Sider

mandag 31. august 2015

Lasagne

Lasagne er skikkelig kosemat, og krever kanskje litt planlegging dersom man skal servere det en vanlig travel ettermiddag. Jeg kjøper alltid lasagneplater som ikke trenger å forhåndskoke, og da er litt av jobben gjort enklere. Om det ikke er nødvendig å diske opp med middag på et kvarter, som skal spises raskt mellom diverse treninger, anbefales dette også som en helt vanlig mandags middag. Og lager man en stor porsjon, så har man raskt middag to dager på rad.


søndag 30. august 2015

Ukens utvalgte, snart september

Da er det bare snakk om timer før vi offisielt entrer årets første høstmåned. Høst er sesong for mange gode råvarer, blant annet lam og mengder med norske grønnsaker. 

Smart tips dersom du trenger rask middag er spagetti carbonara, og bonusen er at de aller fleste barn liker det kjempegodt. 


fredag 28. august 2015

Kjøleskapsgrøt med havregryn og bringebær

Da har jeg også endelig forsøkt meg på kjøleskapsgrøt! Det er rett og slett grøt laget ved å bløtlegge korn over natten i kjøleskapet. Her kan man bruke både vann, melk, yoghurt og kokosmelk, og diverse kornsorter som for eksempel quinoa eller havregryn. Denne gangen laget jeg en svært enkel versjon av kjøleskapsgrøt med havregryn, bringebær og vann. Jeg foretrekker å koke havregrøt med bare vann, så jeg benytter vann også her. Men om du liker best å bruke melk eller en blanding av melk og vann, så gjør du også dette her. 

torsdag 27. august 2015

Sunne ispinner med yoghurt

Det er ikke akkurat høysesong for ispinner, men disse var så gode og enkle at jeg poster oppskrift likevel. Jeg kan ikke nekte for at jeg har latt meg friste og inspirere av alle de nydelige bildene av ispinner jeg har sett gjennom sommeren, men det skulle altså bli i slutten av august før jeg laget det selv. Det er latterlig enkelt og utrolig godt - dessuten er det ikke ulovlig å spise is selvom det snart er høst - så hvorfor ikke sette igang med det samme? Jeg kjøpte kun treispinner i en hobbyforretning (Seglem Gave og Interiør) og plastkoppene i en dagligvarebutikk. Dessuten laget jeg en stor porsjon, klok av skade, jeg har tross alt tre gutter boende hjemme. 


onsdag 26. august 2015

Rødbetesuppe med Snøfrisk

Supper går definitivt inn i kategorien lettvint og rask middag. Når den er hjemmelaget smaker det så godt i tillegg. Jeg sverger ofte til purésupper, siden det praktisk talt går an å lage suppe av nesten hva som helst. Perfekt når man vil bruke opp rester fra grønnsaksavdelingen i kjøleskapet.


Hjemmelaget suppe smaker ekstra godt med hjemmelaget kraft, men her er det virkelig helt i orden å bruke buljong også. Rødbeter er både smaksrikt og veldig sunt, og absolutt i sesong for tiden. Så her er det bare å fråtse i vei.

mandag 24. august 2015

Spagetti med kjøttboller og spicy tomatsaus

Guttene mine elsker slike middager - spagetti med spicy tomatsaus og kjøttboller, en skikkelig smaksrik utgave av en klassisk middagsrett fra åttitallet. Jeg husker selv vi hadde dette da jeg var liten, gode middagsbarndomsminner å ha med seg. Dette er ikke den raskeste middagen, men om man planlegger litt og har alle råvarer i hus, er det heller ikke uoverkommelig selvom det bare er en hverdagsmiddag. 


søndag 23. august 2015

Ukens utvalgte til sensommeren

Det er indian summer, og vi har vel egentlig bare lyst til å være ute? Samtidig blir det merkbart mørkere om kvelden og det er kanskje litt skarpere luft nå enn i juli? Her er ukens utvalgte til deilig og varme sensommerdager. 

Jummi salat med spekeskinke og parmesan til dager hvor man helst vil være ute.


fredag 21. august 2015

Bananmuffins med sjokolade

Et stadig tilbakevendende problem hos oss, og sikkert hos mange andre også, er brune bananer på fruktfatet. Men det finnes heldigvis råd, her er bananmuffins med sjokolade.


onsdag 19. august 2015

Thaisuppe med torsk og laks

Jeg er veldig glad i asiatiske smaker, og elsker kombinasjonen hvitløk, ingefær, lime og chili. Tilsetter man kokos og koriander i tillegg, så har man et godt utgangspunkt for lettlaget, smaksrik og sunn middag. Denne gangen ble det til suppe sammen med torsk, men man kan like gjerne lage gryte, og man kan skifte ut fisk med kjøtt. Eller rett og slett bare bruke masse grønnsaker. 


