onsdag 25. februar 2015

Mac & cheese - extended version

Idag gikk jeg for pallplass. I det stadig pågående mesterskapet "Verdens beste mamma". Vanligvis ligger jeg ikke i tet, forråsiresånn, hvertfall ikke om man skal dømme etter antall "åh, mamma" etterfulgt av åpenbart irriterte stønn pr. dag.

Uansett. Mac & cheese sendte meg til topps på pallen, takk for det. Det var deilig å kjenne på følelsen for en gangs skyld.


Avkommene likte det de fikk servert, en av dem kalte det til og med gourmetmacandcheese. Jeg vet ikke om "gourmet" og "mac&cheese" kan sies i samme ord, ikke engang i samme setning, men det ble iallefall godt mottatt, det som ble servert til tidlig middag i dag. Det som skulle bli en megaporsjon, med rester til i morgen, ble en middag og en liten smak til forhåndsbestilt kveldsmat senere idag.

lørdag 21. februar 2015

Økologisk havregrøt med kokos og epler

                                                                                                       /sponset innlegg/

Det gjelder å variere frokostmenyen, for det er lett å gå lei av brødskiver. Iallefall her i huset, alle de tre guttene foretrekker noe annet enn skiver til frokost. Når jeg har litt tid, lager jeg havregrøt, og denne utgaven ble ekstra populær. Kanskje et frokosttips for helgen?

torsdag 19. februar 2015

Helaften i København

                                                                                                                   /sponset tur/

Liker du å planlegge? Det gjør jeg. Til både glede og irritasjon for andre. Fordelen med å planlegge er at man får med seg de tingene man ønsker når man er på tur. Altfor mange ganger har jeg tenkt at jeg har lyst til å spise et sted, for så å finne ut at de har fullbooket tre uker frem i tid når jeg har gått innom på impuls. Ulempen er at man går glipp av den fantastiske opplevelsen det er å bare ramle inn et sted som viser seg å være en liten perle. En liten perle som man som turist er den eneste som vet om.
Geoffrey i sving bak bardisken på Balderdash

onsdag 18. februar 2015

Gulrotsuppe med friskt fraspark!

For noen uker siden holdt jeg kurs for 20 damer. En av rettene de skulle lage var denne spicy gulrotsuppen - som jeg opprinnelig har funnet på bloggen Mat på Bordet. Som vanlig er det gjort noen tilpasninger, jeg har for eksempel tilsatt kokosmelk, og teksten er min egen. Suppen falt i smak hos kursdeltakerne, og jeg har laget den flere ganger siden til familien. Smaker godt med for eksempel kylling. Da har jeg først kokt kraft av kyllingen, renset den for kjøtt og brukt både kjøttet og kraften til suppen. Det går imidlertid helt fint å bruke hønsebuljong også.  HER står det litt om hvordan koke kraft.


fredag 13. februar 2015

Boller til fastelavn

Det finnes nesten ingenting som er bedre enn nystekte boller. Og det er bollesøndag i helgen, hvilket gir hvertfall én god grunn til å bake boller!


Jeg har tidligere testet ut ulike deiger til søt gjærbakst, og denne deigen er den aller mest vellykkede. Forskjellen på denne og andre oppskrifter er at melkemengden er halvert, og det er brukt vann, og at melk og smør kokes opp før det avkjøles til fingertemperatur og blandes med gjær og resten av ingrediensene. Samt at jeg bruker melis istedet for sukker. Grunnen til at bollene blir luftige med denne metoden er angivelig at melkeprodukter inneholder et enzym som hindrer gjæren i å gjøre hevejobben sin. Dette enzymet ødelegges ved koking. All melk vi kjøper er pasteurisert. Det betyr at melken har vært varmet opp til en temperatur på ca 70 grader for å hindre bakterievekst. Dette er ikke tilstrekkelig til å få til den ønskede effekten når man baker boller.

torsdag 12. februar 2015

Råmelkskjeks

Jeg får litt sånne urmammavibber av råmelk. Det er nesten så jeg får lyst til å gå ut i skogen (ut på terrassen) og brøle litt (rope hipp hipp hurra). Jeg mener, kan du tenke deg noe mer sunt og jordnært enn råmelk? Bortsett fra marg og kraft, selvsagt. Masse næring, masse smak. (Nå er det sikkert mange som mener at råmelk fra kua er ment for ... nettopp ... kuene. Men den diskusjonen lar jeg rett og slett ligge. Jeg elsker meieriprodukter og kommer til å fortsette med både melk og råmelk når jeg en sjelden gang får tak i det.)


tirsdag 10. februar 2015

Restaurant Tårnet og løpetur i København

                                                                                                          /sponset tur/

Tårnet

Rasmus Bojesen, innehaver av den relativt nystartede restauranten Tårnet i Christiansborg Slot i København har skjønt det; lekker mat blir enda bedre når den serveres med en god historie.


Kjøkkentjeneste har vært på tur til København med VisitDenmark sammen med en gjeng fine folk. Tine fra Tinemonsen.no, Marte fra CasaKaos, Astrid fra I just had to tell you so og Linda fra Hviit. Og selvfølgelig Julie fra VisitDenmark og Linda fra DFDS. Københavnbåten tok oss til Kongens by, og vi tilbragte fantastiske dager på ærverdige Hotel d'Angleterre. Mer om dette i et annet innlegg.

mandag 2. februar 2015

Økologiske sukkerfrie havrevafler

                                                                                                       /sponset innlegg/

Det går fint an å lage vafler helt uten sukker - også uten bruk av de mer eller mindre sunne sukkererstatningene som finnes på markedet. Ikke bare går det fint, det smaker veldig godt også! Som regel har man syltetøy, rørte bær eller annet på vaflene, og da trenger man strengt tatt ikke sukker i vaflene i tillegg. Vannet i oppskriften gjør vaflene sprø.