lørdag 31. oktober 2015

Skoleboller

Fersk gjærbakst er bare så deilig! Jeg elsker å sette tennene i nybakte boller, og enda bedre enn boller er skoleboller. Juks gjerne med vaniljekremen, men om du har tid og ork, smaker den hjemmelagde også utrolig godt. 



fredag 30. oktober 2015

Mocca latte

Vi er definitivt i varme-drikker-sesong. Jeg liker godt kakao, men er også en skikkelig kaffekjerring! Da er det av og til godt å blande de to drikkene, og ha krem på toppen. Hallo! Alt godt er enda bedre med krem!



Kjøttboller med Snøfrisk med ramsløk

                                                                                                             /sponset innlegg/

Jeg har testet ut Snøfrisk med ramsløk i kjøttboller. Det ble en lykkelig kombinasjon, osten bidro både til smak og konsistens. Resultatet ble saftige og smakfulle kjøttboller, samt at det var enda enklere å slenge sammen enn det pleier å være. Kjøttbollene stekes i ovnen, så her går det virkelig an å lage store porsjoner uten at man må stå i timesvis over stekepannen. Smaker godt på tapasbordet, er perfekt å ha med seg dersom man skal bidra til spleisefest, eller man rett og slett vil ha et par middager på lur i fryseren. 



torsdag 29. oktober 2015

Pasta med oksehaleragu

Av en enkel oksehale får man masse mat. Ikke bare kraft, som jeg har skrevet om her, men deilig smakfullt kjøtt som egner seg godt i en gryte. Denne gangen laget jeg en tomatsaus og brukte kjøttet fra kraftkokingen, servert sammen med pasta, parmesan og oliven. 


onsdag 28. oktober 2015

Oksehalekraft

Det går rykter om at den absolutt aller beste kraften får man av oksehale. Vel, det er ikke bare rykter, det er den hele og fulle sannheten. Problemet er kanskje at oksehaler ikke finnes på hvert gatehjørne, man må minst til slakteren eller en velutstyrt dagligvareforretning for å få tak i det. Om du ser en oksehale, så få den med deg hjem, jeg lover deg at du aldri kommer til å angre. Av denne halen ble det kraft, som igjen ble brukt til oksehaleragu sammen med kjøttet som jeg plukket fra halen da kraften var ferdig. Oksehaleraguen kommer i eget innlegg i morgen. 


tirsdag 27. oktober 2015

Aïoli eller hvitløksmajones

Hjemmelaget aïoli, eller hvitløksmajones, som jeg liker å kalle det, er supergodt! Det blir stadig fremsatt krav fra noen av husstandens medlemmer om at jeg skal lage en porsjon. Det er nemlig vanskelig å gå tilbake til kjøpeutgaven når man først har spist seg kresen på hjemmelaget versjon. 


Eltefritt ølbryggerbrød

Jeg er så heldig å ha venner som brygger sitt eget øl, og har dermed fått tak i mesk. Mesk er fuktig, knust korn som er blitt brukt til ølbrygging. Etter litt surfing på nettet fant jeg ut at jeg kunne bruke mesken til baking, og her er min versjon av eltefritt ølbryggerbrød. Mesken er litt mer fuktig enn ordinært mel, så her måtte både melmengde og væskemengde justeres. Brødet er utrolig smakfullt og saftig, og er testet ut flere ganger. Jeg har skjønt at mesken ikke holder seg mer enn én dag i kjøleskapet, så jeg har fryst ned en pose. Det går fint an å skrape ut det man trenger av mesk til ett brød, eller man kan man fryse ned i porsjonsposer. 


mandag 26. oktober 2015

Edderkoppmuffins med pumpkin spice-glasur

Det er snart halloween. Da er det gøy å lage litt sesongmat, og man kan både gjøre mye og lite ut av halloweeninspirert mat. Dette er muffins forkledd som edderkopper, med god smak av gresskarpai-krydder. De er ikke vanskelige å lage, og passer fint dersom du tenker det er greit å bare gjøre litt ut av halloween-maten, men likevel har lyst til å finne på noe gøy. 


