mandag 30. november 2015

Blomkål- og brokkolisuppe med bacon

Stort raskere kan man nesten ikke lage middag. Her går det også fint an å tilsette andre grønnsaker, men jeg synes brokkoli og blomkål kler hverandre godt, samt at de er enkle å koke sammen siden de krever omtrent samme koketid for å bli møre. Bacon setter en ekstra spiss på suppen, og om du har hjemmebakte ciabatta, så blir dette et herremåltid. 



søndag 29. november 2015

Ukens utvalgte første søndag i advent

Det er første søndag i advent og helt innafor å begynne på juleforberedelsene! Det blir derfor både julekaker og julemat i denne "ukens utvalgte". Vi begynner like gjerne med julekakene. Her er mine absolutte favoritter, brune pinner.


Juletre av vaniljekjeks

Vaniljekjeks smaker godt og kan fint lages hele året, men de passer også perfekt som julekaker. Disse er et godt utgangspunkt dersom man vil være kreativ med pynt og glasur, eller man kan rett og slett gjøre som her; stable de oppå hverandre så det blir til et juletre. Jeg liker det best enkelt og rustikt, og litt melis og ferdigkjøpt pynt er nok i massevis for kakekunstneren i meg. Om du vil eksperimentere med teknikker eller annen hjemmelaget pynt, er uansett dette en enkel og smakfull kjeks som går forholdsvis raskt å lage - og ikke minst - godt likt av gutta i huset! De som er interessert i å se en som virkelig kan sin pyntekunst, anbefaler jeg Borrowmyeyes, større kakepyntekunstner skal man lete lenge etter!


lørdag 28. november 2015

Krydderkake i langpanne

Dette er kaken som nesten smaker pepperkaker, altså en skikkelig smaksrik, klassisk krydderkake. Den er perfekt å bake når man skal ha med kake til skoleavslutninger, møter eller dugnader. Og i tillegg til at den smaker godt, rører man den sammen i full fart også. Krydderne gjør at kaken passer ekstra godt til denne årstiden. 


fredag 27. november 2015

Pizzasnurrer

Pizzasnurrer er alltid superpopulært her. Enten som en liten variasjon til pizzaen til middag, eller rett og slett som litt ekstrakos. Det også alltid greit med litt ekstra godt i fryseren en dag det ramler mange innom og man ikke har tid til annet enn å tine allerede ferdiglaget mat.


torsdag 26. november 2015

Råkostsalat med smak av jul

Jeg er veldig glad i friske salater, og elsker generelt mat med deilige farger. Denne oppfyller både smaks- og utseendekrav, siden den også smaker godt. Ikke minst er den sunn og god, et passende tilbehør til mye tung mat fremover. Og jeg passer dessuten på å bruke rødkål mens det er å få tak i, av en eller annen grunn er det kort rødkålsesong. 


Dette trenger du
Rødkål
Grønnkål
Lange paprika
Vårløk
Aprikoser, ferske eller hermetiske
Valnøtter

Olivenolje 
Balsamicoeddik

Slik gjør du
Snitt rødkålen og legg i en bolle. Skjær paprika i stirmler, vårløk i ringer og vask og gjør klart grønnkålen. Den store stilken bør fjernes, bladene kan rives i litt mindre biter. Legg over i en serveringsbolle eller på et fat, rødkål nederst, og resten på toppen. Ikke rot for mye rundt, siden rødkålen raskt setter farge på resten. Valnøtter på toppen. Serveres med muligheter for å ha på litt olivenolje og balsamicoeddik. 

Klassiske elgkaker

Er du blant de heldige som har masse elg-, rådyr- eller hjortekjøtt i fryseren? Eller kanskje du har fått litt kjøtt av en jeger du kjenner? Her er oppskrift på helt klassiske elgkaker, og disse smaker godt enten du serverer dem som burger, på en skive eller sammen med brun saus. 


onsdag 25. november 2015

Sjokoladebiscotti med appelsin, mandler og tranebær

                                                                                                           /sponset innlegg/

Dette blir mitt første bidrag i årets julebakst. Med sitt rustikke utseende er biscotti en type kjeks eller småkake som passer meg utmerket å lage. Jeg er hverken særlig kreativ på kakefronten eller spesielt flink med dekorering, så disse kjeksene som bare skjæres i form, er ypperlige. Denne med sjokolade, appelsin og tranebær passer dessuten supert til jul. Prøv gjerne med hvit sjokolade, mandler og sitron også.

