Sider

fredag 18. april 2014

Lam til påske?

Påske betyr lam på menyen. På Kjøkkentjeneste er det mange lammeretter, og jeg har samlet alle som passer til påske her:

Franskinspirert lammecassoulet for de som har tilgang på både fersk og salt lammekjøtt.



Trenger du et enkelt middagstips opp i all matlaging? Suppe med asiatiske smaker og lammestrimler.


Denne gjør meg til en høyt elsket mamma - og den følelsen anbefales på det sterkeste: Lammekebab med Snøfriskdressing.


En evig slager - særlig når jeg er på hytta: Lammegryte med Snøfrisk.


Kok gryte, kok! Middelhavsinspirert gryte med lammekjøtt.


Klassisk lammestek? Lammestek med smak av sennep.


Mange har pinnekjøtt gjemt i fryseren til bruk i påsken. Hva med å lage pinnekjøtt dampet på poteter i øl?


Har du tilgang til grill? Her er lammestek på grillen - smaker fantastisk!


Vi har i mange år slaktet lam selv, og har dermed hatt tilgang til alle stykningsdeler. Da har vi ofte laget rull av sadelen og indrefileten. Smaker digg!


Ute etter litt mer eksotiske smaker? Marokkansk lammegryte.

Og helt på tampen: Lammeskanker på klassisk vis.


Velbekomme, og fortsatt god påske!

fredag 11. april 2014

Påskemuffins med smak av sitron

Solen skinner og det er fredag før påske. Og med påske dukker som vanlig den merkelig trangen til å spise gule ting opp. Her eksemplifisert med sitronmuffins.


Oppskriften på muffinsene er fra The Hummingbird Bakery, kremen er basert på egen oppskrift. (Ingredienslisten er den samme som i kakeboken til The Hummingbird Bakery, men som vanlig når jeg låner oppskrifter, har jeg gjengitt fremgangsmåten med egne ord.)


Oppskriften rekker til ca 24 mellomstore muffins.

Dette trenger du
240 gram hvetemel
300 gram sukker
2 ts bakepulver
Sitronskall fra en middels stor sitron, ekstra til pynt
80 gram smør
2,4 dl H-melk
2 egg


Glasur
100 gram smør
100 gram kremost
ca 300 gram melis
Saft sitron, ca en halv - men smak til
Gul konditorfarge - selvsagt valgfritt

   

Slik gjør du
Sett ovnen på 170 grader og legg papirformer oppi en muffinsform. Ha mel, sukker, bakepulver og sitronskall i en bakebolle. Rør godt sammen og tilsett deretter smøret. Visp sammen til det er en smuldrete, løs masse. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin eller eventuelt en håndvisp. Hell melken i en tynn stråle mens vispen går. Tilsett tilslutt eggene og visp til alt er blandet godt sammen - pass imidlertid på å ikke vispe for mye. Fyll formene 2/3 fulle, bruk gjerne en isskje. Stekes i ovnen i 20-25 minutter til de har fått en svampaktig konsistens. Sjekk en muffins med en kakepinne for å se om den er ferdig. La muffinsene hvile litt i brettet og legg dem deretter på rist for avkjøling. Jeg har ett brett med plass til 12 former, og måtte derfor steke i to omganger.

Lag glasuren når muffinsene står til avkjøling. Ha smør og kremost i en bakebolle og visp sammen på høy hastighet. Pass på at det ikke er noen klumper igjen fra smøret. Tilsett melis og sitronsaft og pisk videre. La maskinen gå til kremen er luftig og fin, omtrent 4-5 minutter.

Ha glasuren over på en pose og pynt muffinsene. Jeg brukte en Wiltontipp og pyntet noen med perlemorsfargede kuler, noen med kuler i farger og noen med sitronskall. Faktisk foretrekker jeg de som pyntes så naturlig som mulig, det vil si sitronskallet. De smaker også best, selvom de med kuler kanskje gjør seg best på bilder.


Hvilke liker du best? Naturlig pynt, som sitronskall? Fargerik eller hvit pynt?

torsdag 10. april 2014

Fargerikt tilbehør - rødbetpuré

Farger på tallerkenen er en bra ting. Vi spiser vel så mye med blikket, og mat som ser fristende ut, smaker gjerne bedre. Rødbeter er fantastiske! De kan kokes, bakes, spises rå, brukes til hummus, pureer, gratenger. De er uten tvil en av mine favorittgrønnsaker, og helt klart den grønnsaken som gjør fingrene mine mest skitne!


Denne pureen er en gjenganger på kjøkkenet hos oss, og jeg serverer den til vilt, and, kylling, fisk - stort sett alt. Rødbeter får man tak i hele året, selvom høsten regnes som rødbetesesong. Jeg er uskikkelig og spiser rødbeter så ofte jeg kan.

Puréen er opprinnelig Skye Gyngells oppskrift, men jeg gjør stort sett tingene på slump. For anledningen gjengis imidlertid oppskriften med helt korrekte mengdeangivelser.

