torsdag 30. juli 2015

Vinaigrettepoteter og fargerik salat

Det har blitt mye grilling i det siste. Lite variasjon på menyen høres kanskje kjedelig ut, men så lenge man har ulikt tilbehør fra gang til gang, går det fint an å bruke grillen hver dag uten å bli lei. Denne gangen var det helstekt entrecote på grillen og fargerik salat og sennepsvinaigrettepoteter på bordet. Veldig smakfull kombinasjon, både for gane og øyne. 



tirsdag 28. juli 2015

Tzatziki

Forleden dag ble det full pott på hobbyfiskeren i huset, han kom tilbake med 24 makrell! Da ble det stekt makrell med tzatziki og sennepsvinaigrettepoteter som tilbehør. Anbefales på det varmeste, og en fin variasjon til den vanlige agurksalaten. Ellers er tzatziki er suverent tilbehør til grillmat, til fisk, på et tapasbord, til lunsj sammen med en salat, til couscous- eller bulgursalat, nesten til det meste. Jeg har laget tzatziki så lenge jeg har laget mat, men det som gjør det så mye enklere nå sammenlignet med tidligere, er at man får kjøpt tykk tyrkisk yoghurt i butikken. 


Det er enkelt å lage tzatziki, men pass på at det går en stund til servering slik at den rekker å gå opp i en høyere enhet. 

søndag 26. juli 2015

Hvitløksmajones og saltkokte poteter

Dette tror jeg er mitt tilbehørstips nummer én, det troner iallefall høyt opp på listen. Det passer til grillmat, på smårettbordet, til lunsj dersom det skal mer karbohydrater til enn bakverk. Ikke minst er det godt og lettvint. Jeg snakker selvsagt om saltkokte poteter med hvitløksmajones. Og som du kanskje har tippet; det passer perfekt til sommerens middager på terrassen. 

lørdag 25. juli 2015

Enkel og god sjokoladekake med kokos

Forleden dag fikk vil koselig besøk av storfamilien på hytta. Vi ses stort sett om sommeren, eller ved andre høytidelige familiebegivenheter, og det er ofte kake involvert i treffene våre. Besøket vårt har helt fortjent fått stempel som familiens absolutte kakeekspert, hun troner på toppen av kakebakepallen, og det finnes ingen utfordrere. Men hva gjør man når man venter slikt besøk? Jo, man baker en kake etter oppskrift fra kaketrylleren! Jeg har fått servert det ene kunststykke av en kake etter det andre fra hennes kjøkken, og som regel nøyer jeg meg med å nyte å bli servert. Da vi for noen år siden ble servert "verdens enkleste sjokoladekake" fikk jeg oppskriften med meg. Til alles store glede, for den har klatret opp på toppen av kakestatistikken hos meg. Den passer til absolutt alt, er enkel å lage og inneholder stort sett ingredienser man har i huset. Jeg har imidlertid funnet ut at den kan pimpes litt opp, og her er versjonen med kokos på toppen og litt brunt sukker i røra. 


Dette er røre som passer i en langpanne. Jeg har flere ganger servert den som små og søte munnfuller i tapasparty. Da skjærer jeg små stykker av kaken og pynter eventuelt med litt glasur. Perfekt når man skal stå og spise samtidig. 

torsdag 23. juli 2015

Speilegg med vri

Speilegg går stadig igjen til frokost her i huset. Gjerne også til middag dersom vi har dårlig tid. Egg er en fantastisk råvare - jeg tror det er min favoritt. Med høner i hagen har vi bra tilgang til egg, men også når vi er bortreist som nå, sørger jeg alltid for å ha med meg masse egg. Det er ingrediens til frokost, lunsj, middag, kveldsmat og dessert på en gang.


Her er tips til en liten vri på det tradisjonelle speilegget. Like enkelt å lage, men litt morsommere å servere. Et lite dryss av ferske urter smaker godt, og nå som urtene også blomstrer er det fin pynt på maten.

tirsdag 21. juli 2015

Pavlova med jordbær

Jeg tror hele Norge laget pavlova til 17. mai i år. Pavlova er en skikkelig festkake, men den ser ikke bare fin ut, den er også veldig enkel å lage. Derfor er den et fast innslag om sommeren på hytta, og særlig når jeg har eggehviter å bruke opp. 


Navnet pavlova kommer fra ballettdanserinnen Anna Pavlova. Når man bruker sprøytepose og lager en spiral av marengs på bakeplaten skal dette angivelig forestille ballettdanserinnens strutteskjørt. Når jeg smører massen utover bakepapiret er igrunn ballettdrakt det siste jeg tenker på, men godt smaker det. Dette er en oppskrift basert på Sverre Sætres pavlova, tilsatt sjokolade. Ingredienslisten har jeg funnet på nett, beskrivelse av fremgangsmåte er min egen. 

søndag 19. juli 2015

Focaccia

Det er lenge siden jeg har laget - og skrevet om - focaccia. Etter at jeg ble introdusert for den eltefrie metoden, har Kitchen Aiden min så og si vært på hvilehjelm og benyttes stort sett til kaker og majones. I går ble det imidlertid focaccia, og det var i aller høyeste grad et hjertelig gjensyn. 