Trenger du tips til rask hverdagsmiddag? Prøv denne, oppskriften virker muligens komplisert, men det er overraskende enkelt bare man har alle ingredienser i hus. Her er både proteiner og karbohydrater, så det er egentlig ikke nødvendig med brød i tillegg. Men server gjerne det også dersom du har lyst.

mandag 17. august 2015

Grillet hjertesalat med kesamdressing

Legg salaten på grillen! Ja, legg alt på grillen, faktisk. Mine årlige 15 % på Østlandet har kommet til en ende. Det som kjennetegner de siste dagene på øya er at vi gjør alt vi kan for å spise oss ut av kjøleskap og fryser. Da gjelder det å bruke fantasien, og kanskje utfordre tanken om å "bare stikke en tur i butikken" dersom man mangler en liten ting. I år har vi hatt relativt velfylte matskap gjennom hele sommeren, så siste grillmiddag ble en forholdsvis enkel affære. 


Dette er ikke et innlegg om hva man gjør med kjøttet på grillen, det kan du kanskje lese mer om her, hvor jeg skriver om et helt lammelår på grillen. Ovnsbakte poteter ble det også, og jeg fulgte denne oppskriften. Med én hvitløk i hele fedd spredd rundt i formen, ble det både myke, gode ovnsbakte hvitløk på kjøpet, samt ekstra god smak på potetene. Av urtene jeg må forlate, har jeg laget urtesmør. Det smakte godt både på den grillede maisen og kjøttet. 

søndag 16. august 2015

Ukens utvalgte til skolestart

Jeg skal begynne med noe nytt på Kjøkkentjeneste. Hver søndag kommer et innlegg med Ukens utvalgte. Her vil du finne tips til et par hverdagsmiddager - kanskje noen ekstra raske å lage og en suppe - og litt kosemat. Dessuten en type bakst og kanskje en dessert til helgen. Om det er sesong for noe spesielt, så kommer kanskje en oppskrift med det også. Det er tid for matpakker igjen, siden skolestart er rett rundt hjørnet. Jeg har skrevet litt om matpakker her, om du trenger litt ny inspirasjon. 

fredag 14. august 2015

Peanøttkjeks med melkesjokolade

                                                                                                                             /sponset innlegg/

Salt og søtt for en utrolig deilig kombinasjon! Jeg laget kjeks med både salte peanøtter og søt melkesjokolade forleden dag, og ja, det var utrolig, utrolig godt! For en som elsker kombinasjonen salt og søtt så ble det en kjeks midt i blinken. For en liten vri erstattet jeg en del av smøret med Snøfrisk, og det ble utrolig vellykket, både på smak og konsistens. Kjeksene ble imidlertid litt mykere enn de pleier, noe som passet fint.


onsdag 12. august 2015

Yoghurt- og bananis - sukkerfri om du vil

Brune bananer på fruktfatet? Her er det et gjentagende fenomen. Person kjøper inn mange bananer, andre personer spiser opp og kan ikke få nok. Person kjøper inn enda flere bananer, andre personer spiser opp og kan ikke få nok. Gjenta. Og plutselig er den megapopulære frukten superkjedelig og blir liggende som om den var giftig. 


Da gjelder det å ha noen oppskrifter på lager. Det går selvsagt an å bruke bananene i frokostsmoothies eller lage bananbrød, eller du kan tilsette et par ingredienser, røre sammen og lage bananis. Yummi!

tirsdag 11. august 2015

Persille- og hvitløksmør

Lurer du på hva du skal gjøre med et bugnende urtebed? Det gjør jeg. Her gror det godt, og jeg skal snart forlate alle urtekrukkene mine. Da gjelder det å finne måter å få brukt så mye som mulig på en gang. Her har jeg gått løs på en svært frodig kruspersille, og fått deilig persille- og hvitløksmør. 