Dette trenger du
20 små tomater
olivenolje
6 små rødbeter
salt og nykvernet pepper
40 gram smør
2 spiseskjeer crème fraîche

Eventuelt hvitløk


Slik gjør du
Bak tomatene i ca 20 minutter i ovnen (160 grader) med salt og pepper. Ha også i hvitløksbåtene med skall om du bruker det. Vask rødbetene og kok dem til de er møre. Avkjøl med kaldt vann og skrell. De er enkle å skrelle, nesten som mandler som man bare trykker ut etter at de er skoldet. Ha rødbetene, tomatene og resten av ingrediensene i en blender og kjør det glatt. Varm forskiktig opp til servering.
Det går an å skifte ut tomatene med tomatpesto. Litt rester av soltørket tomat går også an å ha i.

Liker du rødbeter? Jeg har skrevet et samleinnlegg om rødbeter, som du kan lese HER.

torsdag 3. april 2014

Svineknoke i tomatbasert gryte

Tomatbasert gryte med røkt og saltet svineknoke er en slager hos oss, særlig når det er litt kaldt ute. Svineknoke er uansett tid på året en relativt rimelig stykningsdel, og man får masse god mat av et par knoker. Denne gryten lager jeg ofte når jeg har litt tid på dagen, eller om kvelden slik at man har middag til dagen etter. Da smaker den dessuten enda bedre. Og følger man oppskriften med to knoker, har man kanskje middag i to dager.


Dette trenger du
1 stor eller 2 små gule løk
2-3 fedd hvitløk
3 gulrøtter
900 g hermetiserte tomater, eller to bokser
ca 1,5 liter kyllingbuljong
2 røkt svineknoke (eller med røksmak, som det heter nå om man kjøper de fra Gilde...)
1 pakke hvite, store bønner
1 pakke kikerter
Timian, fersk eller tørket
Laurbærblad
Persille til pynt
Crème fraiché til servering


Slik gjør du
Kok opp knoken, skyll den og hiv vannet. Om du mistenker den for å være ekstra salt, kan den koke en liten stund før vannet kastes - i såfall må koketiden i sausen reduseres tilsvarende. Surr hakket løk og knuste hvitløkfedd gyllent i litt olje i en stor gryte. Ha i tomater, gulrøtter, krydderet, kyllingbuljong/kraft og svineknoken. Kokes til kjøttet løsner fra beinet, det vil si et par timer. Jeg pleier ofte å sette den inn i stekeovnen på omtrent 100 grader, men den kan gjerne koke på komfyren også. Rett før servering fisker jeg opp knoken og renser den, legger kjøttet tilbake i gryten (og gir bikkja fettet og huden). Ha i kikertene og de hvite bønnene til slutt. Serveres glovarm i rause porsjoner med en klatt crème fraiché og litt grønt til pynt. Aller helst med nybakt brød til.

onsdag 2. april 2014

Med sjøveien til Nordsjælland

Det er noe som skjer når man stiger ombord på en båt. Den generelle roen senker seg og skuldrene inntar en annen og litt mer avslappet stilling - iallefall på meg. 


Kjøkkentjeneste var invitert med på tur til Nordsjælland av VisitDenmark for et par uker siden. Reisen gikk over fjorden med båt, en relativt nyoppusset Pearl Seaways/DFDS. Vi bodde på øverste og ellevte dekk, i en egen Commodore Lux-avdeling. Her er det hotellstandard på rommene, egen VIPlounge med Wifi, gratis drikke og snacks, og frokost i egen restaurant. Et godt alternativ dersom man skal til København og ønsker å starte opplevelsen med lave skuldre og ro i kroppen. 

Båten ankommer København om morgenen, men det var ikke Danmarks nydelige hovedstad som var målet for reisen denne gang. Vi kjørte videre til Nordsjælland, og deretter til Kokkedal slott, hvor vi tilbragte natten. Kokkedal slott har allerede fått eget innlegg her

Første stopp på turen var Museet for Søfart i Helsingør, etter en tre kvarters reise langs vakre Strandvejen. Med havet til høyre og Københavns mest kostbare boligstrøk - men også det flotteste - til venstre. 

Sjøfartsmuseet er ikke bare flott, det er spektakulært! Et underjordisk lokale bygget rundt en gammel tørrdokk ved Kronborg slott, av arkitektfirma BIG, Bjarke Ingels group, med adkomst via skrånende broer som går på kryss og tvers over over dokken. Museet rommer ulike utstillinger, kafé, auditorium med hundrevis av Arne Jacobsen-stoler og ulike aktivitetsrom. Jeg skulle gjerne hatt mye mer tid på museet og ser for meg at husstandens gutteaktige medlemmer i alle aldre ville elsket det. Det er duket for en snarlig retur, med andre ord.


Vi fikk servert god lunsj i museumskafeen, men stort sett ble det mer mat for designnerden i meg enn for matnerden på akkurat dette stoppet. 


Har du lyst til å lese flere av innleggene vi har skrevet i forbindelse med denne turen? Du finner alle HER.

/sponset reise og inngang/