Laks med søtpotetmos og tomatsalsa

Dette er en typisk hverdagsmiddag hos oss. Fisk (ovnsbakt laks), karbohydrater (søtpotetpuré) og grønnsaker (tomatsalsa). Går raskt å lage, likes av alle, og både behov for fisk og grønnsaker dekkes. Vinn/vinn! 


søndag 25. oktober 2015

Ukens utvalgte

Vi har siste uka i oktober foran oss, med feiring av Halloween som ukens høydepunkt på lørdag. Her er noen oppskrifter for uka, så slipper du å tenke mat absolutt hver dag. Litt hverdagsmat, litt kosemat og noe snop til helgen.

 Laks med dill- og sennepssmør er supergodt og enkelt å lage på en hverdag.


Trollkrem med årets tyttebær

Trollkrem er en klassisk og tradisjonsrik høstdessert, som passer ekstra godt å servere til vilt og annen kraftig høstkost.  Denne oppskriften rekker til 4 porsjoner, så om du trenger mer, er det bare å gange opp. Tyttebær selges i velutstyrte dagligvareforretninger. 


lørdag 24. oktober 2015

Viltgryte med elg

Om du har tilgang på viltkjøtt, som elg, hjort, rådyr eller reinsdyr, så er det godt å lage viltgryte. Ofte vet man ikke helt om kjøttet man har fått tak i er mørt nok til å helsteke, eller kjøttet består av en del avskjær, fordi de fine stykkene er holdt av til annet bruk. Dette er supert å bruke i en gryte hvor kjøttet skal trekke lenge. Her finner du en basisoppskrift på viltgryte, men det går derfor fint an å utvide med flere grønnsaker dersom man ønsker det. 


Tørke traktkantarell

Traktkantarell kan selvsagt spises med en gang. Den passer perfekt sammen med litt løk, hvitløk, pasta, persille og parmesan. Men det er ikke alltid man rekker å spise opp de mengdene man finner - om man er så heldig å ha et hemmelig soppsted i nærheten - jeg har nemlig inntrykk av at det er på de hemmelige stedene det vokser mest sopp. Dersom man vil spare soppen til senere, er det et godt alternativ å tørke soppen.



Rens den for mose, smårusk og annet. Den skal ikke vaskes, men renses med en børste. Skjær av nederste del på stilken og riv de største traktkantarellene i to. Legg soppen på et stekebrett og sett i ovn på omtrent 40 grader varmluft. Ikke bli fristet til å sette ovnen på noe særlig mer. Plasser en tresleiv eller annet i åpningen, slik at fuktigheten siver ut. La den stå i noen timer, til soppen er tørket helt inn. Eventuelt kan de legges på et stekebratt og bare settes på kjøkkenbenken noen dager. Da vil soppen etterhvert tørke inn og den kan legges på glass. Pass på at glasset er rent, da vil den kunne oppbevares lenge.

fredag 23. oktober 2015

Deilig og frisk smoothie med jordbær og bringebær

Her er frokost til de late som bare har lyst på litt å drikke om morgenen. Eller et lite måltid i løpet av dagen når det likevel ikke er så veldig lenge til middag. Består stort sett av frukt og litt yoghurt.


Rustikk sjokoladekake i langpanne med vaniljekrem

Dette er en langpannekake som er forholdsvis lav. Den steker derfor raskt og har blitt en favoritt når jeg skal lage noe som skal gå raskt. Jeg legger den i to lag, slik at det er plass til fyll, men om du har lyst til å droppe vaniljekremen, så beholder du den bare i ett lag. Jeg liker best rustikke kaker, så denne er pyntet enkelt med hvit sjokolade, tranebær og pistasjnøtter. 


torsdag 22. oktober 2015

Tynne pannekaker med blåbærsyltetøy

                                                                                                            /sponset innlegg/

Pannekaker er populært her i huset. Av og til slår jeg til med middagspannekaker, en tradisjon jeg har tatt med hjemmefra. Da serverer vi ofte suppe først, og pannekaker med blåbærsyltetøy etterpå - nesten som en slags dessert. Disse pannekakene skal være tynne, men de kan godt ha litt substans likevel. Derfor har jeg ekstra mye egg i. Blåbærsyltetøyet går raskt å lage selv, enten med kjøpte eller selvplukkede blåbær som utgangspunkt. Jeg har brukt chiafrø til å tykne syltetøyet med. Helt genialt - chiafrøene gir syltetøyet perfekt konsistens uten å sette smak. 


