Ikke tilsatt ett gram krabbe, fullt av smakstilsetninger og farge. Pføy.) Jeg brukte selvsagt laks i dag, samt agurk og paprika. Det er greit at fyllet ikke er altfor soggy, siden rullen også skal henge sammen. Ellers kan tunfisk veldig gjerne brukes.

Plasser en bambusmatte på kjøkkenbenken og legg et blad tang på matten.



Legg utover ris, men spar 1,5 cm ved bunn og topp. Legg på en rad med fyll, ikke helt i midten, men ganske langt opp på tangbladet.



Bruk bambusmatten til å rulle tangen og risen tett sammen.



Når man har fått en rull, skjæres den i biter på omtrent 1,5 cm. Dette er en maki-rull med tang på yttersiden.

Jeg liker også veldig godt maki-rull med ris og sesamfrø på utsiden. Dette er litt mer styrete å få til, men det er heller ikke umulig.

Bruk to skjærebrett. Legg noritangen rett på et brett og spre risen utover tangen.



Ha ristede sesamfrø over risen. Dette kan du godt droppe dersom du ikke liker det. (Men sesamfrø er nam! Rist frøene lett i en tørr stekepanne først - det er essensielt for å få ut den gode smaken.) I dag brukte jeg litt finhakket gressløk i tillegg, det var veldig vellykket.



Legg et lag med plastfolie over risen og trykk det lett sammen. Sesamfrøene skal da klistre seg til risen. Ha bambusmatten over plastfolien og et nytt skjærebrett over der igjen. Snu begge skjærebrettene og fjern deretter det øverste brettet. Ha på ønsket fyll. Nå er det klart for rulling. Siden det er plastfolie mellom risen og bambusmatten, må man passe på å holde plastfolien utenom rullen.



Skjær deretter rullen opp i passende størrelser.



Maki sushi serveres sammen med litt japansk soyasaus tilsatt litt wasabipasta. Wasabien er sterk, så jeg synes det er greit om hver og en får tilsette selv det de måtte ønske i en liten skål. Selv synes jeg det er godt når det river litt i nesen, men japanerne skal angivelig foretrekke at det ikke er så sterkt.

Hva drikker man så til sushi? Mannen min foretrekker øl sånn generelt, så også til sushi - og gjerne det japanske ølet Kirin. Ellers hevder kjennerne at både champagne og tørre hvitviner er godt til. Jeg drikker alltid hvitt til sushi, men det er ingen indikasjon på at det passer spesielt bra, siden jeg på det jevne er veldig glad i tørre hvite.

Kanskje dere ble inspirert til å teste ut dette på eget kjøkken? Jeg håper det! Her skal det hvertfall serveres rå fisk i flere varianter fremover.

Jeg vil understreke at jeg ikke har mottatt noen påskjønnelse fra Salma for dette innlegget, [kjøkkentjeneste] er fremdeles så (sørgelig) usponset som den kan få blitt. Jeg har imidlertid fått laksen vi brukte i de ulike tingene vi laget. Salmalaks har jeg uansett ikke noe problem med å anbefale her på bloggen - uten noen som helst belønning - siden jeg stort sett alltid kjøper salmalaks selv.

12 kommentarer:

  1. Flinka! Skal absolutt bruke tipsene dine og lage sushi!

    SvarSlett
  2. For en absolutt amatør, så dette meget profesjonelt ut!
    Kristine

    SvarSlett
  3. Og nå fikk jeg virkelig lyst på sushi! Den der rullen med sesamfrø ser bare nydelig ut!

    SvarSlett
  4. Tusen takk for fine kommentarer, dere! :)

    SvarSlett
  5. Jeg har ikke råd til salma, og jeg har ikke tålmodig til den risen der... men jeg har hørt oppskrifter med både såkalt blomkålris (gjerne rå!), og andre ting, det blir jo sjøgress,ris og fisk.

    Og dette var jo absolutt en fristende guide, må få laget meg noe.. "billig"-sushi snart! :D

    SvarSlett
  6. Satt og siklet på bildene før i dag, så du kan vel kanskje gjette hva jeg spiste til middag i dag :-)
    Ha ei riktig fin helg.

    SvarSlett
  7. Hm, kan gravide også det - spise salmalaks uten å fryse den? For øvrig vil jeg si meg enig med deg, i at det betyr mye hvordan man spiser maten!

    SvarSlett
  8. Hei Mirjam. Jeg tror de offentlige kostholdsrådene for gravide går ut på å ikke spise rå fisk i sin alminnelighet, så jeg tror ikke jeg hadde spist salmalaks heller. :)

    SvarSlett
  9. Yummi! Såg kjempegodt ut! Du er jo en reser på mat. Nye innlegg hele vegen, må jo være enormt tidkrevende? Her er det jo ikke bare til å ta bilde av en lampe eller en sofa, men her må du faktisk lage noe først!

    SvarSlett
  10. Fabelaktig!!!
    Dette var beste gjennomgang jeg har funnet på nettet, gjett om det blir sushi på hytta fremover!
    :o) klem

    SvarSlett
  11. prøm maki med kimchi ( http://www.matblogg.net/2011/07/18/kimchi-2/ )

    Kjempegodt!

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.