Sider

fredag 23. august 2013

Omelett - super restemat!

Med et mykt brak var vi tilbake i hverdagen med skole, jobb og vante rutiner. Vi mangler badevann rett utenfor døra, men har utsikt til hønene i hagen i stedet. Og av høner blir det egg.

Det gikk sport i å utnytte enhver matrest på hytta da jeg ikke hadde mulighet til å fly i butikken hver gang jeg følte jeg trengte noe. For det er faktisk slik, at vi ofte føler at vi trenger å fylle på i kjøleskapet, mens realiteten er noe annet. Å utnytte middagsrester er en bra ting, og ofte blir noe av det man ikke klarte å spise opp dagen i forveien en viktig ingrediens i dagens middag. Også er det jo av og til slik at man beregner middag til fem, mens det kun dukker opp tre eller fire. Av og til også seks. Uansett, det er vanskelig å beregne akkurat hvor mye man trenger til middag, og bruk av rester er viktig i kampen mot at alt for mye mat skal havne i søppelet.


Jeg har funnet en perfekt metode å bruke opp middagsrester, særlig dersom jeg ikke har så mye igjen - jeg lager omelett. Og siden jeg har et godt forhold til komfyren min, gjør jeg det enkelt - jeg steker den i ovn, og det blir nesten som en pai uten bunn. Ta utgangspunkt i det du har igjen fra i går, tilsett eggeblanding, stek i ovn og server med salat og eventuelt brød for de som spiser det. Voila! Lett som en plett! Dette er ikke bare godt til middag, det går fint an å lage seg omelett til frokost eller lunsj også.

Denne gangen ble det omelett laget på lakserester, ovnsbakte amandinepoteter og løk. Du kan selvsagt putte akkurat det du ønsker eller har tilgjengelig i omeletten.

Dette trenger du
Egg
Crème fraiche eller fløte, ca 1 spiseskje pr. egg
Litt lakserester
Poteter
Løk

Slik gjør du
Hakk og stek løk i en panne med litt nøytral olje. Fordel restematen en liten ildfast form eller porsjonsformer. Jeg har noen små firkantede former fra Ikea som stadig benyttes til dette formålet. Pisk egg og fløte/crème fraiche lett sammen og hell over i formene. Stek i ovn på ca 180 grader, til de er ferdige. Tid vil variere avhengig av hvor stor formen er, og hvor mye egg som er i. Følg med og ta formene ut når eggeblandingen er blitt stiv uten å være tørr.

Server med salat og andre grønnsaker og eventuelt brød.


onsdag 7. august 2013

Rødspette og annen flyndrefisk

En god del av barndommens gode sommerminner er relatert til garnfiske på hytta. Det var alltid knyttet stor spenning til morgenens aktiviteter etter at vi hadde satt garn i sjøen kvelden før. Min far har alltid vært en mester i å vikle fangsten ut av trollgarnet vi hadde, og de som har erfaring med slike garn vet at tålmodighet er en viktig egenskap til de som ble satt til å rense garn. Samt evne til å se hvordan fisken har satt seg fast i garnet. For trollgarn består av tre sett garn, for å gjøre det mest mulig effektivt ved fangst - noe som gjør det ekstra vanskelig å rense. Sannsynligvis finnes det mange garn klippet opp i frustrasjon forlatt i den norske skjærgården, etter timer med rensing som ikke førte til annet enn at fisken satt enda bedre fast - samt at man hadde pådratt seg et par ekstra grå hår på hodet. 


Vi har forsøkt å opprettholde garntradisjonen her på øya. I sommer har vi satt garn, og for første gang skulle vi stå for rensing selv. Heldigvis oppdaget vi at undertegnede sannsynligvis har lært mer om garnrensing enn først antatt, eller så er evnen til å vikle fisken fint ut av trollgarn rett og slett arvelig. Uansett klarte jeg med litt kvinnelist å sikre middagen den dagen; det ble helstekt rødspette og annen flyndrefisk. 

Oj, så godt det er! Selvfisket, ferskt, salt og sprøtt. Deler av husholdningens mannlige representanter sørget for grovrensing - etter at jeg hadde skilt fisk og garn. Så var det bare å finrense; klippe bort finner, børste bort blod, gjøre istand til steking. 