Oppskriften er enkel å gange eller dele. Om du bare har lyst på en liten prosjon en kveld, så går det an å lage med ett egg også.

onsdag 21. oktober 2015

Minipaier med spinat- og fetafyll

Disse paiene er en gjenganger hos oss, både som en del av et smårettbord og til kos. De er vegetariske, og er derfor et fint kjøttfritt alternativ når jeg skal sette sammen litt ulike retter som passer for alle. De er også gode i matpakken, så lag mange når du først går i gang. Denne oppskriften er til en pakke med frosne vårrullark. 


tirsdag 20. oktober 2015

Eltefritt havrebrød med valnøtter

Eltefritt brød er utrolig godt, og ikke minst lettvint dersom man først klarer å planlegge litt. Brødet kan bakes i en ildfast form med lokk, i leirgryte eller i en støpejernsgryte. Hjemme bruker jeg leirgryte eller en emaljert jerngryte av merke Sabor, på hytta bruker jeg Le Creuset-gryte. Alle fungerer utmerket. Oppskriften er nok til ett brød, og det passer helt fint, siden brødet er aller best når det er ferskt. Her er oppskrift på havrebrød med valnøtter, et brøs som passer godt som tilbehør til ost eller annen kosemat, eller bare til matpakken.


mandag 19. oktober 2015

Browniemuffins med pumpkin spice og kremostglasur

Det er snart halloween! Enten du er for eller imot utkledde barn på døra med knask eller knep som misjon, så er det morsomt å spise sesongmat. Her har du knallgode browniemuffins tilsatt gresskarkrydder, pyntet med sjokoladeglasur. Glasuren har også fått litt av det samme krydderet, noe som nesten gir smak av pepperkaker. Passer perfekt til halloween-sesongen, og kan fint spises helt frem til jul.


Gammeldags pølselapskaus

Dette er en super middagsrett å lage i store porsjoner. Det er ikke veldig tidkrevende, men det er en del kutting av grønnsaker. Når jeg først setter igang, sørger jeg for å lage en stor porsjon. Oppskriften her er til middag til en familie, men det er bare å gange opp når man først har tatt frem forkle og står på kjøkkenet. Det jubles i heimen når pølselapskaus står på menyen (merkelig nok, hadde jeg nesten sagt, haha!) Om du ønsker en klassisk vegetarlapskaus, er det bare å droppe pølsen og erstatte kjøttbuljongen med grønnsaksbuljong. 


søndag 18. oktober 2015

Ukens utvalgte til kaldere høstdager

Det er blitt merkbart kaldere i luften de siste dagene, og det er deilig å være inne. Vi koser oss med varme gryteretter, deilige supper, og det bugner av norske grønnsaker i butikken. Her er et lite knippe med oppskrifter som jeg håper inspirerer deg når du skal lage mat denne uka.


Aller først kosematen - bananmuffins laget av bananer som blir liggende på fruktfatet.

lørdag 17. oktober 2015

Tilslørte bondepiker med en vri

17. oktober er epledagen, så det er fristende å poste enda et innlegg med eple som hovedingrediens. Tilslørte bondepiker er en klassisk dessert som passer ekstra godt når vi er midt i sesongen for norske epler. Denne utgaven er laget med en liten vri, nemlig med hjemmelaget granola istedet for brødkrumme. God og "crunchy", og om du skifter ut vaniljekremen med yoghurt eller kesam, så kan dette fint serveres til frokost eller som kveldsmat. 