tirsdag 24. november 2015

Eltefritt yoghurtbrød

Det er første gang jeg prøver eltefritt brød med yoghurt, men det er definitivt ikke det siste! Dette smakte utrolig godt, også holdt det seg saftig lenger enn det pleier. Jeg elsker eltefritt brød, men tenker at det er et brød som i utgangspuntket ikke holder seg så godt, det vil si det er best når det er ferskt. Dette derimot, smakte deilig også dagen etter.  Brødet kan bakes i en ildfast form med lokk, i leirgryte eller i en støpejernsgryte. Oppskriften er nok til ett brød.


mandag 23. november 2015

Meatfree monday med grønnsakscurry

Denne laget jeg en dag jeg hadde masse grønnsaker i grønnsaksskuffen. Basen er gresskar, men det går an å bruke andre ting også, for eksempel søtpoteter, rødbeter eller lignende. Den tar ikke lang tid å smelle sammen, og den er god og mettende, selv uten kjøtt eller fisk.  Rett og slett et godt tips dersom du har lyst til å prøve en varmende vegetarisk gryte med masse smak.

Jeg er med på en Kjøttfri mandag-stafett hos Spiselandslaget. Dagens innlegg og tips til kjøttfrie middager kan du lese her. Om du ikke har vært borti Maj-Britt, som står bak Spiselandslaget, så anbefaler jeg et dypdykk i bloggen hennes. Den består ikke bare av inspirerende oppskrifter med bloggeverdenens beste tekster (jeg er jo en liten tekstfreak og setter pris på at bokstavene står i korrekt rekkefølge og sammen skaper klokt innhold...), den bloggen har også helt nydelige bilder og et par stemningsfulle filmer innimellom. Æren til disse skal jeg gi til Filmfyren. Ta en titt her om du vil se de filmene som er produsert til nå. Hvis du tenker at du har sett Maj-Britt før, så stemmer det, hun vant nemlig Masterchef for et par sesonger siden. Maj-Britt har også nettopp gitt ut en bok som heter Kjøttfri mandag, hvor det er masse ny inspirasjon til å lage middager uten kjøtt og fisk. 

søndag 22. november 2015

Ukens utvalgte

Det er blitt skikkelig kaldt i luften, og et par varmende middagsretter passer fint. Her er både kjøttfritt og kjøttfullt, og passe sesongaktig mat rett før den skikkelige julestemningen bryter ut for fullt. Til middag på Meatfree monday kan det kanskje passe med rødbetecurry? Masse smak og fritt for kjøtt og fisk.

Eplekake med ostefyll

En av mine guilty pleasures er å surfe på en nettside som heter Tasty. Her finnes mange små filmsnutter med både morsom, idiotisk og veldig, veldig amerikansk mat. Nutellafaktoren er dermed ganske høy. Imidlertid fikk jeg et tips forleden dag, med ostemasse i midten av en vanlig formkake. Så er er min versjon - formeplekake med Snøfriskmasse i midten.


lørdag 21. november 2015

Naked cake med Nutellakrem

Dette var kaken til den eldste bursdagsgutten i høst. Nå har vi lagt bak oss alle bursdagsfeiringer, samtlige fem har hatt fødselsdag på rekke og rad i oktober og november. Og siden det straks er advent, er det bare å ..... begynne å forberede seg til jul. Jeg har fått øynene opp for naked cake i det siste - jeg synes de er så fine! Oppskriften på sukkerbrød er bankers, og fra Krem.no, og smakstilsetninger, fyll og pynt er bestemt av bursdagsguttene i fellesskap. Men du kan si at jeg bare trengte å hviske Nutella, så var det bestemt. Ideellt sett burde det vært mer krem i midten, slik at det ble synlig, men det var slik det ble denne gangen. Smaken var det ingenting å si på, kombinasjonen av søt Nutella og frisk bringebær var supergod.

