tag:blogger.com,1999:blog-5072210510807972128.post3512338704290290499..comments2024-03-29T07:17:10.348+01:00Comments on [kjøkkentjeneste]: Råmelk is the new surdeig - råmelkskjeks[kjøkkentjeneste]http://www.blogger.com/profile/12662521443720439453noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-5072210510807972128.post-59242058318368455692010-12-15T22:21:55.497+01:002010-12-15T22:21:55.497+01:00Tusen takk for nyttig informasjon! Jeg hadde selv ...Tusen takk for nyttig informasjon! Jeg hadde selv fryst ned den melken jeg brukte i kjeksene, så jeg har også følelsen av at dette er vanlig, ja. Ellers har jeg kun erfaring med konvensjonelt gårdsbruk (har tilbragt alle ferier på gård på Østlandet da jeg var liten, og utallige timer i fjøset!) og der var det stort sett kalvedans vi brukte råmelken til. <br /><br />Flott at du gir tilbakemeldinger på oppskrifter - det er bare slik de blir bedre. :)<br /><br />Jeg har forresten fått meg en ny råmelks"leverandør" og satser på flere råmelksting etterhvert. Kalvedans må hvertfall lages igjen. Ellers fortalte den bonden meg at all råmelken deres ble fryst ned og brukt til nettopp lammene om våren - dersom det var behov for det. Fint at ressursen blir utnyttet, synes jeg. :)<br /><br />Igjen, takk for hyggelig og informativ kommentar.[kjøkkentjeneste]https://www.blogger.com/profile/12662521443720439453noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5072210510807972128.post-57567450505574083322010-12-15T21:48:40.729+01:002010-12-15T21:48:40.729+01:00Har laget disse nå, de ble veldig gode, men måtte ...Har laget disse nå, de ble veldig gode, men måtte bruke mye mer mel enn du hadde gjort. Ikke ble de så flate som dine heller... <br />Råmelk brukes til så mye rundt om på gårdene, bla pudding (kalvedans) og i ulike baksverk. Det første målet (utmelkinga) er viktigst å bruke på kalven da det er den aller aller fineste melka! Det er også vanlig å fryse ned melk fra dette måltidet slik at bonden har melk til nyfødte kalver dersom kua ikke har nok melk eller hun har betennelse i juret ved kalving. Også sauebønder liker å fryse ned råmelk fra ku slik at de har en reserve ved lamming, da heller ikke alle søyene har melk med en gang de lammer.<br />Råmelk fra andre- og tredje melking er det vanligvis som brukes til pudding og baksverk, da denne melka er litt mindre næringsrik for kalven enn første utmelking (det første måltidet til kalven er det aller viktigste).<br /><br />Råmelk har bestandig vært brukt som en ressurs på gårdene, og har ikke noe med hvorvidt det drives økologisk eller konvensjonelt!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5072210510807972128.post-78286331194274718032010-12-10T11:51:28.577+01:002010-12-10T11:51:28.577+01:00Råmelkspudding er en favoritt her i heimen hvertfa...Råmelkspudding er en favoritt her i heimen hvertfall. Spises varm med sukker på, eller kald enten på brødskiva eller som dessert med karamellsaus.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5072210510807972128.post-46332350758767270702010-12-06T13:02:21.755+01:002010-12-06T13:02:21.755+01:00Mmmm, nå husker jeg bestemors gode råmelkspudding ...Mmmm, nå husker jeg bestemors gode råmelkspudding namnam....<br />Ellers brukte både hun og mamma råmelk da de bakte brød før, det var kanskje derfor det var så utrolig godt, med meierismør og sukker på :-)Uglahttps://www.blogger.com/profile/05426606282367534462noreply@blogger.com