Eple- og vaniljesnurrer

Det er epledagen i dag, så jeg har fylt gjærbaksten med vaniljekrem og eplesyltetøy. Du kan også bare bruke eplebiter om du ønsker det, og du kan redusere matsvinn ved å bruke eplerester på fruktfatet til å lage syltetøyet selv. Juks gjerne med vaniljekremen, men om du har tid og ork, smaker den hjemmelagde også utrolig godt. 


fredag 16. oktober 2015

Hjemmelagde hvetetortilla

Hvetetortilla er lett som en plett å lage selv. Og det er ingen overraskelse at de smaker mye, mye bedre enn de man kjøper. Om målet er å lage fullstendig hjemmelaget taco eller annen tex-mex-mat fra a til å, kan det være lurt å begynne med hvetetortilla. Det er mye enklere enn man skulle tro, og det er heller ikke særlig tidkrevende, siden deigen ikke skal heve. Man trenger bittelitt tid, en kjevle og en stekepanne, så er det bare å sette igang. Å kjevle ut tortillaene er nesten meditasjon for meg, så her er det alle muligheter for å trene litt på mindfulness samtidig med at man lager mat. To fluer i ett smekk!

Gir 18 lefser. (Og for de som er opptatt av slikt: Dersom man lager 18 tortillaer i lik størrelse, inneholder de omtrent 130 kalorier pr. stk.)

torsdag 15. oktober 2015

Pumpkin spice - gresskarkrydder

Pumpkin spice, eller gresskarkrydder som det heter på norsk, er en krydderblanding som ofte brukes når man lager gresskarpai. Det er en blanding som passer ypperlig til å smaksette søte ting som kaker, muffins, glasur, kaffe latte, og så videre. Den er selvfølgelig også smashing god til gresskarpai, men man trenger ikke begrense seg til dette. Blandingen består av ulike krydder i et spesielt blandingsforhold. Lag opp en god porsjon, så har du til både desserter, kaker og glasurer. Også litt til kaffe latten.


Guacamole med tomater

Dette er nesten et slags alt-i-ett-tilbehør til tacokvelden, tomatsalsa og guacamole i samme skål. Oppskriften er lett å huske, her følger man nesten prinsippet 1, 2, 3, 4.


onsdag 14. oktober 2015

Rødbetegrateng

Denne oppskriften har blitt publisert tidligere, men den har klatret så høyt på favorittlisten min at den fortjener enda en sjanse. Jeg tror vi snakker pallplass. Og da passer det fint nå, siden det er rødbetesesong. Det ser man ikke bare i bloggeverdenen, i avisen og diverse matblader, man ser det heldigvis også på torget og i butikken. Rødbetene er store, fargerike og ferske - og ber om å bli brukt. Gratengen kan nytes helt alene, eller som tilbehør til større retter. Den er mild på smak og både fløten, fetaosten og tomatene sørger for at smaken av rødbeter kommer til sin rett.


Hjemmelaget vaniljeekstrakt og vaniljesukker

Vaniljeekstrakt er etterhvert en ganske vanlig ingrediens i kaker eller desserter. Dessverre er det vanskelig å få tak i, og det var det som fikk meg til å prøve å lage min egen vaniljeekstrakt. Om du har lyst til å gjøre det samme til bruk i julebaksten, er dette rette tidspunkt. Den må nemlig stå noen uker før smaken setter seg skikkelig. Vaniljesukker er også forholdsvis raskt og enkelt å lage selv, så her kommer oppskrift på begge deler. 


tirsdag 13. oktober 2015

Økologiske eltefrie grissini med parmesan og urter

                                                                                                                 /sponset innlegg/

Grissini er opprinnelig italienske snacksbrød som brukes som tilbehør til suppe eller andre middagsretter. Glem de tørre og kjedelige som du får i butikken, og lag av lettvint eltefri deig.  Denne er attpåtil økologisk. Smaker hundre ganger bedre og ser ikke minst utrolig fine ut! Putt oppi parmesan og urter for ekstra god smak og pynt med sesamfrø og valmuefrø for ekstra rustikt utseende. 



mandag 12. oktober 2015

Blomkålgrateng

Blomkålgrateng passer godt nå når det er sesong for norske grønnsaker. Varier med bacon eller skinke, og server gjerne med en salat og brød eller poteter til. Hvis du lager litt mer enn du trenger til en middag er det godt å spare restene til lunsj dagen etter. Og om du har lyst til å gjøre den kjøttfri, så smaker det like godt uten bacon!


Når hele familien skal ha mat, lager jeg dobbel porsjon. Én porsjon holder til gutta alene.

søndag 11. oktober 2015

Ukens utvalgte

Det er straks ny uke, og ny mat som skal lages. Her er et par retter som kanskje kan stå på ukemenyen kommende uke. Enkel tomatsuppe, kake som egner seg til turer i skog og mark, fiskekaker og pasta bolognese. Middagene er overkommelige i hverdagen, men krever litt planlegging. 