fredag 20. november 2015

Texmex kyllingsuppe med digg tilbehør

Denne suppen ble til da jeg kom over en pakke med kyllinglår. Det går selvsagt an å bruke kyllingfileter også, men litt av vitsen med å ha lår, er at det setter ekstra god smak på kraften når alt koker sammen. Her kan man virkelig servere med alskens godt til, for eksempel guacamole, hjemmelagde tortilla, creme fraiche, jalapenos, nachos chips osv. Finn frem de ulike favorittene i familien og varier. 


torsdag 19. november 2015

Browniemuffins med sjokoladekrem

Vi har fødselsdag i huset i morgen, og bestillingen lyder på brownies. Dette er brownies i muffinsform, lettvinte små sjokoladeherligheter som er supert å lage som dessert, eller dersom man er skikkelig søtsugen. Om man vil variere kremen, går det selvsagt fint, men her er det sjokolade både i muffinsen og i toppingen. 


onsdag 18. november 2015

Sjokoladelangpannekake i to lag

Dette er kaken for deg som elsker sjokolade! Her er sjokolade over, under og midt i mellom. Samt et svimlende godt lag med sjokoladeglasur på toppen. Jeg har pyntet med hakket hvit sjokolade og pistasjenøtter, så utseende også ble så rustikt som jeg liker. Kaken er rask å lage, så dette er også et godt alternativ dersom du skal lage noe i en fei. 


tirsdag 17. november 2015

Lammekraft

Det er alltid godt å ha kraft i fryseren, og lammekraft er intet unntak. Får du tak i bein, er det både lettvint og utrolig tilfredsstillende å lage kraft. Jeg har fått masse lam av villsau i høst, så her har det både vært kraftkoking og masse andre lammeretter på menyen. Ta gjerne en titt i kategorien LAM.


Eltefritt brød med sammalt spelt og hvetemel

Dette er nok en utgave av eltefritt brød i gryte, med sammalt spelt. Brødet kan bakes i en ildfast form med lokk, i leirgryte eller i en støpejernsgryte. Hjemme bruker jeg leirgryte eller en emaljert jerngryte av merke Sabor, på hytta bruker jeg Le Creuset-gryte. Alle fungerer utmerket. Oppskriften er nok til ett brød, og det passer helt fint, siden brødet er aller best når det er ferskt.


mandag 16. november 2015

Gulrotsuppe med ingefær og kokos på Kjøttfri mandag

Dette er en gjenganger på middagsbordet hos oss. Smaker godt, metter, kjøttfri dersom man bytter kyllingbuljong med grønnsaksbuljong, enkel å lage stor porsjon slik at man har til restemiddag dagen etter. Det går også fint an å dele oppskriften på to, dersom man ikke vil lage så mye. Kort sagt; en meget anvendelig oppskrift med ingredienser man ofte har i hus. 


søndag 15. november 2015

Ukens utvalgte

Ny uke, med nye retter på menyen...  Om du ennå ikke har forsøkt deg på eltefritt brød, anbefales dette på det varmeste! Her er oppskrift med litt havregryn i, eltefritt havrebrød


lørdag 14. november 2015

Marsipansnurrer

Lørdag og bakedag for mange. Er du lei av skoleboller eller knuter med bærfyll? (Det går vel strengt tatt ikke an...) Har du kanskje bare lyst til å variere litt? Her er knallgode snurrer med marsipanfyll. Anbefales virkelig på det varmeste, her møtes to gode verdener - gjærbakst og deilig marsipan. 


fredag 13. november 2015

Lam rogan josh - indisk lammegryte

Lamb rogan josh er en klassisk indisk lammerett. Denne tar litt tid å lage, men det er vel verdt innsatsen. Nå er det sesong for lam, og hva med å variere litt med hva man bruker lammekjøttet til? Lam som har gått på utmarksbeite er noe av det mest bærekraftige kjøttet man får tak i, særlig i Norge, der det ikke er mangel på beite for sau og lam. Ikke la deg skremme av den lange listen av ingredienser, mye av det er krydder, og det er med på å gi den gode indiske smaken. I denne retten har jeg brukt villsau fra Sokndal, brakt til heldige meg på døra for noen uker siden. 