Noen prøver seg på garnrensing før Andre må overta. 
Dette trenger du
Hel og renset rødspette
Griljermel
Hvetemel
Salt
Nykvernet pepper
Smør og olje
Mandelskiver

Sitron og kapers til servering

Slik gjør du
Gjør fisken klar til steking. Er den kjøpt i fiskebutikk, vil det meste av arbeidet allerede være gjort. Ellers er det bare å klippe vekk finner, børste den ren og tørke den. Bland sammen griljermel, hvetemel, salt og pepper. Varm stekepannen og ha i litt olje. Vend fisken i melblandingen og legg den i pannen med skinnsiden ned. Stek den et par minutter, eller til den er gjennomstekt. Snu den og legg på en klatt med smør i pannen. La fisken ligge enda et minutt, slik at den blir helt klar. Server hel med et dryss skivede mandler, sitronbåter og litt kapers. Og kanskje coleslaw ved siden av?

Noen synes kanskje det er ubehagelig med alle beina som er i fisken? Ikke fortvil, de renses enkelt vekk ved å skjære et snitt langs midten av fisken. Løft vekk fiskekjøttet på hver side og fjern beinet i midten. Snu og gjenta på den andre siden. Det vil ofte sitte en del småbein der finnene har vært. Jeg pleier for enkelhets skyld å skjære vekk denne delen, siden det er vanskelig å rense det helt fritt for bein. Stikk kniven på innsiden av filetene og pirk vekk hele festet der finnene har vært. Litt jobb, men absolutt verdt det. 

Nero passer godt på fangsten.
Eller, kanskje han bare vil være i nærheten av oss?

mandag 5. august 2013

Brødkrutonger

Å bo et stykke fra butikken, får en til å tenke litt nøyere gjennom hva en virkelig trenger når man først handler. For å slippe tørt brød-problematikk gjennom syv sommeruker, har jeg bakt eltefrie rundstykker hver dag. Det er imidlertid ikke alltid man spiser opp alt, og da er det greit å ha noen resteoppskrifter å ty til. Jeg lager masse brødkrutonger gjennom sommeren, og serverer det sammen med salat. Guttene mine har til og med kastet seg over krutongene og spist det istedet for potetgull! Uansett, det er en fin måte å bruke opp brødrester på, og det kan smaksettes akkurat slik man ønsker. Jeg har dilla på dill, og bruker urter fra hagen.


Dette trenger du
Brød- eller rundstykkerester
Smør og/eller olivenolje
Maldonsalt og nykvernet pepper
Urter, jeg bruker fersk dill


Slik gjør du
Skjær brødet i firkanter. Varm en panne til middels varme og ha i smør og olje. Ha i brødbitene og stek til de har sugd til seg fettet. Salte og pepre. Legg krutongene over på et stekebrett kledt med stekepapir og spre utover. Dryss over finhakkede urter og sett i ovnen på ca 120 grader til de har tørket godt inn. Avkjøles og oppbevares på glass. Bruk som tilbehør til ulike salater. 

lørdag 3. august 2013

Minipizza med eltefri deig

Pizza er alltid velkommen mat hos guttene mine. I tillegg er det et fint supplement dersom man har invitert til lunsj og planlegger mange småretter. Jeg laget disse for noen dager siden, og brukte masse gode grønnsaksrester i sausen. Oppskriften under er altså bare et utgangspunkt, jeg supplerte med søte paprika, masse soltørkede tomater som trengte å bli brukt opp og ellers tomater som hadde sett sine bedre dager. Genial måte å bruke opp grønnsaker på. Den eltefrie deigen gir sprø bunn, men det er viktig å bruke høy temperatur under steking. Jeg bruker ikke stein i ovnen, men det finnes masse informasjon på nettet om hvordan man kan heve pizzakvaliteten til nye høyder ved å avansere litt på utstyrsfronten.


Pizza med crème fraiche omtales ofte som pizza blanca, eller hvit pizza. Jeg bruker gjerne både tomatsaus og litt crème fraiche, noe som gir en mild og god smak. Hva du vil ha på pizzaen er selvsagt opp til deg.

Dette trenger du
Bunn:
500 gram hvetemel
1/4 ts tørrgjær
1 1/2 ts salt
4 dl vann

Tomatsaus:
1 gul løk
2-3 fedd hvitløk
Olje til steking
1 boks hermetiske tomater, bruk gjerne av litt god kvalitet som for eksempel Mutti
1-2 spiseskjeer tomatpuré eller soltørkede tomater
Salt og pepper
Honning
Fersk timian eller andre ferske urter
Eventuelt: Noen tomater

Fyll:
Crème fraiche
Eventuelle rester av kjøtt eller annen topping, jeg brukte små biter av entrecote som hadde vært på grillen.
Det går også fint an å bare ha tomatsaus og crème fraiche.
Revet ost, gjerne mozzarella, jarlsberg eller annen litt smaksrik ost. Men for guds skyld, bruk skikkelig ost, ikke det som omtales som "revet", "topping" eller lignende. Det er ikke ost.


