Sider

mandag 23. juni 2014

Rømmegrøt til St.Hansaften

Det er St.Hansaften idag og mange har som tradisjon å servere rømmegrøt og spekemat. Minstemann i huset og jeg har startet hyttesommeren for i år, men glemte dessverre å legge rømme i handlekurven. Og siden vi befinner oss på en øy, blir det et såpass stort prosjekt å fremskaffe nødvendige ingredienser at vi nøyer oss med spekemat. Her er likevel oppskriften for grøtglade - det er iallefall guttene mine. Grøten på bildet er forresten foreviget på Byrkjedalstunet.


Dette trenger du
6 dl seterrømme, det vil si to bokser
2,5 dl hvetemel
6 dl H-melk
1 ts salt

Slik gjør du
Ha rømmen over i en gryte og kok opp. La det koke på svak varme i noen minutter. Rømmen blir på dette tidspunktet rennende. Sikt over halvparten av melet under omrøring. Vent til fettet pipler frem og ta det vekk med en spiseskje. Ha i vekselvis melk og resten av melet og rør godt. La det koke slik at melsmaken forsvinner. Smak til med salt tilslutt.

Server med fettet - om du klarer - sukker og kanel.

tirsdag 3. juni 2014

Granskuddsirup

Det er sesong for å plukke granskudd til granskuddsirup i store deler av landet.


Det sies at det egentlig er det for sent å lage granskuddsirup etter at solen har snudd, iallefall på Sørvestlandet. Sånn generelt er midten av mai/begynnelsen av juni ideellt, men det kommer også veldig an på hvor langt naturen har kommet. I fjor kunne skuddene brukes sent, på grunn av hard vinter. I år, derimot, ble det bråsommer i slutten av april, så skuddene har vært klar til å brukes en stund.

Granskuddene må plukkes når de er nye. Det vil si de må ikke ha begynt å sprike, da er de angivelig bitrere på smak. Granskuddsirup skal virke legende for sår hals og hoste. Tilsett litt i teen dersom du har vondt i halsen. Jeg har oppbevart granskuddsirup lenge i kjøleskap. Som annen sirup, har den lang holdbarhet, og dersom den sukrer seg er det bare å varme den sakte opp over vannbad. Det kan være lurt å vaske glasset innimellom, for å sikre god hygiene.


Dette trenger du
Helt ferske granskudd
Vann
Sukker

Slik gjør du
Mengde sukker avhenger av hvor mye granskuddavkok man får. Start derfor med å ha alle granskuddene i en kjele og hell over vann til det dekker og vel så det. La det småkoke i ca en halv time. Sil væsken gjennom et klede. Nå er avkoket grønngult i fargen, det vil si det ser lite delikat ut. Finn ut hvor mye væske det er og tilsett to deler sukker til tre deler avkok. Det vil si dersom du har ni dl avkok, skal det tilsettes seks dl sukker. La det småkoke videre på svak varme. Rør av og til og pass på at det ikke brenner seg. Etterhvert skal sirupen tykne og endre farge. Først til lys rosa og deretter til mørk rosa eller burgunder - litt avhengig av hvor lenge den koker inn. Denne gangen kokte jeg inn i nærmere to timer og sirupen ble dypburgunder på farge - slik som vist på bildene.

Bruksområde
Jeg har servert granskuddsirup over blåmuggost, jeg har hatt den i viltsaus og som smakstilsetning i både brød, iskrem og muffinsfrosting. Det aller mest vellykkede er nok granskuddvinaigretten som jeg laget til denne salaten. Fortell meg gjerne hva dere bruker granskuddsirup til eller hva dere kan tenke dere at det passer til!


Det morsomme med granskuddsirup er at man på visse tider av året kan sanke inn råvarene helt gratis. Ikke bare gratis, enhver skogsforvalter - med mindre det dreier seg om et julegranfelt - vil være glad for at man begrenser veksten av grantrærne (tror jeg...). Jeg ser iallefall ingen grunn til å være varsom når jeg plukker granskudd. Det går imidlertid nokså fort og man har raskt en liten pose som tilslutt blir til noen dl sirup.

I tillegg til å bruke granskuddsirup i mat, har jeg nå også skaffet meg noen små glassbokser som er ypperlige å fylle med litt sirup til små gaver.