Denne tomatsuppe med røde linser er både mettende og god. Rask og lage er den også, dessuten egner den seg til å tømme grønnsaksavdelingen i kjøleskapet for rester etter helgen. 

lørdag 10. oktober 2015

Økologiske bringebærsnurrer med hvit sjokolade

                                                                                                               /sponset innlegg/

Bringebær og hvit sjokolade smaker utrolig godt sammen, og gjør seg som fyll i søt gjærbakst. Denne gangen har jeg laget rustikke knuter, og de er til og med økologiske! Knutene er enkle å få til, og selvom det ikke ser så proft ut før de har vært i stekeovnen, ser de flotte ut når de er ferdigstekt. 


Konvensjonelt mel er tilsatt askorbinsyre (C-vitamin). Dette bidrar til at deigen heves. Tilsetning av askorbinsyre er ikke tillatt i økologisk mel, så dersom man ønsker optimal heving må C-vitamin tilsettes. Jeg har brukt litt grapefruktjuice som har et høyt innhold av C-vitamin. 

fredag 9. oktober 2015

Eltefritt brød med hvitløk og rosmarin

Som dere sikkert har skjønt har jeg testet ut mange varianter av eltefritt brød i det siste. Både fordi det er ekstremt enkelt, og ikke minst fordi det smaker så godt! Det er lett å slenge sammen en deig om kvelden, så har man til rundstykker, brød, pizza eller noe annet godt. Som her - brød med rosmarin og hvitløk. 


torsdag 8. oktober 2015

Vaniljekjeks med sitronmelis

Vaniljekjeks smaker godt og kan fint lages hele året. Disse er et godt utgangspunkt dersom man vil være kreativ med pynt og glasur. Jeg liker det best enkelt og rustikt, og litt melis og ferdigkjøpt pynt er nok i massevis for kakekunstneren i meg. Om du vil eksperimentere med teknikker eller annen hjemmelaget pynt, er uansett dette en enkel og smakfull kjeks som går forholdsvis raskt å lage - og ikke minst - godt likt av gutta i huset!


onsdag 7. oktober 2015

Ovnsbakte grønnsaker med friske urter og sitron

Ovnsbakte grønnsaker er supert tilbehør til både kjøtt og fisk. Denne bruker jeg ofte når jeg inviterer til middag, og særlig dersom vi serverer vilt. Sitron og rosmarin står godt til viltkjøtt med saus, og det er enkelt og greit å tilberede alle grønnsakene i en form. Da trenger jeg strengt tatt ikke flere grønnsaksretter enn denne, og det går an å gjøre klart en del på forhånd. Begge deler er smart når man ellers er stressa fordi man skal ha gjester og masse å gjøre. Man vil jo være med på middagen selv også. 


Oppskriften her er litt unøyaktig, fordi det bare er å bruke de grønnsakene man liker best, de som er i sesong eller de som er lettest å få tak i. Nå på høsten fråtser jeg i de rotgrønnsakene jeg liker aller best, helst fra Norge. 

tirsdag 6. oktober 2015

Grønnkålchips

Grønnkål er en hardfør sak som er lett å dyrke i kjøkkenhagen. Den tåler masse og ikke minst - man kan høste av den til langt ut på vinteren om det ikke er altfor kaldt ute. Heldige meg har fått masse grønnkål av en venninne som dyrker selv, og det beste av alt er at jeg får gå på slang så ofte jeg vil! Jeg laget grønnkålchips forleden dag, noe som definitivt frister til gjentagelse. Grønnkål til folket!


Hjemmelaget vaniljekrem

Da jeg var riktig liten tok bestemor meg med på konditori Samson som lå på Egertorget i Oslo. Der fikk jeg marsipankake og varm sjokolade med krem. Ingen andre marsipankaker har noen gang siden smakt så godt. Om det var min gode bestemors nærvær, den høytidelige følelsen som bredte seg når vi beveget oss ned i Oslo sentrum eller om det rett og slett var marsipankakens skyld, vet jeg ikke. Jeg har uansett klare minner om disse turene og har siden forsøkt å bringe den spesielle følelsen tilbake ved å bake den perfekte kake. Eller rettere sagt - forsøke å få andre til å bake den perfekte kake for meg. Første steg mot perfekt kake er uansett himmelsk vaniljekrem - og her er oppskrift på nettopp det.