Slik gjør du
Deigen må lages dagen før. Bland det tørre i en bolle og hell over væsken. Bland raskt sammen og sett det til heving på lunt sted i 12-20 timer. Bruk en bolle med lokk eller dekk til med plastfolie. (Om du gjør det om kvelden, har du deig til pizza til middag dagen etter.)

Begynn med tomatsausen. Hakk løk og knus og hakk hvitløksfeddene. Surr det i en gryte i litt olje til det er mykt, omtrent 10 minutter. Tilsett de hermetiske tomatene og pureen, eventuelt også ferske tomater eller soltørkede tomater. La det få et oppkok og sett deretter gryten på svak varme. Tomatsausen kan få godgjøre seg så lenge du har tid, jo lenger tid på komfyren desto mer smak i sausen. Ha i ferske urter og kjør tomatsausen glatt med en stavmikser. Smak til med salt og pepper, og eventuelt honning. Det er stor forskjell på tomatene, avhengig av sesong og hvor de kommer fra. Smak derfor til med honningen tilslutt. Om det blir for søtt, kan alt balanseres med litt balsamicoeddik.

Sett ovnen på 250 grader varmluft. Del deigen i ulike emner, forrige gang jeg laget pizza på denne måten ble det 20 små pizzaer. Legg stekepapir på tre stekebrett. Form flate pizzabunner med hendene. Bruk mel så det ikke blir så klissete. Smør på tomatsaus og crème fraiche og legg på osten. Eventuelt mer fyll, dersom du skal ha det. Stek i så varm ovn som overhodet mulig i ca 5-7 minutter - eller til de er ferdige.

torsdag 1. august 2013

Iskaffe slik iskaffe bør være - og litt om kosthold

For et eventyrlig vær vi har hatt til nå! Langtidsvarselet melder også om at resten av ferien kommer til å overgå mine villeste fantasier på værfronten. Ikke at fint vær betyr alt, men det gjør definitivt noe med livskvaliteten å ikke våkne opp til regn hver eneste dag.


Nok værsnakk, jeg vil heller snakke om kaffe. Hos meg starter alltid dagen med en shot espresso. Jeg spiser sen frokost, veldig sen frokost, siden det er det jeg trives best med. Det er heldigvis ikke lenger slik at alle kostholdsråd sier at alle starte dagen med et måltid, eller at alle spise små og mange måltider i løpet av dagen. Det går helt fint å gjøre det selvsagt, dersom det er det man trives best med. Men det går også helt fint å droppe frokosten og spise færre og større måltider. Det er fremdeles mange som tror at man ikke setter igang forbrenningen dersom man ikke spiser frokost, men det er ikke tilfelle. Kroppens forbrenning er en langt mer komplisert prosess enn at den stopper opp bare man ikke spiser frokost. Siden jeg aldri har vært noen morgenspiser, har jeg altså bare kuttet ut maten om morgenen. Hvordan er det med deg? Liker du frokost, eller foretrekker du å vente med dagens første måltid?

Ja, så var det kaffe, da. Jeg elsker kaffe og drikker antakeligvis altfor mye. Men om kaffens fortreffelighet strides også de lærde, så jeg koser meg med god samvittighet.

Den varme sommeren har imidlertid ført til at jeg stadig oftere har fått lyst på kald kaffe. Og da gjelder det å lage den slik den bør lages, med skikkelig kaffesmak, uten alt det sukkerskvipet som den stort sett serveres med om man kjøper den ute.


Dette trenger du
Ferdig brygget espresso, jeg bruker Bialettis mokkakanne til seks, så det er strengt tatt ikke espresso, men mokkakaffe.
H-melk
Isbiter

Slik gjør du
Lag kaffen og hell over i en blandebeholder, jeg bruker melkeskummeren min for å få litt skum på toppen. Fyll opp med passende mengde melk. Husk at smaken reduseres når den blir iskald, så lag den gjerne sterkere enn man i utgangspunktet liker. Hell over et glass fyllt med isbiter etter at man har laget litt skum med melkeskummeren. Rør godt slik at kaffen blir helt avkjølt, og server med en gang.