Hvitløk og persille passer utrolig godt sammen, og dette smøret kan virkelig brukes til mye. Ha det på grillet fisk og kjøtt, på nybakt brød ved siden av salat eller suppe, på biffen, i det hele tatt der det er godt med smør, hvitløk og persille. Og for å være helt ærlig, hvor er det ikke det?

søndag 9. august 2015

Søte frokostscones

Scones egner seg ypperlig som bakst til frokost dersom du har glemt å kjøpe brød eller har for lite tid til å bake med gjær. Det smaker også godt til ettermiddagskaffen, og gjerne med kremost og litt syltetøy på. Om du ikke ønsker dem så søte, så er det bare å redusere sukkerinnholdet.


lørdag 8. august 2015

Milkshake med pistasjis

På hytta har vi ikke all verdens med hjelpemidler på kjøkkenet, men en blender har jeg tatt med hjemmefra. Guttene mine har funnet ut at den kan brukes til milkshake, og etter at vi var i USA tidligere i sommer, har de skjønt at dersom milkshaken skal bli skikkelig bra, så må det mye is til. Og da mener jeg MYE. 


Dette er ingen komplisert oppskrift, og resultatet vil nok avhenge av både smak og kvalitet på iskremen man velger, samt blandingsforholdet mellom is og melk. 

fredag 7. august 2015

Enchiladas

Her er kosematen over all kosemat; enchiladas! Har du råvarer til tacokveld, så kan du variere med å rulle inn fyllet i tortillaene, ha på saus og ost på toppen. Inn i ovnen, og vips! så har du deilig enchiladas med smeltet ost på toppen... 


Jeg brukte kjøpetortilla, men om du skal lage helt korrekt enchilada, så er det maistortilla som gjelder. Det går selvsagt også an å lage tortillaene selv, jeg har skrevet om hjemmelaget hvetetortilla her.

torsdag 6. august 2015

Hjemmelaget granola med kokos og mandler

En regnfull dag på hytta kan brukes til masse, blant annet lage opp ting som skal spises senere. For noen dager siden regnet det kattunger og da fikk jeg laget granola med kokos og mandler. Supert å ha på yoghurt eller kesam sammen med frukt eller bær, som en kjapp frokost. Eller kanskje det rett og slett passer best som dessert?


onsdag 5. august 2015

Fiskesuppe med nudler og asiatiske smaker

                                                                                                              /sponset innlegg/

Noen som husker strandkrabbekraften jeg laget for en stund siden? Her er hva jeg brukte kraften til - en smakfull og enkel fiskesuppe med nudler og asiatiske smaker, som også kan lages på annen fiske- eller sjømatkraft, eller fiskebuljong. 


tirsdag 4. august 2015

Kokosis med sjokolade og cashewnøtter

Jeg elsker smaken av kokos! Og i jakten på avkjøling i varmen i fjor sommer, laget jeg kokosis uten sukker. Som jeg skrev i innlegget i fjor; oppskriften passerer nok ikke den mest interesserte isentusiasten som er mer opptatt av konsistens og kjemi enn av smak, men jeg prøver meg likevel. Isen er sukkerfri, siden jeg har brukt sukrin som søtstoff, men det går selvsagt an å bruke sukker istedet dersom man foretrekker det. I årets versjon er det tilsatt hakkede cashewnøtter og litt hakket mørk sjokolade, og dessverre var ikke motivasjonen varmen ute. Men likevel, iskrem er godt!


mandag 3. august 2015

Røykt makrell

Kjempefangst av makrell for noen dager siden ble til både middag med stekt makrell, tzatziki og vinaigrettepoteter, og til en porsjon med røykt makrell i egen ovn. Om du har røykeovn, anbefales dette på det varmeste!  


søndag 2. august 2015

Stekt makrell

To ivrige fiskere klarte å notere 24 makrell på under en time forleden dag. Å ha så fersk stekt makrell til middag er en av sommerens store høydepunkter, en glede som har gjentatt seg årlig omtrent de siste 43 somrene mine her på Blåsen. Med så mange makrell i bøtta, ble det mer enn middag på oss, vi fikk en god porsjon til røykeovnen også. Om du har tilgang på en slik ovn, anbefales dette på det varmeste!


Stekt makrell hører til sommeren, men denne gangen gjorde jeg en liten vri på tilbehøret - det ble tzatziki og sennepsvinaigrettepoteter istedet for den klassiske agurksalaten. Det smakte veldig godt og skal definitivt bli fast innslag når vi har stekt makrell på menyen. 

lørdag 1. august 2015

Ingefærøl

Jeg skal ikke gå i plagiatfella, så la det være sagt først som sist - denne oppskriften kommer opprinnelig fra Henrik J. Henriksens mat-spalte i A-magasinet. (En spalte som forøvrig alene er god nok grunn til å abonnere på Aftenposten!) Oppskriften er testet ut av mannen i huset opptil flere ganger, og er forlengst utpekt som sommerens drikk nummer én! Frisk og god, og ikke minst enkel å lage. For ordens skyld gjengis ingredienslisten slik den stod i avisen, fremgangsmåten er gjengitt med egne ord.