Denne oppskriften er bankers. Focacciaen blir garantert god, men det kan godt hende du må teste ut litt først for å få din egen vri. Jeg elsker den sprø skorpen og smaken av olivenolje. Toppingen begrenser jeg til Maldonsalt og olivenolje, men her er det selvsagt mulig å bruke både ost, soltørket tomat, urter eller oliven. 

fredag 17. juli 2015

Enkel strandkrabbekraft

Det er tross alt sommerferie, jeg gjør det enkelt. Så enkelt at jeg lar mann og barn skaffe råvarer, resten ordner seg selv. Utenfor brygga har strandkrabbene sitt eget lille samfunn, det vrimler av dem, selvom jeg mistenker at beskatningen de siste generasjoner ikke har vært bærekraftig. Fordelen med strandkrabbefangst tidligere år er at de ble sluppet ut igjen, etter å ha tilbragt dagen i bøtte med et stadig mer lunkent vann. De siste årene har de imidlertid blitt brukt til kraft. 


Strandkrabber er en fantastisk ressurs. De er relativt enkle å få tak i - du trenger bare litt fangstutstyr, en bøtte til å oppbevare dem i tiden mellom hav og gryte og noen som har lyst til å fange dem. Idag brukte vi til og med en strandkrabbeteine, så jobben var unnagjort på et par timer. 

tirsdag 14. juli 2015

New York City - del 2

Som jeg har skrevet tidligere, vi startet ferien i år med et par uker i USA. Først i Urbana Champaign, deretter Chicago og tilslutt fire overnattinger i New York. Mer om første del av New York-oppholdet her. Vi hadde et par overordnede ønsker denne gangen; bruke minst mulig tid i køer og ta beina fatt for å se hverdagslivet i New York. Det er ikke nødvendigvis slik at man opplever mest av nerven i en by ved å haste fra turistattraksjon til turistattraksjon. En ting jeg ofte gjør nye steder er å stå opp grytidlig en morgen, ta på meg joggeskoene og gå eller løpe en lang tur. Da ser jeg virkelig hvordan en by våkner til liv. 

søndag 12. juli 2015

Lettvint frokostbakst - eltefrie ciabatta

Da var hele familien samlet, og vi innledet årets hytteferie med nybakte ciabatta til frokost. Det blir i år - som i fjor - et daglig innslag på frokostbordet, til glede for alle. "Fysj, så perfekt", tenker du kanskje da, "nybakt hver dag, nesten ekkelt". Vel, sannheten er at det tar kun et par minutter å blande deigen, så står bollen på benken og gjør resten av jobben selv. Før du om morgenen "klipper" til åtte-ni ciabatta, steker de i tyve minutter og - Voilà! - kan servere ferske rundstykker til frokost mens du soler deg i glansen. Lett som en plett, og veldig, veldig godt!



fredag 10. juli 2015

Hurtigmat i ferietider - kyllingsalat

Tiden har kommet for mine årlige 15% på Østlandet, jeg har flyttet ned til hytta for sesongen. Jada, dette er mitt paradis, bølgeskvulp, sommerblomster, havluft og verdens vakreste utsikt sørger for det. Her kan jeg bruke så mye tid jeg vil på kjøkkenet, eller så lite tid jeg vil. Det avhenger av planer og ikke minst av hvor mange mennesker som skal mettes. En hurtigløsning som passer perfekt når man er bare er et par munner og har andre ting å gjøre enn å lage mat. Sykle og gå turer, for eksempel. Og kanskje litt trx-trening og bading innimellom. Men brrr, foreløpig er det bare 15 grader i vannet, så jeg holder meg til alt det andre.


Jeg elsker friske sommersalater. De kan varieres i det uendelige, de kan være mettende, bare et mellommåltid, de kan være fargerike, inneholde masse proteiner eller masse karbohydrater - eller begge deler. De kan være gule, grønne, blå og lilla. Og de kan være røde. Røde av sommerens første røde og deilige jordbær og søte tomater. Her er en versjon som går igjen hos oss - kylling i ovn med diverse urter eller pesto, grønnsaker etter "alt godt fra kjøleskapet"-prinsippet, og - Voilà! - der har vi enkel middag som passer til alle. Tilsett pasta, brød, ris eller bare spis som den er. Alle blir fornøyd og den fargerike siden i meg jubler.

lørdag 4. juli 2015

New York City!

En fjorten dagers USA-tur nærmer seg slutten. I skrivende stund sitter hele familien på Newark Airport og venter på fly til Kastrup. De siste fire dagene har vi tilbragt i smeltedigelen New York City, og dette er et forsøk på et reisebrev. Kanskje et tips eller to for de som reiser til New York for første gang, eller ny inspirasjon for de som har vært i "the big apple" før. Noen følger meg kanskje på Instagram og har sett bilder allerede. 

Utsikt over lower Manhattan og Empire State Building fra Rockefeller.
Vår New York-historie startet for 17 år siden, da vi var på to ukers bryllupsreise i USA. Planen var å kjøre rundt i New England. Vi kom oss ikke ut av Manhattan.