Bruken av denne trenger selvsagt ikke forbeholdes marsipankake. Denne kremen passer ypperlig til søt gjærbakst, ved siden av frukt, sammen med fastelavnsboller, til eplekake eller lignende.

mandag 5. oktober 2015

Spagetti Bolognese

Det finnes selvsagt veldig konkrete regler for hva en skikkelig bolognese skal inneholde. Og det finnes antakeligvis like mange "autentiske" oppskrifter som det finnes italienske mamaer. Siden jeg er konfliktsky og ofte blir litt lei meg/skremt/trist av sure og grinete kommentarer eller e-poster om at jeg gjør ditt eller datt feil (ja, for det kommer noen av dem også...), forter jeg å helgardere meg med å si at dette ikke på noen måte er ment å være den helt skikkelige, ordentlige og autentiske bolognesen. Det er min versjon som fungerer helt utmerket. 


søndag 4. oktober 2015

Ukens utvalgte i oktober

Hos oss er det høstferie denne uka, så i Ukens utvalgte finner du litt mer kosemat denne gangen. Et brød til lange morgener, kake og gryterett. Jeg linker også til innlegget om gammeldags eplepressing, da det kanskje er tid til å gjøre litt ekstra ut av eplene i hagen? I år har vi dessverre ikke fått noen epler, men vi har heldigvis igjen masse fra i fjor i fryseren. Jeg har også registreret at de deilige knalloransje hokkaidogresskarene har kommet i butikken. Løp og kjøp! 


Aller først - høstferie er tid for baking. Og hva passer ikke bedre enn kake du kan bruke norske grønnsaker i? Gulrotkake i tre versjoner

lørdag 3. oktober 2015

Blåbærsnurrer

Det finnes faktisk ikke noe som er bedre enn søt gjærbakst i hele verden. Bortsett fra søt gjærbakst med deilig fyll. Denne gangen ble det vaniljekrem og blåbær, himmelsk godt. Jeg anbefaler virkelig å prøve denne oppskriften, bollene kommer til å sende deg til topps på en eller annen pall, jeg lover!

English below.



fredag 2. oktober 2015

Rustikke minipavlova med bringebærsoftis

Gratulerer med dagen til meg selv! Det er 44 år siden jeg så dagens lys, så da passer det fint med en skikkelig bursdagsdessert i dag.


Oppskriften er til ca 10 store porsjonspavlova. 

torsdag 1. oktober 2015

Affogato på Den Internasjonale Kaffedagen

Det er den internasjonale kaffedagen i dag, 1. oktober. Av Wikipedia fremgår det at kaffedagen markeres verden rundt for første gang i år, og man tar sikte på at dette blir en årlig begivenhet for å feire kaffens fortreffelighet som drikk, samt å sette ekstra fokus på fairtrade-kaffe. Kanskje ikke tilfeldig at Grünerløkkas siste tilskudd til kaffebarstammen, The Secret Coffeeshop, valgte denne dagen til å avsløre at kaffen de serverer til det kritiske kaffefolket i Oslo, kommer fra Coop. Nok om det.

Kjøleskapsgrøt med chiafrø og kokosmelk

Den nye frokost- og etter-treningfavoritten hos oss er kjøleskapsgrøt. Denne - med chiafrø - spises ofte til kvelds av mannen i huset, når sulten melder seg rett før leggetid. Chiafrø blir markedsført som supermat, men det er vel strengt tatt ikke dokumentert at det har slike egenskaper. Frøene inneholder imidlertid en rekke essensielle fettsyrer og masse omega3. Dessuten har de den egenskapen at det kan brukes som fortykningsmiddel i syltetøy, samt at det trekker til seg både væske og smak. Jeg bruker derfor kokosmelk og blåbær til kjøleskapsgrøt med chiafrø, for eksotisk smak og silkemyk konsistens.