Pannekaker med Nutella

Har du noen gang fått inntrykk av at Nutella er svaret på alle universets gåter? Det har jeg. Her i huset er Nutella forbundet med lykke, rikdom, evig liv og frelse - alt i ett. Dessverre er det Nutella i skapet kun når vi feirer bursdag, og siden alle fem medlemmer i husstanden kom til verden i løpet av oktober og november, er høsten gode tider for Nutellafansen hos oss. Her er varianten med tynne dessertpannekaker, som - siden de inneholder såpass mye egg - også metter litt. Så hvorfor ikke kjøre på med en skikkelig usunn kveldsmat en dag? Og i dag er det jo fredag, jeg sier ikke mer......

torsdag 12. november 2015

Grønnkålsuppe med rødbetehummus

Dette er en vitaminbombe av en suppe, med sesongens grønnsaker. Grønnkål finnes fremdeles i grønnsakshager rundt omkring, og hvis du ikke kjenner noen som dyrker selv, så er det garantert å få tak i på butikken. Denne suppen er både smakfull og næringsrik, og med rødbetehummusen blir det fest for øynene også. 


Rødbetehummus

                                                                                                              /sponset innlegg/

Rødbetehummus smaker utrolig godt som tilbehør til kjøtt, fisk, ovnsbakt, stekt eller grillet, salat, på brødskiven eller rett og slett bare som dipp til grønnsaker. Lag opp en hel haug, jeg lover at det får ben å gå på! Denne er i tillegg laget på økologiske kikerter. 


onsdag 11. november 2015

Lettvint gryte med elgkjøttdeig og Snøfrisk

                                                                                                                     /sponset innlegg/

Det er mange som har elgkjøttdeig som de ikke vet hva de skal bruke til. Når man går lei av å lage elgtaco eller ha elg i bolognesen, kan man lage denne enkle gryten med deilig viltsmak og Snøfrisk - nesten som en viltgryte, bare mye raskere å lage.  Om du synes den høres spennende ut, men ikke har elgkjøtt, så går det helt fint å bare bruke vanlig kjøttdeig eller karbonadedeig. Det blir uansett en gryte med masse smak som man tryller frem på noen minutter.


tirsdag 10. november 2015

Focaccia med oliven og rosmarin

Denne oppskriften er bankers. Focacciaen blir garantert god, men det kan godt hende du må teste ut litt først for å få din egen vri. Jeg elsker den sprø skorpen og smaken av olivenolje. Toppingen denne gangen ble sorte oliven og rosmarinkvister, både smakfullt og fint. 


mandag 9. november 2015

Potet- og purreløksuppe av ovnsbakte poteter

Denne suppen er genial dersom man har rester av potetmos eller ovnsstekte poteter. Den er egentlig genial uten at man har potetrester også, ved nærmere ettertanke. Ekstra godt smaker det med bacon, litt god spekeskinke, røkt laks eller lignende på toppen, men det går fint an å holde den vegetarisk også. Jeg serverte med et lett dryss av parmesan, purreskiver og litt fersk timian denne gangen.


søndag 8. november 2015

Ukens utvalgte

Ny uke, nye muligheter - også på kjøkkenet. Har du et lite repertoar av raske og enkle middagsretter som stadig går igjen? Det har jeg, og ofte tenker jeg at det skulle vært utvidet. Her er noen av mine, kanskje du finner litt inspirasjon til å utvide antall retter som er gjengangere til middag. Også litt kos til helgen, selvsagt....


Rask wokmiddag. Jeg har laget med and, men her går det an å bruke all slags kjøtt - kylling, svin, storfe...

lørdag 7. november 2015

Sjokoladesnurrer

Som dere sikkert har skjønt, så har jeg et over gjennomsnittet godt forhold til søt gjærbakst. Boller er godt, men det er fint å variere litt også, så her er oppskrift på snurrer med sjokolade.


fredag 6. november 2015

Økologiske banan- og havrepannekaker til frokost

                                                                                                                /sponset innlegg/

Her snakker vi populær søndagsfrokost! De kan selvsagt lages hele døgnet, og serveres både til frokost, lunsj, kvelds eller bare til kos, og det hvilken som helst dag i uken. Disse ble imidlertid til på en søndag med litt tid før frokost og ekstra slunken brødboks. Bananer blir stadig brune her i huset, og dette er en ting du kan bruke dem til når de har passert stadiet for når de blir spist frivillig av fruktsultne gutter. Fordelen er at man slipper å kaste mat, samt at man ikke trenger å tilsette sukker - bananene gir en god, søtlig smak. I tillegg har jeg brukt økologisk mel og havregryn i disse.


