Sider

fredag 22. mai 2015

Saftig marmorkake med glasur

En etter en har guttene mine hatt mat og helse på skolen, og kommet stolte hjem med rester av hva de har laget. De har kanskje ikke vært så ivrige til å hjelpe til med middagslagingen som jeg kunne ønske, men de har alltid lyst til å lage kake. For noen dager siden tok minstemann med seg kakerester hjem fra skolekjøkkenet, men et uoppmerksomt øyeblikk gjorde at den yngste og mest rampete pointeren snappet til seg biten som var igjen. Selvom apportøren ga kaken fra seg på kommando, var ikke restene særlig fristende. Trøsten ble at vi bakte marmorkake her hjemme istedet. 


Marmorkake er en skikkelig god gammeldags retrokake, og sannsynligvis har jeg ikke spist det siden jeg selv hadde skolekjøkken en gang tidlig på åtti-tallet. Vi snakker svimlende 30 år siden! Uansett, her er den morsomme mønstrede kaken som faktisk også smaker godt. Deigen rekker til en brødform. 

onsdag 20. mai 2015

Hotel d'Angleterre og Amazing space

                                                                                                                  /sponset tur/

Hotel d'Angleterres historie strekker seg helt tilbake til 1700-tallet. Jean Marchal, tjener ved det danske hoff, og Maria Coppy, datteren til hoffets kjøkkensjef forelsket seg og sammen etablerte de en restaurant ved Kongens Nytorv. Dette var starten på en lang og spennende hotellhistorie. Hotellet er idag totalrenovert med fem stjerner, og befinner seg fremdeles i familiens eie. Samtlige rom, fellesområder, møte- og eventlokaler og restauranter fremstår som nye, men har beholdt sin ærverdige stil fra tidligere tider. I tillegg til diverse restauranter og barer tilknyttet hotellet, inneholder det et fantastisk spa tilgjengelig for alle hotellets gjester, Amazing Space. 


Kjøkkentjeneste var tidligere i år på tur til København med VisitDenmark sammen med en gjeng fine folk. Tine fra Tinemonsen.no, Marte fra CasaKaos, Astrid fra I just had to tell you so og Linda fra Hviit. Og selvfølgelig Julie fra VisitDenmark og Linda fra DFDS. Københavnbåten tok oss til Kongens by, og vi tilbragte fantastiske dager på ærverdige Hotel d'Angleterre.

lørdag 16. mai 2015

Tips til 17. mai!

Det nærmer seg 17. mai, den dagen i året hvor mange spisebord en gang mellom barnetoget og borgertoget fylles opp med småretter og gis navnet "koldtbord". Ofte i et forsøk på å gjøre fellesmåltidet til en lettvint affære, siden 17. mai er en dag som allerede er spekket med gjøremål, enten det innebærer korpsvirksomhet, pølsesalg eller gjeting av ville unger i toget.

Pavlova
Sannheten er at det ikke er så enkelt å lage til et smårettbord som kan kanskje skulle tro. Når man er halvveis i forberedelsene 16. mai, ser at man ikke kommer i mål, irriterer seg over at det man trodde var "kjapt og greit" egentlig er "tidkrevende og vanskelig", fremdeles har et knippe bunadsskjorter og noen flagg igjen å stryke, er det på tide å revurdere menyen. Er det noe som kan kjøpes inn? Finnes det noe man åpenbart bør lage selv for å gi maten et hjemmelaget preg? Såklart! Til en 17. mai-lunsj er det masse som kan kjøpes inn, legges på fat og nytes som det er uten at bordet mister sitt festlige, men likevel hjemlige preg.

onsdag 13. mai 2015

Grønn te-is

Matcha, som er finmalt grønn te, er en stor snakkis om dagen, og skal inneha en rekke helsebringende egenskaper. Som vanlig blir jeg skeptisk dersom lovordene skrives i altfor store bokstaver, men matcha gir både skarp farge og setter artig smak på ting, så hvorfor ikke prøve? Ulempen er at matcha er kostbart, så det passer bra at man ikke trenger å bruke mye av gangen.


Jeg prøvde å lage iskrem med grønn te-smak første gang for fire år siden. Da måtte jeg til utlandet for å få tak i matcha, men idag tror jeg det er mulig å få tak i på helsekosten eller andre spesialbutikker. Uansett, iskrem med grønn te smakte jeg første gang jeg smakte sushi - på et av Oslos aller første sushisteder, Nam Kang sushi i Torggata. Et sted som fremdeles lever, det ble av nostalgiske grunner testet ut igjen da vi var i Oslo i julen. 

søndag 10. mai 2015

Sitronmuffins med valmuefrø

Dette er en superenkel oppskrift på muffins som er raske å lage. God smak av sitron, og fine valmuefrø både i deigen og på toppen.


Oppskriften rekker til 12 små muffins.

fredag 8. mai 2015

Rustikk daddel- og fikenkake med bringebærkrem

                                                                                                  /sponset innlegg/

Her er mitt forslag til festkake i mai. Jeg er ingen stor kakebaker, men hvem liker vel ikke å spise kake? Løsningen er å bake noe smakfullt som er enkelt å smelle sammen, gjerne med et rustikt utseende - så er det ikke så farlig om man ikke innehar en konditors kakebakepresisjon. Denne oppskriften kommer opprinnelig fra en tidligere kollega av meg. Jeg falt pladask for kaken første gang jeg fikk den servert, og oppskriften har ligget i skuffen altfor lenge. Nå fikk jeg endelig en anledning til å lage en økologisk versjon. Og når det er sagt - jeg savner både kollegaen min og kakefredagene vi hadde hver uke!


onsdag 6. mai 2015

Enkel tomatpesto

Jeg bare elsker tomatpesto! Om du har lyst til å ha en ørliten hjemmelaget touch på enhver meny, er det bare å vrenge opp en tomatpesto. Har du en foodprocessor eller en stavmikser, er det ikke mye arbeid som skal til, og det setter virkelig en spiss på ethvert måltid. Enten sammen med god spekeskinke, noen oster, til fisken eller kjøttet til middag, som dressing til salat, sammen med godt brød, eller .... ja, du skjønner tegningen. Egentlig til nesten alt. Og har du liten tid og må kjøpe deg ut av tidsklemma, men likevel har lyst til å lage noe til tapasbordet, så er denne pestoen en enkel måte å komme seg unna på.


Dette er virkelig en enkel oppskrift, og mange vil nok ikke engang kalle den hjemmelaget, men jeg er skamløs. Har du tid og lyst, så smaker pestohjemmeovnsbakte tomater enda litt bedre, men denne pleier å slå an. Den er i tillegg svært omtrentlig, siden man i prinsippet kan tilsette så mye man vil av hver enkelt ingrediens, helt avhengig av hvilke smakspreferanser man har. Elsker du parmesan, har du i mye parmesan. Elsker du basilikum, har du i mye basilikum. Og så videre. Her er et forsøk på å gi noen mengder, så kan man heller prøve seg frem etterhvert.