torsdag 13. juni 2013

Chili con carne

Jeg har visst ikke skrevet om chili con carne på bloggen, selvom jeg lager det ganske ofte. Hos oss er dette en rask rett som nesten lager seg selv, og som passer bra når jeg har dårlig tid. Hvis jeg da bare har planlagt slik at jeg har alle ingrediensene i hus. Imidlertid har denne retten absolutt godt av litt tid på komfyren også - den blir altså bedre desto lenger tid man har til rådighet.

Dette trenger du
1 løk
2 gulrøtter
3 hvitløksfedd
Fersk chili
Rød paprika
600 gram karbonadedeig
200 gram røde bønner
1,5-2 bokser tomater
Spisskummin, salt, pepper, chilipulver
Olje til steking

Slik gjør du
Hakk løk og gulrøtter og fres det mykt i en gryte. Tilsett knust og hakket hvitløk, hakket chili og paprika. Stek kjøttet i en stekepanne og krydre. Pass på at pannen er skikkelig varm, slik at kjøttet blir stekt og ikke kokt. Bland alt sammen i gryten når kjøttet er ferdigstekt og tilsett bønner og tomater. Ha litt vann i tomatboksene og kok ut pannen. Smak eventuelt til med ekstra krydder og la det syde i minst et kvarter, gjerne lenger. Jo lenger det får godgjøre seg på komfyren, desto mer smak vil utvikle seg. 

Tips! Karbonadedeigen kan gjerne skiftes ut med kyllingkjøtt. Da kjøper jeg hel kylling og skjærer bryststykkene i små biter og bruker det som utgangspunkt.

Server med salat og eventuelt ris eller brød. Smaker supert dersom man ønsker en variasjon på fredagstacoen, men fremdeles har lyst på mat med mexikansk vri.

mandag 3. juni 2013

Salt karamellsaus

Det er ikke det at det er om å gjøre å stappe flest mulig kalorier ned i en boks, men av og til kan man begynne å lure på om det var nettopp det som var målet da jeg laget denne sausen. Denne fantastiske, uimotståelige karamellsausen med en salt overtone.


Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for kombinasjonen salt og søtt. Denne kombinerer de to elementene med stor grad av perfeksjon, vil jeg påstå. Sausen passer perfekt til is, enten den er kjøpt eller hjemmelaget.

Dette trenger du
100 gram usaltet meierismør
100 gram brunt sukker
100 gram hvitt sukker
2 dl kremfløte
2 ts Maldonsalt
2 ts god vaniljeekstrakt eller frøene av en vaniljestang
Eventuelt et par spiseskjeer Jim Beam


Slik gjør du
Ha smør, sukker og fløte i en gryte og varm sakte opp under omrøring. La alt småkoke i omtrent 10 minutter til det tykner. Tilsett vaniljeekstrakt og smak til med saltet. Om du ikke vil ha den så salt, kan du først prøve med 1 ts.

Jeg hadde litt Jim Beam i blandingen, hvilket jeg bestemt mener ble veldig vellykket. Jim Beam er i følge mannen min en "søt og bløt" bourbon whiskey, og befinner seg i følge whisky-drikkeren i huset kun i skapet fordi den er en viktig ingrediens i en god Manhattan. Ellers konsumeres det whisky med helt andre egenskaper enn Jim Beam. Men altså, denne passer fint i den søtsalte karamellsausen.

Om du har sausen over på helt rent glass, kan den sikkert holde seg i over 14 dager. Men jeg må innrømme at jeg ikke har noe erfaringsmessig belegg for å kunne påstå det. Erfaringen min med denne sausen begrenser seg til spise-opp-med-en-gang.