torsdag 5. november 2015

Club sandwich Norwegian style

Dette ble middag hos oss for en stund siden. Vi hadde fått en ladning med elg, og plukket ut dette stykket, som viste seg å være ekstremt mørt og fint. Fordelen med jakt er selvagt at man får tilgang til masse kjøtt, ulempen er at man ikke alltid vet hva slags behandling kjøttet har fått, eller hva slags kvalitet det faktisk holder. Denne var imidlertid av helt fantastisk kvalitet, det så vi allerede før nedfrysing. Så da ble det stekt kort på panne, skåret i tynne skiver og brukt på "ei skjeva". Det går også fint an å bruke annet vilt eller storfekjøtt og fremdeles få følelsen av "Norwegian club".


onsdag 4. november 2015

Grunnoppskrift til tapaskjøttboller

Da jeg fant ut at kjøttboller kunne stekes i ovnen, ble de små smaksbombene plutselig enkle å lage. På veien fra stekepannen til ovnen endret altså kjøttbollene status; fra å være en populær, men ganske tidkrevende rett å lage, ble det både godt og enkelt. I tillegg til at kjøttbollene kan brukes til alt - middag, et par stykker til kvelds, en liten neve til lunsj sammen med salaten, som fingermat, som en egen rett på tapasbordet - kan kjøttboller varieres i det uendelige smaksmessig - etter både geografiske og andre kriterier. Her er min grunnoppskrift, som jeg stadig utvider i andre retninger. 


Oppskriften er enkel å gange opp, dersom man skal lage større mengder. De egner seg også godt for nedfrysing i porsjonspakninger.

tirsdag 3. november 2015

Snackspizza med spekeskinke

Av og til må det bare gå raskt selvom man har lyst på noe godt. Eller "kvess" som det heter på mine kanter av landet. Men la ikke dårlig tid eller manglende lyst til å stå lenge på kjøkkenet stoppe deg om du ønsker deg noe snacks å putte i munnen. Her er superrask minipizza laget på speltlomper. Om du heller vil bruke andre lomper, så går det også greit.


Kraft på elgbein

Om du får tak i kraftbein, anbefaler jeg å koke kraft på det aller varmeste. Det er ikke noen tvil om at det hever kvaliteten på maten betraktelig. Smaken av hjemmelaget kraft er det ingenting som slår, den får en helt spesiell dybde som ingen buljong kan erstatte. Så, få tak i noen bein og sett igang! Kjenner du en jeger, pleier det ikke være noe problem, ellers er det bein å få hos slakteren.

mandag 2. november 2015

Blåbærsyltetøy med chiafrø

Om du er en bærplukker, har du kanskje fryseren full av deilige bær? Jeg er dessverre ikke i den kategorien, men heldigvis finnes det råd for slike som meg også. Kjøp i såfall frosne blåbær, og lag ditt eget syltetøy, det smaker uansett mye, mye bedre enn fabrikksyltetøyet. Dette syltetøyet inneholder chiafrø, noe som er genialt å jevne syltetøy med. Jeg har også brukt kokosblomstsukker som søtning, men det er bare å benytte vanlig sukker eller annen type søtning, dersom man heller foretrekker det. 


Enkel fiskesuppe til hverdags

Fiskesuppe er enkel, velsmakende og sunn hverdagsmat og denne suppa er attpåtil rask å lage. Det er ikke så farlig hva slags fisk man bruker, jeg pleier å tømme fryseren for rester, eller jeg blander litt av hvert av det jeg har tilgjengelig eller kjøper inn for anledningen. Om du reduserer mengde fiskekraft og øker mengde maizenna, så kan dette også bli en super hverdagsgryte som ungene elsker. Det er også lett å utvide med andre typer grønnsaker, både sellerirot og fennikel smaker godt til fisk. 


søndag 1. november 2015

Ukens utvalgte første uka i november

Da skriver vi november. Halloween er over, og vi må nok belage oss på at julen sniker seg inn på oss. Her feirer vi bursdag denne uka, og derfor har jeg plukket frem bursdagsbarnets favorittkake som ukens koseoppskrift.


Ostekake med gelélokk.